Snakke med barn om sex

– Det er nesten alltid dumt å lyve for barn, også når det kommer til sex

Fersket i sexakten? Slik anbefaler ekspertene dere å håndtere situasjonen.

FERSKET AV BARNA I SEXAKTEN: Svarer du at dere bare leker gjemsel, eller velger du å være helt ærlig? FOTO: NTB Scanpix
FERSKET AV BARNA I SEXAKTEN: Svarer du at dere bare leker gjemsel, eller velger du å være helt ærlig? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ble det litt for høylytt i går kveld? Eller kom familiens yngste tassende inn i soverommet på et ganske upassende tidspunkt? Det er slett ikke uvanlig at barn fersker foreldrene sine i å ha sex, men hvordan bør foreldre helst takle situasjonen?

Sexolog Anders Lindskog mener det aller beste er å være ett hundre prosent ærlig med barna, uansett hvor gamle de er.

– Kan du komme på et godt tilfelle hvor det er lurt å lyve for barna dine, spør han retorisk.

– Som foreldre hender det at vi lyver av og til, men det er nesten alltid dumt. Det gjelder også når det kommer til sex.

- Tar ikke skade

– Dersom barnet kommer inn mens foreldrene har sex og spør hva de gjør, kan man svare at man har sex eller «voksenkos». Om barnet i etterkant har flere spørsmål, som om dere gjør dette ofte og hvordan dere gjør det, kan man benytte sjansen til å fortelle om sex. Men dersom barnet ikke har flere spørsmål, trenger man ikke gjøre noe stort ut av det.

– Hva om barna blir skremt av det de ser eller hører?

– Det kan hende de synes det er litt skummelt, men da må man forklare at voksenkos er noe voksne synes er hyggelig. Barn kan nok bli mer skremt om de opplever at foreldrene blir nervøse og lyver om det de gjør.

– Barn tar ikke skade av å overrumple foreldrene sine på den måten, heller ikke på lang sikt. Men dersom foreldrene lager mye styr ut av det, kan de få for seg at seksualitet er noe skamfullt og de kan få problemer med å utvikle sin egen seksualitet på en god måte.

Svar på det barnet spør om

Barnepsykolog Camilla H. K. Karlberg mener håndteringen kommer an på hvem barnet er, hva foreldrene gjør og hele situasjonen rundt.

– Det handler i stor grad om hvilket forhold foreldrene selv har til seksualitet. Om de har et veldig avslappa forhold til det, vil de nok også møte barnet på en god måte, sier hun.

– Men hvis barnet kommer inn på soverommet og foreldrene jager barnet ut eller virker skremte selv, kan det være potensielt ubehagelig for barnet og noe som kan følge det videre, litt avhengig av barnets personlighet og alder. Hvis barnet fanger opp at foreldrene oppfører seg rart, kan det påføre barnet skam.

Karlberg, som er privatpraktiserende psykologspesialist hos Tromsø Psykologfellesskap, synes foreldre bør forsøke å tilpasse situasjonen til barnets alder og ikke fortelle mer enn det barnet spør om.

– Et barn under førskolealder har ikke samme forståelse av seksualitet som eldre barn. Hvis barnet ikke helt skjønner hva som skjer, kan det holde at de voksne bare følger barnet rolig ut og ikke gjør noen stor greie ut av det. Men hvis barnet spør hva de gjør, må foreldrene fortelle det på en enkel måte som gjør at barnet føler seg trygt. I slike situasjoner handler det alltid om å skape trygget for barnet, på en varm og god måte.

Barn tåler å høre stønning

Det hender også at barn kan overhøre foreldrene sine ha sex. Jo eldre barna er, jo større er sjansen for at de forstår hva som faktisk foregår.

Sexolog Anders Lindskog mener at det ikke spiller noen rolle om barna overhører litt stønning og andre lyder, men han synes det kan være fornuftig av foreldrene å ta hensyn til barna.

– Men man trenger ikke vise mer hensyn når man har sex enn med andre ting, som det at man unngår å spille høy musikk om natten. Man ønsker jo at barna skal vokse opp med en opplevelse av at sex er en naturlig del av hverdagen, da er det jo også naturlig at man hører foreldrene ha sex. Men det skal ikke være plagsomt mye og plagsomt høyt, sier han.

– Synes ikke barn at det er ubehagelig å høre at foreldrene har sex?

– Nei, det kan også oppleves som gøy, det er ganske individuelt. Går man 60-70 år tilbake i tid, den gang man var mye mer trangbodd, hørte alle barn at voksne hadde sex. Man sov i samme rom, veggene var tynnere og det bodde flere på mindre flater. I utgangspunktet har ikke folk tatt spesielt skade av det i det hele tatt. Ser du på kloden i sin helhet lever nesten alle mennesker slik fortsatt, et mindretall har det som oss i Skandinavia hvor man kan ha sex uten at noen merker det.

Vil ikke vite hva foreldrene gjør

Barnepsykolog Camilla H. K. Karlberg er enig med sexologen i at barn i utgangspunktet ikke tar skade av å høre litt lyder, men at foreldre bør prøve å dempe seg og vise hensyn.

– Litt eldre barn skjønner hva som skjer og de fleste synes nok at foreldrene bør låse døra. Selv om de ikke er redde, vil de ikke vite hva foreldrene gjør. De synes det er kleint og irriterende. Hvis foreldrene holder på med litt mer voldspreget sex, synes jeg de bør gjøre det når barna ikke er tilstede hjemme.

– Det skal ikke være skam rundt sex, det skal formidles som noe naturlig og noe foreldrene gjør fordi det er godt, men samtidig må man ha visse kjøreregler. Juridisk sett kan det være straffbart å ha sex foran barn, så det skal foregå litt i det skjulte.

Karlberg peker på at barn er forskjellige og kan reagere ulikt. Mens noen blir nervøse av å høre ukjente lyder, er andre mer avslappa og bryr seg ikke.

– Jeg har snakket med mange mennesker som i terapi har fortalt hvor ubehagelig det var å overhøre foreldrene sine ha sex. Om foreldrene stønner, lager lyder og viser seg fra en side barna ikke forstår, kan de synes det er skummelt. Det viktigste er derfor hvordan man snakker med barna om dette mens de er små, slik at de skjønner at det ikke er farlig.

– Barn er naturlig nysgjerrige, og det finnes mange fine barnebøker man kan lese om dette temaet. Samtidig må man ikke overøse dem med informasjon før de har knagger å henge det på, det blir som å kjøpe trehjulssykkel til barnet lenge før det kan gå, sier hun.

LÅS DØRA: Barn vil ikke vite hva foreldrene gjør, sier barnepsykolog Camilla H.K. Karlberg, som anbefaler foreldre om å låse soveromsdøra. FOTO: NTB Scanpix
LÅS DØRA: Barn vil ikke vite hva foreldrene gjør, sier barnepsykolog Camilla H.K. Karlberg, som anbefaler foreldre om å låse soveromsdøra. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ok å be om unnskyldning i etterkant

Foreldre som har blitt fersket i akten, har nok kanskje opplevd at det der og da ikke er så lett å reagere på den mest pedagogiske måten. Hva skal man så gjøre om man ikke var helt ærlig, slik sexologen anbefaler?

– Det kommer an på hvor mye man har rotet det til, svarer Lindskog.

– En klassisk situasjon er at foreldrene reagerer med å bli hyperaggressive og skriker til barnet at det ikke bare kan brase inn på soverommet. For et barn som kanskje var litt nervøst og redd for noe, og ikke kunne sovne, kan dette bli en vond opplevelse. Da bør foreldrene i etterkant be om unnskyldning og forklarer hva som egentlig skjedde.

– Men om det var en situasjon hvor dere bare fniste og sa at dere lekte gjemsel under dyna, behøver dere ikke ta det opp igjen.

Dette med å overrumple noen mens de har sex har ifølge sexologen også en annen dimensjon, for før du vet ordet av det har du barn som selv er gamle nok til å ha sex. Hvordan vil du reagere om du skulle være så uheldig å se barnet ditt ha sex med kjæresten sin?

Lindskogs råd er at du tenker over hvordan du selv ville reagert, dersom du og partneren din ble overrumplet av svigermor.

– Når jeg stiller dette spørsmålet, svarer de aller fleste at de ønsker at svigermor ikke sier noe som helst. At hun bare smyger seg ut av huset, går seg en tur og kommer tilbake 20 minutter senere, mens hun roper «hallo, her er jeg!» idet hun går inn døra. Og det ønsker nok de fleste tenåringer også, smiler han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer