Barn

- Det er viktig å ha et fast leggerituale. Det skal være trygt, men litt kjedelig

Du skal være der når barnet trenger det, men for mye kan virke mot sin hensikt.

LEGGETID BARN: Det er viktig at barnet lærer seg å finne roen selv. 
 Foto: Scanpix
LEGGETID BARN: Det er viktig at barnet lærer seg å finne roen selv. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leggetid kan være vanskelig i de fleste småbarnshjem, og det kan være mange grunner til at små barn ikke sovner, våkner tidlig eller ikke sover godt.

- Når barnet er overtrøtt så finner det ikke den dype søvnen. Er de vant med å få mye service vil det også være vanskelig å skulle finne søvnen på egen hånd. Ellers kan det være ting som plager dem, som refluks, treg mage, drømmer og så videre, sier barnesykepleier og helsesøster Karin Naphaug, som driver Sovekarin AS og har skrevet boken Sov godt – Søvnoppskrifter for barn 0-8 år.

For å unngå at barnet blir overtrøtt bør ikke barn på under to år legge seg senere enn syv, og den siste dagsluren bør ikke skje for sent på ettermiddagen. Naphaug anbefaler også å ikke gi grøt senere enn en time før leggetid, så poden rekker å fordøye maten litt. 

LES OGSÅ: Metoden som gjør babyen bleiefri fra fødselen av

La barnet finne roen selv

De første månedene i livet skal barnet opp og ha mat midt på natten, og de produserer heller ikke nok melatonin – hormonet som gjør oss trøtte – til å lett kunne finne søvnen på egen hånd før ved tre måneders alder. Når barnet er mellom seks og åtte måneder mener Naphaug mange har sluttet med nattmåltidet, og det er med andre ord mulig for både foreldre og barn å få en hel natts sammenhengende søvn. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer