- Det er ikke akseptert å få kun ett barn, fordi da er det «synd på» enebarnet

Kjellaug har sett seg kraftig lei på alle kommentarene hun får når hun sier at hun vurderer å ikke få flere barn.

MOR OG DATTER: - Slutt å si at det er synd på datteren min bare fordi hun er enebarn, sier Kjellaug Bøhn. Foto: Privat
MOR OG DATTER: - Slutt å si at det er synd på datteren min bare fordi hun er enebarn, sier Kjellaug Bøhn. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Å sitte og si «stakkars» til et barn fordi det ikke har søsken, blir som et hån mot de barna det faktisk ER synd på og som har det helt jævlig, sier Kjellaug Bøhn.

På bloggen sin tar hun et kraftig oppgjør med folk som slenger med leppa når de får høre at hun vurderer å ikke få flere barn.

Og hun er ikke alene om å være lei av denne typen kommentarer.

Nylig fortalte programleder Victoria Bryde at hun blir helt paff av alle spørsmålene hun får om når hun skal ha nummer to. 

Må forsvare valget sitt

Mange som kommenterer gir uttrykk for at mangelen på søsken vil skade barnet og Kjellaug sier hun ofte føler hun må forsvare valget sitt. 

– Uansett hva jeg sier, så har de allerede gjort seg opp en mening om meg og mitt valg. Det er ikke akseptert å få kun ett barn, fordi det er synd på det barnet, sier hun. 

– Men min datter har alt hun trenger og mer til. Hun får vokse opp i trygge omgivelser sammen med sine foreldre, som begge er friske, kjærlige, omsorgsfulle og oppegående. Hun får gå i barnehage, gå på skole. Være barn uten bekymringer. Hun er elsket og ønsket.

MÅ FORSVARE SEG: – Jeg opplever stadig mammaer som hever øyenbrynene og stiller kritiske spørsmål og kommer med ubehagelige utsagn, sier Kjellaug Bøhn. Foto: Privat
MÅ FORSVARE SEG: – Jeg opplever stadig mammaer som hever øyenbrynene og stiller kritiske spørsmål og kommer med ubehagelige utsagn, sier Kjellaug Bøhn. Foto: Privat Vis mer

Synd på datteren som må vokse opp alene

Påstandene om enebarn er mange; de kan bli selvopptatte og bortskjemte fordi de ikke har søsken å dele med. De kan bli sosiale tapere fordi de tilbringer mindre tid sammen med andre barn og de kan bli ensomme uten søsken.

– Jeg opplever stadig mammaer som hever øyenbrynene og stiller kritiske spørsmål og kommer med ubehagelige utsagn. De uttrykker «stakkars hun som skal vokse opp alene».

– Men hun er ikke alene! Hun har faktisk masse familie! Tanter, onkler, søskenbarn, besteforeldre, sier Kjellaug.

Enebarn ofte flinkere på skolen

Tall fra SSB viser at det i 2015 var 224 380 enebarn under 18 år i Norge. Betyr det at vi her til lands har over to hundre tusen barn som kommer til å bli ensomme, bortskjemte, sosiale tapere?

Stein Erik Ulvund er professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo og forfatter av bokserien «Forstå barnet ditt (0-16)» «Rakkerunger og Englebarn» og «Forstå tenåringen din.»

Han sier enebarn ofte er flinkere på skolen enn barn som har søsken. – Enebarn greier seg ofte bedre på skolen og tar oftere høyere utdannelse, sammenlignet med barn som har søsken. Det kan blant annet skyldes at foreldrene har bedre tid til å hjelpe barna med lekser og at de har høye ambisjoner med hensyn til utdanning, sier han.

– Vanligvis greier de seg bra og studier viser at de ofte blir ledere i arbeidslivet.

Hva er det som gjør barnet til en ener i et yrke eller på idrettsbanen? Denne kanadiske forfatteren mener han har funnet formelen.

Kjente og suksessfulle enebarn:

Isac Newton
John Lennon
Linn Skåber
Truls Svendsen
Elvis Presley
Al Pacino
Alicia Keys
Charlize Theron
Daniel Radcliffe
Frank Sinatra

Klarer seg like godt sosialt

Ifølge Ulvund er det heller ikke grunnlag for å tro at enebarn kan utvikle dårligere sosiale egenskaper enn andre barn.

– Forskning tyder ikke på at det er tilfelle. Enebarn fungerer like bra sosialt som de som har søsken. De er på ingen måte i risiko for å greie seg dårlig sosialt.

ENEBARN KLARER SEG BRA: Enebarn klarer seg godt sosialt og er ikke mer ensomme enn andre, sier professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund. Foto: Trond Solberg / NTB Scanpix
ENEBARN KLARER SEG BRA: Enebarn klarer seg godt sosialt og er ikke mer ensomme enn andre, sier professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund. Foto: Trond Solberg / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge BBC News så en amerikansk studie fra 2010 nærmere på om enebarn har dårligere sosiale egenskaper enn barn som har søsken. Mer enn 13 000 barn i alderen 11 til 18 år deltok i studien som konkluderte med at enebarn fant seg venner like lett som andre barn.

En tidligere studie viste at enebarn hadde dårligere sosiale egenskaper enn jevnaldrende når de gikk i barnehagen. Men den nye studien konkluderte med at enebarn ville ta igjen denne forskjellen i løpet av skoleårene.

I tenårene ville antall søsken ikke ha noe å si for barnets sosiale egenskaper. 

LES OGSÅ: Derfor velger vi enebarn

Blir ikke mer ensomme

Et argument for å få flere barn, er at enebarn kanskje vil bli ensomme dersom de ikke har søsken. Men ifølge Ulvund er det ingenting som tyder på at dette er tilfelle.

– Enebarn er like flinke til å skaffe seg venner som barn med søsken, og de er vanligvis ikke mer ensomme enn andre. Det skyldes delvis at de har venner og at de får mer voksenkontakt fordi de ikke trenger å dele oppmerksomheten fra foreldre med søsken, sier han.

Enebarn er «ut» to tette er «inn»

Kjellaug mener flere burde tenke seg om før de kommenterer familier som bare har ett barn.

– De av oss som velger å få kun ett barn, har alle våre grunner. For mange er det forresten heller ikke et valg, men helt ufrivillig, sier hun. 

– I dag virker det som om det har gått litt sport i å få barn kjempe tett. Det er det «nye» lissom. Man skal ikke vente fem år lenger, det er nemlig også feil! «Hva? Nei, du kan jo ikke ha så mange år i mellom, for da får de jo ikke glede av hverandre!». Selv har jeg en bror som er fem år eldre og en søster som er ti år yngre. Vi har aldri kranglet og vi har hatt masse glede av hverandre, avslutter hun.

LES OGSÅ: 17 års aldersforskjell mellom barna

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer