Selektiv Mutisme

- Det er ikke realistisk at et barn med selektiv mutisme kan snakke foran alle i klassen

Tause barn er ofte misforstått og oppfattes som vanskelige.

SELEKTIV MUTISME: Det regnes at cirka én prosent er rammet av selektiv mutisme, og det er litt flere jenter enn gutter. Foto: Shutterstock / MilanMarkovic78
SELEKTIV MUTISME: Det regnes at cirka én prosent er rammet av selektiv mutisme, og det er litt flere jenter enn gutter. Foto: Shutterstock / MilanMarkovic78 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– For noen foreldre kan det være et sjokk å høre at barnet ikke har snakket på et halvt år, fordi hjemme har barnet snakket som normalt, sier Heidi Omdal, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, til KK.no.

– Men som regel vil også foreldre legge merke til det. For kanskje er barnet taus når dere er i butikken, eller ikke snakker med alle familiemedlemmer, legger hun til. 

LES OGSÅ: Frida (21) ble offer for taus mobbing

Omdal som har en doktorgrad i spesialpedagogikk med fokus på selektiv mutisme og i tillegg har skrevet bok om emnet, sier at det regnes at cirka én prosent er rammet av selektiv mutisme, og det er litt flere jenter enn gutter.  

– Jeg tror det kan være store mørketall her, for det er mange barn som aldri blir registrert. Det er mange lærere som ikke videreformidler det fordi de tenker de skal løse opp i det selv, forteller hun.

Men hva er egentlig selektiv mutisme?

LES OGSÅ: Tre psykiske lidelser vi bør snakke mer om

Blir ofte misforstått av omgivelsene sine

Ifølge Beate Ørbeck, psykolog og forsker på barn med selektiv mutisme, innebærer det en konsistent mangel på tale i spesifikke situasjoner, som i sosiale settinger, til tross for normal tale andre steder, som hjemme. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer