Fødselsdepresjon

- Det er viktig å få støtte til å klare utfordringene og farsrollen

Fødselsdepresjon rammer ikke bare den nybakte moren. - Noen menn føler kanskje at de ikke klarer å finne sin rolle eller plass like naturlig som moren ofte gjør, sier psykolog Peder Kjøs.

FØDSELSDEPRESJON: Det kan være vanskelig for noen fedre å takle livet under og etter fødselen.  Foto: Shutterstock / chuanpis
FØDSELSDEPRESJON: Det kan være vanskelig for noen fedre å takle livet under og etter fødselen. Foto: Shutterstock / chuanpis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at flere mødre går gjennom fødselsdepresjon. Det medfører vonde symptomer, for eksempel tanker om å skade seg selv eller barnet sitt. Fødselsdepresjon rammer dessverre også menn, og en tysk studie har vist at nærmere åtte prosent av fedre opplever depresjon under eller etter svangerskapet. 

Psykolog Peder Kjøs forklarer at fødselsdepresjon hos menn handler om en slags følelse av hjelpeløshet i møte med en veldig stor oppgave

- Plutselig blir det veldig konkret hva det innebærer å få dette barnet. Det kan være veldig overveldende. De kan føle seg hjelpeløse, og noen føler kanskje at de ikke klarer å finne sin rolle eller plass like naturlig som moren ofte gjør. Morens kropp er jo innstilt på denne mottakelsen på en annen måte enn farens, forklarer han til KK.no. 

Men det er ikke bare etter barnet er født at en depresjon kan oppstå. Psykolog og førsteamanuensis ved NTNU, Tormod Rimehaug, forklarer at en vanlig misoppfatning om fødselsdepresjon er at den starter etter fødselen. 

- En kan i like stor grad bli deprimert under svangerskapet som etter. Det er en forestilling om at det skjer etter fødselen, men de fleste er deprimerte fra før, sier han til KK.no. 

Rimehaug forklarer at det er riktig at en fødselsdepresjon utløses av det å være gravid og å få et spedbarn, men samtidig er det mange som blir deprimert i denne livsfasen fordi de har en sårbarhet for å reagere på belastninger og forandringer

- Dette gjelder fedre også. Det paradoksale er at fedre har mindre risiko for fødselsdepresjon dersom de er uengasjerte i graviditeten, fordi de da ikke er mentalt påvirket av hendelsen, sier han.

LES OGSÅ: «Det eneste jeg ønsket var å få bort magen, få vekk ungen og bli normal igjen»

Svært viktig med støtte og forståelse 

Psykologen forklarer at en fødselsdepresjon er forbigående for de fleste, spesielt hvis de får forståelse, støtte og bekreftelse på at det ikke er unormalt. 

- Det er viktig at fedrene møter forståelse og aksept for at det kan bli sånn. Det er viktig med støtte til å klare utfordringene, og hjelp til å fylle farsrollen og endringene en fødsel betyr for partneren

SJALUSI: Enkelte fedre kan bli sjalu på oppmerksomheten barnet får, selv om de ikke ønsker  å føle det slik, forklarer psykolog.  Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
SJALUSI: Enkelte fedre kan bli sjalu på oppmerksomheten barnet får, selv om de ikke ønsker å føle det slik, forklarer psykolog. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer

Psykologen understreker at en fødselsdepresjon faktisk kan bety noe positivt.

- En fødselsdepresjon vil være et positivt utgangspunkt for å få støtte, og dermed øke egen mestring. 

Peder Kjøs tror også at det for noen fedre ikke er enkelt å håndtere at partneren skifter rolle og fokus, og blir mer opptatt av barnet. 

- Denne følelsen er nok litt tabu. Noen føler faktisk litt sjalusi, selv om man forstår at man ikke bør føle det slik. Det er nok en litt ulovlig følelse å ha. 

Kjøs mener det er svært viktig at mannen tar denne følelsen på alvor. Det er viktig at han ikke skyver det over på noen andre, for eksempel moren. 

- Søk gjerne hjelp, for eksempel hos andre menn som har lik erfaring. Det er også mulig å kontakte jordmødre og terapeuter for å lufte disse følelsene. 

Psykologen mener det er mulig å forebygge en slik depresjon ved å forberede seg tidlig i graviditeten. Å få et barn er en enorm endring i livet, og det kan være lurt å ta dette innover seg tidlig. 

- Hvis man tenker at alt skal være som før etter fødselen ligger man nok litt dårlig an. 

LES OGSÅ: - Jeg ville slenge babyen i elva 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer