Frivillig barnløshet:

Det er ikke alle som går med en drøm om barsel og småbarnsliv. Karin (41) er en av dem: - Livsdrømmen min har aldri inneholdt barn. Aldri

Du kan ikke unngå å føle deg utenfor når du som kvinne velger bort det å få barn, mener sosiolog Birthe Linddal.

FRIVILLIG BARNLØSHET: Det er ikke alle som drømmer om å bli mamma - mange vil faktisk ikke ha barn. FOTO: NTB Scanpix
FRIVILLIG BARNLØSHET: Det er ikke alle som drømmer om å bli mamma - mange vil faktisk ikke ha barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke få kvinner som har opplevd å bli spurt rett ut om når de har tenkt å få barn ‒ ikke om de skal ha barn. Eller kanskje blitt strøket over magen med tilhørende kommentarer om at nå som jobb og mann er på plass, må da tiden være inne for en familieforøkelse?

Men ikke alle går rundt med en drøm om barsel og småbarnsliv. Karin Rahbek (41) er en av dem.

– Jeg har tatt det valget fordi jeg aldri har hatt lyst til å få barn. Jeg har alltid drømt om å finne kjærligheten, om å få en jobb jeg elsker, og om å se verden. Livsdrømmen min har aldri inneholdt barn. Aldri. Jeg opplever at mange tror at det er et enkelt valg å velge bort barn, men samfunnets forventninger om at man som kvinne bør ha lyst til å få barn, gjør det vanskelig, sier hun.

– Jeg har vokst opp i et samfunn hvor vi får høre at den største verdien er å få barn og familie. Det gjorde det klart for meg at jeg virkelig gjorde noe som var annerledes ved å velge bort barn. Jeg har aldri på noe tidspunkt hatt lyst til å få barn, men de reaksjonene jeg møtte, fikk meg til å sette spørsmålstegn ved min egen kvinnelighet. Det var en periode jeg tenkte veldig mye på det, og jeg begynte å gå med masse sminke for å vise at jeg var kvinne, forteller hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer