– Det er ikke «dommedag» å få ryggmargsbrokk!

Kamilla og Henrik ønsker å gi et mer nyansert bilde av tilstanden mange frykter.

MOT ALLE ODDS: Kamilla er svært stolt av sønnen Henrik (11) som aldri har latt handicapet hindre ham i gjøre det han ønsker. Foto: Privat
MOT ALLE ODDS: Kamilla er svært stolt av sønnen Henrik (11) som aldri har latt handicapet hindre ham i gjøre det han ønsker. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er få aktiviteter elleve år gamle Henrik C. Nordby ikke har prøvd.

Etter å ha drevet med alt fra ridning til skøyter og langrenn, har han funnet ut at svømming er det rette for ham. I dag er han aktiv i Tønsberg svømmeklubb, hvor han både svømmer bryst, rygg, crawl og sculling.

- Ikke verst for en som ble forespeilet at han aldri ville klare å svømme!

Kjente ikke til diagnosen

Mamma Kamilla Nordby forteller at hverken hun eller Henriks pappa Lars Anton, hadde hørt noe særlig om ryggmargsbrokk før den dagen Henrik ble født.

– Etter en dramatisk fødsel var jeg rimelig i ørska, så det gikk vel ikke helt opp for meg hva som ville bli konsekvensene. Jeg ville bare få holde babyen min. Det fikk jeg derimot ikke lov til, da han var surret inn i bandasjer og pledd for å sendes videre til Rikshospitalet, forteller hun.

Forskjellige alvorlighetsgrader

Ryggmargsbrokk er ifølge Nhi.no en tilstand hvor det er ufullstendig lukning av ryggmargskanalen.

Denne feilen oppstår i 5. – 6. uke i fosterlivet og åpningen i ryggmargskanalen kan være av forskjellig grad. Dette er avgjørende for hvor store følger det har for barnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer