Frivillig barnløshet:

Det er ikke alle som går med en drøm om barsel og småbarnsliv. Karin (41) er en av dem: - Livsdrømmen min har aldri inneholdt barn. Aldri

Du kan ikke unngå å føle deg utenfor når du som kvinne velger bort det å få barn, mener sosiolog Birthe Linddal.

FRIVILLIG BARNLØSHET: Det er ikke alle som drømmer om å bli mamma - mange vil faktisk ikke ha barn. FOTO: NTB Scanpix
FRIVILLIG BARNLØSHET: Det er ikke alle som drømmer om å bli mamma - mange vil faktisk ikke ha barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke få kvinner som har opplevd å bli spurt rett ut om når de har tenkt å få barn ‒ ikke om de skal ha barn. Eller kanskje blitt strøket over magen med tilhørende kommentarer om at nå som jobb og mann er på plass, må da tiden være inne for en familieforøkelse?

Men ikke alle går rundt med en drøm om barsel og småbarnsliv. Karin Rahbek (41) er en av dem.

– Jeg har tatt det valget fordi jeg aldri har hatt lyst til å få barn. Jeg har alltid drømt om å finne kjærligheten, om å få en jobb jeg elsker, og om å se verden. Livsdrømmen min har aldri inneholdt barn. Aldri. Jeg opplever at mange tror at det er et enkelt valg å velge bort barn, men samfunnets forventninger om at man som kvinne bør ha lyst til å få barn, gjør det vanskelig, sier hun.

– Jeg har vokst opp i et samfunn hvor vi får høre at den største verdien er å få barn og familie. Det gjorde det klart for meg at jeg virkelig gjorde noe som var annerledes ved å velge bort barn. Jeg har aldri på noe tidspunkt hatt lyst til å få barn, men de reaksjonene jeg møtte, fikk meg til å sette spørsmålstegn ved min egen kvinnelighet. Det var en periode jeg tenkte veldig mye på det, og jeg begynte å gå med masse sminke for å vise at jeg var kvinne, forteller hun.

LES OGSÅ: 1 av 7 par strever med å få barn

- I dag er det en reell mulighet til å velge bort barn, men kulturen endrer seg ikke over natten

Den dype skepsisen møter hun fremdeles. Men hos noen møter hun også aksept for valget hun har tatt.

– Den respekten jeg møter for valget jeg har tatt, kommer ofte fra dem som alltid selv har visst at de gjerne vil ha barn. Jeg opplever at de som ikke klarer å akseptere valget mitt ofte er dem som faktisk ikke har tenkt så mye over det, men nok har fått barn fordi det var det neste naturlige skrittet, sier Karin.

– Jeg tror at mange føler seg provosert fordi de kan merke at det er noe jeg har tenkt nøye igjennom, legger hun til.

Følelsen av å være utenfor når man som kvinne aktivt velger bort barn, er ikke til å unngå. Det mener sosiolog og framtidsforsker Birthe Linddal. For vi lever i en verden der de fleste ønsker å stifte familie, og derfor melder man seg inn i en minoritet når man ikke vil ha barn.

– Akkurat nå står vi ved et veiskille, der vi ser to tendenser. Den sterkeste er den såkalte women’s empowerment – som handler om mer frihet til kvinner og kvinnens rett til å bestemme over sitt eget liv, og det gjør det legitimt å si at man ikke vil ha barn, eller at det å ha barn er vanskelig og ikke nødvendigvis gjør en mer lykkelig. Den motsatte trenden er de såkalte speltmødrene, som kjemper for retten til å få lov og mer tid til å være mor, forklarer hun og legger til:

– I dag er det en reell mulighet til å velge bort barn, men kulturen endrer seg ikke over natten, for det har vært kvinnens rolle å få barn gjennom flere årtusener. De seneste tiårene har den rollen gjennomgått store forandringer. Men én ting er at man selv aksepterer valget sitt; omverdenen skal også akseptere det. Og forventningen om at kvinnen skal få barn, ligger fremdeles dypt i samfunnet.

Linddal forklarer at tidligere skulle man gjøre det som ble forventet av en, men i dag er det i større grad vi selv som definerer våre behov.

– Det blir et fattig samfunn hvis man kun skal dyrke seg selv, men det er ikke det samme som å si at det ikke er riktig for noen å velge barn helt bort. For det finnes kvinner som overhodet ikke har lyst til å få barn, og det er bra for kvinnens frihet at det er blitt mer legitimt å si at hun ikke vil ha barn. Jeg tror at det kommer til å bli lettere å være åpen om et slikt valg. I dag har vi lov til å gjøre som vi selv vil ‒ men det gjør det også vanskelig når man ikke bare kan følge en gjengs modell, sier Linddal.

LES OGSÅ: Er det en plikt å bli mamma?

Er jeg ikke en ekte kvinne?

Karin Rahbek har balet mye med tankene om hvorfor lysten til å få barn ikke meldte seg etter som den ene venninnen etter den andre ble gravid, fikk stor mage og stiftet familie. For noen få år siden skrev hun derfor en bok om valget sitt og de tankene og følelsene som var forbundet med det. Hun var nervøs for reaksjonene – kom hun nok en gang til å få høre at hun ikke var en ekte kvinne?

– Men det var en helt tydelig overvekt av kvinner som skrev til meg at de var glad og takknemlig for at jeg hadde turt å sette ord på det, forteller hun.

De siste årene har historiene om kvinner som er åpne om at de har tatt et aktivt valg om å leve uten barn tilsynelatende blitt flere og tydeligere. Og her kan Karin Rahbek merke at noe har skjedd. At noe har begynt å endre seg.

– Kvinner står fram med fullt navn og forteller at de aktivt har valgt ikke å få barn. Og vi ser også kvinner som står fram og sier at de har angret på at de fikk barn, eller skulle ønske at de hadde tenkt seg bedre om først. Når de sier det, kan jeg se at det virkelig har skjedd noe ‒ for vi har ikke sett det i samme grad tidligere.

Noe av det som har skapt debatt, var da den israelske sosiologen Orna Donath i fjor ga ut boken «Regretting Motherhood» om kvinner som har angret på at de har fått barn – som føler seg fanget i et liv med et endeløst og uoverskuelig ansvar og beinhardt arbeid, et liv som ikke bare er rosenrødt og lykkelig, slik den nedarvede forestillingen om morskapet har lært oss. Debatten spredte seg over store deler av verden og satte fokus på at barn ikke nødvendigvis gjør livet perfekt eller mer lykkelig. En av dem som har snakket høyt om at uuttalte forventninger gjør det å få barn til et nærmest uunngåelig kapittel i en kvinnes liv, er den britiske artisten Adele.

– Jeg synes at noe av det modigste som finnes, er å velge ikke å få et barn. Alle mine venninner og jeg har følt oss presset til å få barn, fordi det er det voksne gjør. Jeg elsker min sønn over alt på jord, men hver eneste dag når jeg har et minutt eller to for meg selv, drømmer jeg om å kunne gjøre akkurat hva jeg vil, når jeg vil, har Grammy-vinneren sagt til magasinet Vanity Fair.

LES OGSÅ: Adele: - Er det fordi jeg er kvinne, eller fordi jeg er feit?

- Sterilisering var et naturlig valg for meg

Danske Amalie Langballe er 24 år, og vakte i fjor oppsikt da hun i en kronikk fortalte at hun hadde latt seg sterilisere, fordi hun er helt sikker på at hun ikke har lyst til å bli mor. Mange mente at hun var umoden og respektløs overfor sitt framtidige jeg, som kanskje ville angre, og mange mente at hun som var så ung, ikke ante hva hun gikk glipp av. Det var også mange som hevdet at det er unaturlig og ukvinnelig å velge bort barn. Men til tross for reaksjonene føler hun at grensene er i ferd med å flytte seg.

– Jeg tror at det er blitt mye mer legitimt for kvinner å si at man ikke vil ha barn, sier Amalie, og legger til at hun «stort sett er blitt møtt med nysgjerrighet heller enn fordømmelse».

Noen av de mennene hun har datet, har syntes at det er unaturlig at hun er sterilisert, og har sagt rett ut at de føler at de kastet bort tiden sin på henne, fordi de til syvende og sist ønsker å stifte familie. Tanken om å bli stormende forelsket i en mann som har et brennende ønske om å stifte familie, var en av grunnene til at Amalie valgte å sterilisere seg.

Hun var nemlig redd for at hun ville la seg overtale til å få et barn hvis hun var forelsket nok – også selv om hun ikke hadde lyst til å bli mor og aldri har hatt det ‒ av ren frykt for å miste den aktuelle mannen.

– Jeg har alltid visst at jeg ikke skal ha barn. Det å ikke ville ha barn er for meg like naturlig som det er for mange andre å ønske seg barn. Sterilisering var et naturlig valg for meg når jeg ikke hadde lyst til å måtte ta p-piller i mange år. Jeg er sikker på at jeg ikke kommer til å ombestemme meg, sier hun.

Når kvinner under 25 år ønsker å bli sterilisert, sier den danske loven at man skal ha en såkalt refleksjonsperiode på et halvt år, før inngrepet gjennomføres. Det skal sikre at valget er veloverveid, og minske sannsynligheten for at kvinnen angrer seg senere. I Norge er hovedregelen at man må være over 25 år for å sterilisere seg, men at personer under 25 kan søke til en steriliseringsnemd i fylket som så tar en avgjørelse.

De seks månedene med tvungen tenketid brukte Amalie, som da var 22 år, på å forsøke å finne et sted i seg selv der hun kunne se en annen mulighet enn å bli sterilisert. Men ikke noe sted følte hun at hun ville bli mer lykkelig med enn uten barn.

– Jeg tror at jeg alltid har visst det, og jeg tror egentlig også at jeg alltid har sagt det høyt. Men det ble ikke tatt helt på alvor før jeg kom i tenårene. Jeg tror bare jeg ble smilt av, sier hun.

– Jeg tror at jeg hører til en generasjon der det å få barn mer er et valg enn et naturlig neste skritt. Jeg tror ikke at jeg personlig har banet vei på noen måte ved å stå fram, men det er noen kvinner før meg som har banet vei for meg, sier hun.

Karin Rahbek synes også at det «begynner å skje noe», selv om hun merker at forventningen om at kvinner skal ha barn fremdeles ligger veldig dypt i mange.

– Det er kun én vei å gå: Vi må snakke åpent om det, sier hun.

LES OGSÅ: Det var da, som 31-åring på den gamle Kvinneklinikken i Oslo, at jeg hørte ordet «endometriose» for første gang
LES OGSÅ: Singel og ufrivillig barnløs?
LES OGSÅ: Inga (40) og Camilla (44) har valgt å ikke få barn - det har vekket reaksjoner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer