Mammakroppen:

- Det er ikke et kappløp om å få kroppen «raskest tilbake» etter graviditeten

At magemusklene deler seg under graviditeten er helt normalt og ikke noe man selv har kontroll over.

MAMMAKROPPEN: - Det spiller ingen rolle om du er tynn, spiste riktig og trente under graviditeten. Noen ganger vokser kroppen din på en slik måte at den rett og slett ikke kommer tilbake på bare tre uker, sier Kristen Sullivan. FOTO: Privat
MAMMAKROPPEN: - Det spiller ingen rolle om du er tynn, spiste riktig og trente under graviditeten. Noen ganger vokser kroppen din på en slik måte at den rett og slett ikke kommer tilbake på bare tre uker, sier Kristen Sullivan. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg sier ikke at det er urealistisk for kvinner å komme raskt tilbake til den samme kroppen som de hadde før fødselen. Jeg vil få frem at det er realiteten for noen kvinner, men ikke for alle, sier Kristen Sullivan til KK.no.

Den amerikanske tobarnsmoren har fått enormt mange positive tilbakemeldinger og mye oppmerksomhet i sosiale medier etter at hun for noen uker siden postet et bilde av «mammamagen» sin på Instagram.

Bildet som er tatt tre uker etter at hun fødte sitt andre barn, er en kontrast til mange av bildene vi har blitt vant til å se på sosiale medier de siste årene; bilder av kjendiser og andre kvinner som bare få dager etter fødselen kan vise frem misunnelsesverdige flate mager.

Sullivan forteller at hun ønsket å dele bildet for å vise andre mødre at det faktisk er ting man selv ikke har kontroll over når det kommer til «mammakroppen».

– Det spiller ingen rolle om du er tynn, spiste riktig og trente under graviditeten. Noen ganger vokser kroppen din på en slik måte at den rett og slett ikke kommer tilbake på bare tre uker, sier hun. – Og det er ikke et kappløp om å få kroppen «raskest tilbake» etter graviditeten.

Selv om hun er glad for at budskapet synes å ha nådd ut, understreker hun ovenfor KK.no at det først og fremst ikke magens utseende som opptar henne mest. Hun sier at hun antar at magen «buler ut» på grunn av delte magemuskler, noe hun håper vil rette seg med tiden og ved hjelp av fysioterapi.

LES OGSÅ: Veronica skulle bli en «Yummy Mummy» på to måneder

Sykeliggjøring av noe som er helt normalt

Merete Kolberg Tennfjord er fysioterapeut og stipendiat ved Norges Idrettshøgskole og leder Norsk fysioterapeutforbunds faggruppe for kvinnehelse.

Hun synes det er positivt at også denne typen bilder av mammakroppen kommer frem i sosiale medier.

– Når samfunnet først er blitt slik at vi deler både det ene og andre, og mange sammenligner seg med populære Instagramprofiler, synes jeg dette er en fin motvekt. Det er nok mye mer normalt at magen ser slik ut tre uker etter fødselen, enn det er å ha en veldig flat mage, sier hun.

De siste årene har det vært mye oppmerksomhet rundt mammamagetrening, det vil si trening med spesielt fokus på magen etter at man har født.

Tennfjord er skeptisk til dette og mener det overdrevne fokuset har ført til en sykeliggjøring av noe som i stor grad går tilbake av seg selv.

– Separasjon av magemusklene er ikke uvanlig og kan oppstå når magen vokser gjennom graviditeten. Men de siste årene har det kommet mange som markedsfører mammamage-trening, noe som fører til at kvinner tror de må sjekke magemusklene sine før de kan gjøre noe som helst. Dette er unødvendig skremselspropaganda for noe som ofte ikke krever noen spesielle tiltak, sier hun.

LES OGSÅ: 10 ting foreldre ikke trenger å stresse med

HELT NORMALT: Ifølge fysioterapeut Merete Kolberg Tennfjord vil de aller fleste kvinner med tiden til hjelp oppleve at delte magemuskler går tilbake av seg selv. Foto: NIH
HELT NORMALT: Ifølge fysioterapeut Merete Kolberg Tennfjord vil de aller fleste kvinner med tiden til hjelp oppleve at delte magemuskler går tilbake av seg selv. Foto: NIH Vis mer

Vil trekke seg sammen av seg selv

Ifølge Tennfjord er det ingen bevist sammenheng med fysiske problemer på grunn av delte magemuskler og at det heller ikke finnes noen forskning som viser en klar sammenheng med dette og rygg- eller bekkensmerter eller bekkebunnsproblematikk.

Dersom man imidlertid skulle ha plager forbundet med delte magemuskler, bør man ta kontakt med fastlege som vanligvis vil henvise videre til fysioterapeut, naprapat eller osteopat.

Enkelt kvinner ønsker å sjekke om magemusklene har trukket seg sammen etter fødsel og en fysioterapeut vil da måle bredden mellom de delte magemusklene og vurdere om det er grunnlag for videre tiltak. Hvilke øvelser som kan hjelpe er imidlertid vanskelig å si da det ifølge Tennfjord mangler gode studier på dette. Men hun sier at magemusklene hos de aller fleste gå sammen av seg selv og man vil derfor ikke behøve ytterligere oppfølging.

– De alvorligste tilfellene skal tas på alvor og i disse tilfellene vil kvinner ofte få en medisinsk vurdering om det er grunnlag for kirurgi eller ikke. Forskning viser at det er mye som skjer det første året når det gjelder den naturlige tilhelningen av kroppen. Hvor lang tid det tar varierer fra kvinne til kvinne, om man har født før, om man har hatt noen komplikasjoner og så videre, men man må være litt tålmodig og vente på at kroppen finner tilbake selv, sier hun.

– Dersom det er en stor separasjon som gjør at magen buler ut, er det forståelig at noen kanskje har lyst til å gjøre noe med det. Det er lett å trekke paralleller mellom delte magemuskler og for eksempel ryggsmerter, men det er ikke en etablert sannhet at dette henger sammen. Mange kvinner har begge deler, uten at det nødvendigvis er en link mellom tilstandene.

– Dersom man har født vaginalt og har hatt en ukomplisert fødsel, er det ingenting som tilsier at man ikke kan begynne å trene magemusklene når man selv føler for det, sier Tennfjord.

– Men i starten trenger man kanskje ikke aktiv trening, fordi man bruker kroppen mye hele tiden gjennom å trille barnevogn, løfte babyen og lignende. Når man etter hvert ønsker å trene mer styrketrening, må man trene så funksjonelt som mulig og tilpasse og holde et øye med at magen ikke buler mer ut enn den allerede gjør.

LES OGSÅ: Den nybakte moren har tatt tre plastikkoperasjoner på ett år

Stort mellomrom kan ha flere årsaker

Hva som kan være årsaken til at enkelte får større mellomrom mellom magemusklene enn andre, finnes det ifølge Tennfjord mange teorier på.

– Det kan skyldes at man har et stort barn som krever mer plass eller at bindevevet i muskulaturen er mer tøyelig hos enkelte. Noen mener det kan ha noe med at man har trent mye og hardt før og i svangerskapet eller at det kan ha sammenheng med mange tunge løft. Andre har sett på om det kan skyldes at mors BMI har vært for stor, men alle disse studiene har hatt sprikende resultater som har gjort at det ikke finnes noen etablerte risikofaktorer.

– En norsk studie fant at det var en sammenheng mellom delte magemuskler og tung fysisk jobb, mens andre studier har ikke støttet dette. Alt dette fører til at vi ikke kan gi håndfaste råd til hvordan man kan forebygge delte magemuskler, sier hun.

Dette er imidlertid et emne som man forhåpentligvis vil kunne få vite mye mer om, i ikke så altfor fjern fremtid.

– Det forskes mye på området og det finnes flere studier i Norge og i utlandet som blant annet ser på effekten av ulike treningsopplegg og øvelser, sier hun.

– Det er derfor utrolig spennende at faggruppen i oktober 2018 skal arrangere et tredagers seminar og workshop i Oslo, med internasjonalt anerkjente forskere og klinikere om nettopp dette, sier hun.

Individuelt hvor hardt man bør trene

Personlig trener Helene Høimyr er utdannet muskelfysiolog og driver Vollen Trening som spesialiserer seg på mammatrening. Hun er enig i at det ikke er noen grunn til å sykeliggjøre det å ha delte magemuskler.

– Veldig mange, i ulike bransjer, snakker om delte magemuskler som om dette er noe uvanlig. Dette er noe alle gravide får, og det er absolutt ikke slik at man må være så forsiktig med disse magemusklene at man ikke kan trene relativt normalt en tid etter fødselen. Så lenge man får god veiledning rundt opptrening og tilpasning av treningen slik at både kjernemuskulatur og bekkenbunn tas hensyn til og bygges opp sakte, sier hun.

SERTIFISERT MAMMAMAGETRENER: Personlig trener Helene Høimyr har jobbet med mange kvinner som ønsker å trene magen etter graviditeten. Foto: Privat
SERTIFISERT MAMMAMAGETRENER: Personlig trener Helene Høimyr har jobbet med mange kvinner som ønsker å trene magen etter graviditeten. Foto: Privat Vis mer

– Men det er svært individuelt når og hvor hardt man bør starte å trene etter fødsel. Er du godt trent før graviditet og trener under graviditeten, har du et mye bedre grunnlag enn de som ikke er like godt trent og ikke har trent underveis.

Høimyr mener kvinner med delte magemuskler kan få en rekke fysiske problemer som skyldes at de ikke kan aktivere kjernemuskulaturen på riktig måte.

– Man kan blant annet få problemer med å stabilisere kroppen slik at man får vondt i rygg og bekken. Løfting og enkle dagligdagse oppgaver kan bli vanskelig eller smertefulle, for eksempel det å skulle løfte barnet i bilsetet eller å reise seg opp av senga. Mange med delte magemuskler har også svak bekkenbunns-muskulatur, som kan gi plager som inkontinens av både urin, luft og avføring. Man kan også få fordøyelsesproblemer og fremfall, sier hun.

– En annen følge av dårlig kontroll på kroppens muskulatur er selvsagt dårlig kroppsholdning, som igjen fører til mer smerter og inaktivitet i viktige muskelgrupper som for eksempel kjerne og rygg.

Noen opplever også å få brokk, altså at bukhinnen mellom magemusklene blir ødelagt, og det blir såkalt «hull» i magen. Dette kan gi risiko for at tarmene blir klemt, og gir generell dårligere kontroll på kjernemuskulaturen.

Ikke for seint å starte trening lenge etter fødsel

Høimyr er også enig i at de aller fleste vil lege seg veldig godt den første tiden etter fødselen, men hun mener det krever både fokus og riktig trening for å unngå senplager og for å klare å trene opp igjen både bekkenbunns- og kjernemuskulatur slik at den får best mulig funksjon.

– Det er ikke for sent å begynne dette selv lenge etter fødsel, sier hun.

– Først og fremst bør alle lære seg hvordan man faktisk kniper bekkenbunn og hvordan man aktiverer kjernemuskulaturen riktig. Disse to henger tett sammen og en svakhet i en av disse vil påvirke hvor god funksjon vi har i resten av kjerneområdet. De aller færreste vet mye om dette før en få barn, og det er ikke akkurat god informasjon fra leger og på helsestasjon rundt akkurat dette temaet. Ta ansvar selv, oppfordrer hun.

Hun mener at man allerede på sykehuset kan starte med knipeøvelser og kjerneaktivering.

– Dette er første steg og kan gjøres tidlig. Knipeøvelser og lett kjerneaktivitet er trening og det alle bør starte med for å «vekke» kroppen igjen. Etterhvert kan man gå opp et nivå når man har kontrollen på å aktivere både bekkenbunn og kjerne. For så å øke motstanden litt og litt over lang tid.

– Det viktigste i starten og ganske langt frem etter fødsel er å gjøre øvelser som ikke krever at de rette magemusklene må ta jobben alene, altså typiske plankeøvelser med strake ben, pushups, tunge løft med magen ned mot underlaget. Generelt sett er øvelser der du må skape et høyt buktrykk ikke å anbefale, dette er som regel øvelser der det blir for tungt for de indre magemusklene å holde igjen, og de rette magemusklene vil presses utover.

– Fokuser på øvelser der du klarer å aktivere den indre kjernemuskulaturen uten å miste kontrollen over bekkenets posisjon. Da styrker du kroppen innenfra og ut, og ikke bare kjører på med øvelser som er for tunge, selv om du kanskje ikke føler det sånn. Et godt tips er at om du får vondt i korsryggen underveis er det for tungt. I tillegg er det smart å følge med på om magen «detter» ut, som følge av at du ikke klarer å holde igjen buken ved ulike øvelser. Får magen en trekantform på midten er det et signal på at treningen er for tung. Litt av gangen, full kontroll og fokus på å aktivere kjernen riktig, råder hun.

Om man trener feil, kan man ifølge Høimyr oppleve at avstanden mellom magemusklene ikke minsker eller eventuelt øker. Man kan også oppleve at bindevevet mellom magemusklene ikke blir leget slik at det forblir slapt som en uttøyd ballong.

– Mange vil oppleve at magen står mer ut, særlig under navlen, at den er større og mykere enn før, og at man ikke klarer å aktivere på riktig måte. Dette kan gjelde både de som trener feil, men også de som ikke gidder å trene i det hele tatt. Brokk kan oppstå om det uttøyde bindevevet blir strukket mer, slik at det blir skader. Særlig rundt navlen, sier hun.

– I tillegg kan mange oppleve at mellomrommet mellom magemusklene er sjenerende rent kosmetisk sett, selv om det er den funksjonelle siden av saken som bør stå i fokus.

LES OGSÅ: Modellen Sarah Stage får masse mammakritikk. Ser du hvorfor?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer