Få Barn

- Det er noen kvaliteter som kan komme godt med

Her er tegnene på at han er den rette å få barn med.

ER HAN DEN RETTE Å FÅ BARN MED: Ifølge eksperten bør en fremtidig barnefar ha kvaliteter som omsorgsevne og empati.  Foto: Shutterstock / BlueSkyImage
ER HAN DEN RETTE Å FÅ BARN MED: Ifølge eksperten bør en fremtidig barnefar ha kvaliteter som omsorgsevne og empati. Foto: Shutterstock / BlueSkyImage Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Føler du deg klar for å stifte familie, men er usikker på om kjæresten din er den rette å få barn med? For hva slags kvaliteter bør du egentlig se etter i en god barnefar?

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller at det ikke finnes noen entydig fasit på dette. 

- Omsorgskompetanse, empati, tid og tålmodighet er gode kvaliteter. Det er også positivt hvis han kommuniserer godt og har evne til å sette andres behov foran sine egne. 

LES OGSÅ: Dette påvirker mannens sædkvalitet

Hvorvidt han har de rette kvalitetene eller ikke betyr imidlertid ikke alt, for vi er forskjellige og det å bli forelder vil også kunne «aktivere» flere av egenskapene som er viktige for at barnet skal få en trygg og god oppvekst. 

- Det å være en god forelder, er ikke noe man er – det er noe man blir. Det er en prosess, og for noen av verdens beste pappaer starter prosessen med at de ikke vil ha barn - de frykter for oppgaven og noen får også angstreaksjoner nå kjærester begynner å prate om slike «koselige ting», sier Søyland.

LES OGSÅ: Mia og Marius var 14 og 15 år da de ble foreldre

Ta en vurdering av forholdet ditt 

Før du i det hele tatt begynner å tenke på å få barn, mener Søyland det er viktig å tenke over om du ser for deg en fremtid med kjæresten din – at dere etablerer dere sammen med for eksempel hus og barn? Det kan nemlig være et tegn på at du har et langsiktig perspektiv på relasjonen. 

- Det er også viktig å ta en edruelig vurdering av parforholdet: hvor godt passer dere egentlig sammen? Dersom forholdet deres er preget av dårlig kommunikasjon og ulike interesser og verdier vil relasjonen neppe bli bedre når barna kommer til verden og man stifter familie. 

- Jeg anbefaler dere å jobbe med parforholdet dersom det er noe som «klemmer». Når dere har vært «skadefrie» i et år som kjærester, er det et mer stabilt utgangspunkt for å stifte familie og ta relasjonen videre, sier hun.

LES OGSÅ: Vet du hvor lenge du kan vente med å få barn?

Vil du egentlig ha barn nå? 

I tillegg bør du finne ut hvorfor du vil ha barn akkurat nå. 

- Det kan være smart å sjekke ut den egentlige grunnen til du ønsker å stifte familie? Kjeder du deg og har en romantisk idé om at et barn vil gjøre tilværelsen mer perfekt, eller skjønner dere at å få barn også er mye arbeid og at motivasjonen er et oppriktig ønske om å stifte familie på godt og vondt.

I tillegg mener Søyland at det er viktig å ikke la seg presse av den biologiske klokken.
 
- Det er definitivt viktig å ikke få barn med den første og beste man kommer over, men det dessverre lettere sagt enn gjort når amors pil treffer deg! Det er viktig at du har et meningsfylt liv slik at du ikke stresser ekstra fordi du føler du er den «eneste» i vennegjengen som ikke er skikkelig etablert med mann og barn. 

- Dessuten, å få barn kan være en tøff styrkeprøve for kjærligheten, så nyt heller det du har – og ta skrittet videre til barn og familiepakken når det føles rett for deg – ikke fordi andre lurer på om det ikke snart «skjer noe», sier hun. 

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer