Barn

- Det er viktig å ha et fast leggerituale. Det skal være trygt, men litt kjedelig

Du skal være der når barnet trenger det, men for mye kan virke mot sin hensikt.

LEGGETID BARN: Det er viktig at barnet lærer seg å finne roen selv. 
 Foto: Scanpix
LEGGETID BARN: Det er viktig at barnet lærer seg å finne roen selv. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leggetid kan være vanskelig i de fleste småbarnshjem, og det kan være mange grunner til at små barn ikke sovner, våkner tidlig eller ikke sover godt.

- Når barnet er overtrøtt så finner det ikke den dype søvnen. Er de vant med å få mye service vil det også være vanskelig å skulle finne søvnen på egen hånd. Ellers kan det være ting som plager dem, som refluks, treg mage, drømmer og så videre, sier barnesykepleier og helsesøster Karin Naphaug, som driver Sovekarin AS og har skrevet boken Sov godt – Søvnoppskrifter for barn 0-8 år.

For å unngå at barnet blir overtrøtt bør ikke barn på under to år legge seg senere enn syv, og den siste dagsluren bør ikke skje for sent på ettermiddagen. Naphaug anbefaler også å ikke gi grøt senere enn en time før leggetid, så poden rekker å fordøye maten litt. 

LES OGSÅ: Metoden som gjør babyen bleiefri fra fødselen av

La barnet finne roen selv

De første månedene i livet skal barnet opp og ha mat midt på natten, og de produserer heller ikke nok melatonin – hormonet som gjør oss trøtte – til å lett kunne finne søvnen på egen hånd før ved tre måneders alder. Når barnet er mellom seks og åtte måneder mener Naphaug mange har sluttet med nattmåltidet, og det er med andre ord mulig for både foreldre og barn å få en hel natts sammenhengende søvn. 

Nå skal barnet lære å sove selv, og det er ikke bare bare om det er vant med at mor og far er der til å ordne med det, eller det er vant med å sovne ved puppen. Råd nummer èn fra Naphaug er å ikke gi barnet for mye hjelp. Du skal trøste om det gråter, og være der når det trenger det, men for mye kan virke mot sin hensikt. Dessuten må dere jobbe sammen og være konsekvente. 

- Det er viktig å ha et fast leggerituale. Det skal være trygt, men litt kjedelig. Barnet må vite hva som skjer, og det må ikke være for mye stimuli og service. Barn har selvregulerende mekanismer som gjør at de finner roen på egen hånd om dere er tydelige. Denne nedroingskapasiteten til barn varierer, så noen krever mer av foreldrene, sier Naphaug.

Oppskriften er ikke så vanskelig i teorien, men er dere ikke konsekvente kan det ta lang tid før barnet lærer seg å sovne. 

- Hold dere til faste rutiner, og finn metoder som passer for dere. Gjør det samme til omtrent samme tid hver kveld. Foreldrene bør være enige, motiverte og konsekvente. 

TRYGT Å SOVE: Barnet må læres at det er trygt å sove og at du er der. Men prøv å trøste med stemmen før du tar barnet opp.  Foto: Scanpix
TRYGT Å SOVE: Barnet må læres at det er trygt å sove og at du er der. Men prøv å trøste med stemmen før du tar barnet opp. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Ting du gjør annerledes med barn nummer to

- Vi kan ikke få barnet til å sovne, det må det gjøre selv

Søvnterapeut Caroline Lorentzen er imidlertid ikke for å skulle bruke en navngitt metode for å få barnet i søvn. Det viktigste er at barnet opplever at du er der og at det er trygt. 

- Når du skal lære barnet å sovne uten pupp, så skal du lære barnet noe nytt. Det er en overgang, og overganger er vanskelige for alle; for foreldre og for barn. Barnet forventer en handling, at puppen skal frem, og så skjer ikke det. Det vil gjøre barnet fortvilet.

Da skal du selvsagt trøste barnet, men ikke gi etter. Lorentzen råder til å prøve å trøste med stemmen først, så berøring og til slutt ser du kanskje at du må løfte det opp litt. 

- Barnet må erfare å sovne i sengen. Noen barn liker at det er litt trangt der de ligger, så prøv eventuelt å tulle det litt godt inn i dynen, og si at «jeg er her og passer på deg». Vi kan ikke få barnet til å sovne, det må barnet gjøre selv. Det vil nok bli fortvilet, men etter et par kvelder med øvelse går det bedre. 

Ifølge henne vil de fleste merke stor forskjell etter bare to til tre kvelder, dersom dere er konsekvente. Begge søvnekspertene råder imidlertid til å søke hjelp før heller enn senere. Ofte er det bare små ting som skal til. 

- Mange som kommer til meg har hatt litt utfordringer med søvn en stund. De er slitne og for noen har det i tillegg begynt å slite på forholdet. Da er det også fort gjort å begynne å prøve ut mye ting, og å høre på alle velmenende råd om metoder andre har brukt, sier Lorentzen.

- Men de som har gode råd om hvor fint det gikk for dem, er ofte de som har barn som sovner lett og sover godt. 

Det kan kreve mye tålmodighet og litt hjertesorg fra en mor å ikke gi etter når barnet absolutt ikke vil sove og gråter etter puppen, men Lorentzen påpeker at om du gjør det så lærer du bare barnet ditt at det bare er å skrike litt og så går det over, eller at «mamma hadde bare ikke skjønt hva du ville før nå». 

Vi ønsker at barnet skal lære at det er trygt å sovne, og da må vi klare å være konsekvente, sier hun. Og husk at når du skal trøste et barn er det viktig å være rolig selv.

LES OGSÅ: Fuktighetskremer: - Svært misvisende å si at de er for barn

Skap et godt sovemiljø

Pass også på at soverommet er så behagelig som mulig. Her gjelder mange av de samme reglene som for voksne; kjølig og mørkt. 

Må du stadig inn og finne smukken til den lille, kan du heller lære barnet å finne den på egen hånd. Ellers er det lurt å skille soverom fra lekerom, og å ikke ha barnesengen plassert midt i rommet. 

- Barnerommet bør ikke være fullt av leker som også er støvsamlere - det skal være lite stimuli rundt. Jeg pleier også å anbefale å sette sprinkelsengen inne i et hjørnet, for eksempel med skapet ved siden av, slik at de får en liten kosekrok. Barn under to år trenger heller ikke nattlys, sier Naphaug.

LES OGSÅ: Dette skjer når du ikke sover en hel natt

Lær barnet når det er morgen

Så har du fått barnet til å sovne selv, men det våkner igjen klokken fem neste morgen. Det er det lite hverken du eller barnet kan gjøre noe med, men du kan lære barnet ditt å være rolig og hjelpe det til å ligge og slappe av til dere er litt mer klare for dagen.

- Du må lære barnet ditt at det ikke er morgen enda. Noen foreldre løfter dem opp og setter dem foran TV-en, men det er ikke særlig lurt. Gå heller inn til barnet og si at du er her og at det er trygt, men det er ikke morgen enda. Du roer barnet og lar det ligge til du bestemmer at det er morgen, sier Lorentzen. 

- Si «Nå er det morgen» mens barnet er rolig, slik at det lærer at du bestemmer, og at det ikke er uro og gråt som får morgenen til å komme. 

Begge søvnterapeutene sier barnet skal trøstes når det trenger det. Det skal være trygt og godt å skulle sove, og det skal ikke sovne med gråt. Med andre ord er ikke skrikekuren, der barnet gråter seg i søvn alene, noe de anbefaler. 

- Da lærer dere bare barnet at når det er mørkt om natten så skal det ikke rope på mamma og pappa, sier Lorentzen. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer