Snakke Med Barn

- Det er viktig å snakke med barn som bekymrer seg for terror

Det har seg nemlig slik at fantasien alltid er verre enn virkeligheten, så de trenger å få realistisk informasjon.

TERROR: Barn kan bli redde når de ser bilder på nyhetene de ikke forstår. Da er det viktig å prate om det.  Foto: NTB Scanpix
TERROR: Barn kan bli redde når de ser bilder på nyhetene de ikke forstår. Da er det viktig å prate om det. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Barn får med seg det som skjer, de får med seg det som blir sagt på nyhetene og det som skjer i verden, og det er et veldig godt utgangspunkt for å ta en samtale rundt det, sier kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna.  

- Se på Supernytt sammen. Det er laget for barn og de er gode på formidling for barn. Da har dere et godt utgangspunkt, foreslår hun. 

Nyhetssendinger, bilder og gjentatte rapporteringer fra terrorhandlinger, spesielt der barn er blant de skadde, kan gjøre barn redde for at det samme skal skje dem. Derfor er det viktig at de blir lyttet til og at vi svarer på spørsmål om terror og ting som skjer i verden, men det er ikke nødvendig å prakke på dem informasjon de ikke ber om.  

- Er ikke barna så opptatt av det trenger du ikke å trenge på dem informasjon, men du kjenner jo ditt eget barn og det kan være lurt å være litt ekstra oppmerksom, sier Hegna. 

LES OGSÅ: Voksne mener det er skadelig å snakke med barn om overgrep

Bruk fakta

- Jeg tenker at det ikke har noen hensikt å forklare dette for barn som er så små at de ikke selv har fått med seg at noe skjer. De må være så store at de selv lurer på det, sier barnepsykolog Bettina Sunde i Psykologteamet.

Bruk fakta til å roe ned barn som er redde. Det er en ekstremt liten sannsynlighet for å rammes av terror. 

- Hvis de spør, eller du ser at de reagerer på ting de hører eller ser på TV er det viktig å undre seg sammen med dem. Hva har de hørt og hva lurer de på? Barn som er redde for at dette skal skje her må få vite at det skjer langt borte og at politi og myndigheter gjør alt de kan for å ta de skyldige. Statistisk sett er det svært liten sannsynlighet for å bli rammet her, sier Sunde. 

- Det er viktig å snakke med barn som bekymrer seg for dette. Fantasien er alltid verre enn virkeligheten så de trenger å få realistisk informasjon. Man kan fortelle at det er noen voksne som ikke liker verden slik den er nå, og at de derfor ønsker å ødelegge og gjøre folk redde slik at de kan overta makten. De andre voksne i verden vil stoppe dem.

Svar på alle spørsmål barnet har, bruke fakta, men ikke gi mye informasjon de ikke selv etterspør. Noen barn lurer på om det er farlig og om det kan skje dem, andre trenger å høre om hvorfor det skjer. 

- Det viktigste er at vi er rolige når vi snakker med dem. Forklarer at dette ikke kommer til å skje hjemme hos oss eller på skolen eller i barnehagen, sier Sunde.

LES OGSÅ: Ting du gjør annerledes med barn nummer to

- Engstelige barn ser til foreldrene

Det er også lurt å la de store diskusjonene mellom oss voksne la vente på seg til barna har lagt seg, og prøve å ikke prakke på dem for mange nyhetssendinger. 

- Vi bør unngå å la oss oppsluke av slike nyheter mens barn er til stede. I dagens nettbaserte verden får vi nok anledning til å følge med på nyhetene etter at barna har lagt seg. Engstelige barn ser til sine foreldre for å bli beroliget. Derfor må vi holde oss rolige. Svare på det de lurer på og deretter hjelpe dem til å fokusere på noe annet.

Hegna minner også om at det kan være lurt å være obs på at en terrorhandling som blir vist og snakket om på nyhetene igjen og igjen, kan gi barna inntrykk av at det skjer mye oftere enn det gjør. 

- Jeg tenker at det er viktig å snakke om dette, for om barn går og tenker på ting og har spørsmål de ikke får svar på, så kan de begynne å forestille seg ting og det hele kan bli veldig stort. Terroristene vil jo at vi skal bli redde, så her har vi voksne et ekstra ansvar, mener hun. 

VÆR ÆRLIG: Du kan godt si at du også synes det er skummelt, og du trenger ikke å ha alle svarene. Foto: Scanpix
VÆR ÆRLIG: Du kan godt si at du også synes det er skummelt, og du trenger ikke å ha alle svarene. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik reagerer vi forskjellig i krisesituasjoner

Du må ikke ha alle svarene

Terror er noe det er vanskelig for oss alle å forstå. Når barna spør er det ikke sikkert det er alt du kan svare på, men ikke vær redd for å ta samtalen selv om de ikke har alle svarene. 

- Du kan si at det er krig i noen land, og at fordi de ikke klarer å snakke sammen så gjør de fæle ting. Lytt etter spørsmål fra barna. Det er ikke så lett å forklare hvorfor noen er slemme, men si at når man gjør sånt så er man veldig sint og man har det ikke bra, sier Hegna.  

- Dette er uforståelig for de fleste, så det er ikke noe vits i å skulle jobbe hardt for å gi det mening. Selv store terrorforskere klarer ikke det. Vi voksne kan kanskje forstå det på et teoretisk nivå, men det kan være vanskelig for barna, og du trenger ikke ha svaret på alt. 

Du kan godt si at du også synes det er skummelt at noen mennesker gjør slike ting, men er du veldig redd kan det være lurt å prøve å unngå at barna ser det. 

- Jeg tror ikke du skal være redd for å gjøre noe galt, men om du er veldig redd selv, vil jeg råde deg til å snakke med andre voksne om det, uten at barna får det med seg. Er du veldig redd vil barna kunne merke det. Samtidig kan du godt si at dette synes du også er skummelt og skremmende, sier Hegna. 

LES OGSÅ: Norske foreldre er stadig mer overbeskyttende 

Redd Barnas råd for hvordan du kan snakke med barn om terror:

1. Snakk med barna om hva de har sett og hørt: Det er viktig å snakke med barna om hva de har sett og hørt. Bilder og lyd er overalt på nettet, i radio og på TV. Barna får også med seg at de voksne snakker om hva som har skjedd. Bildene på nett og TV kan virke forvirrende og skremmende på barn. Barna som er rundt seks-syv år har en forståelse av at man kan dø. Voldsomme bilder kan gjøre dem utrygge og lei seg. Noen barn forstår ikke at det er de samme bildene som blir vist flere ganger, de tror at angrepene skjer om og om igjen.

Med større barn som selv er interessert i å følge med, så kan foreldrene se nyhetene sammen med dem. Med mindre barn anbefaler vi å se på Supernytt på NRK, som velger ut bilder og vinkling på sine forklaringer til barna. Det er viktig å sette av god tid til å snakke om hva dere ser på nyhetene. Ikke la yngre barn se på nyheter alene.

2. Lytt grundig til barna: Barns forståelse kommer an på deres alder, og om de tidligere har sett og hørt om lignende hendelser. Før du svarer på spørsmål fra barna, bør du ha et godt bilde av hva de forstår, og hva som er bakgrunnen for spørsmålene deres. Snakk med barna og prøv å gi dem en grunnleggende forståelse som passer til alderen de er i. Små barn trenger ikke lange tekniske forklaringer. Kanskje de spør om hva en bombe er, eller hva terror betyr. Prøv å forklare det med enkle ord som små barn skjønner. Si f.eks at selv om noen voksne tror at de har rett til å drepe andre, så gjelder ikke det for alle voksne. Og at dere som foreldre passer på barna.

De større barna og tenåringene har sikkert sett bilder og videoklipp på nettet eller på TV. Snakk med dem om hva de har sett og hørt. Bryt tausheten. Vær ærlig, og husk at det noen ganger er helt OK å si til større barn at du selv heller ikke forstår at noen mennesker kan begå terrorhandlinger. Det er ikke alt vi kan forstå, men vi kan snakke om alt.

3. Gi barna trygghet: Fortell barna at det blir gjort alt for å beskytte de barna og voksne som er direkte berørt av situasjonen. Si til barna at politiet og dere foreldre vil gjøre alt for å beskytte dem hvis noe lignende skjer i Norge.

4. Vær åpen: Barn opplever ikke det som skjer på samme måte som voksne. Yngre barn er i høy grad avhengig av at voksne tolker og forklarer hendelsene for dem. Større barn og tenåringer kan få informasjon fra ulike kilder, kanskje er ikke alle kildene like troverdige. Selv om tenåringer tilsynelatende har en større forståelsesevne, så trenger også de ekstra oppmerksomhet og hjelp til å forstå hva som skjer. Husk at ikke alle barn blir påvirket av nyhetene. Det betyr ikke at de mangler empati.

5. Gi barna håp: Det er fint både for barn og voksne å få høre at alt kan bli bra igjen. Fortell barna at det finnes mennesker som hjelper og gjør alt de kan for at livet skal bli normalt igjen. Leger og sykepleiere tar seg av de skadede og syke, og politiet gjør en ekstra innsats for at dette ikke skal skje igjen. Mange er ute og reiser eller på ferie i andre land nå. Si at i mange land er det ekstra politi og sikkerhet på flyplassene og ved grensene for å passe på dere.

6. Vis medfølelse: Barn kan få en følelse av kontroll, trygghet og empati ved å støtte eller hjelpe andre. Ved katastrofer og andre voldsomme hendelser i mediene kan det hjelpe at voksne, for eksempel sammen med barna, viser sin medfølelse gjennom sosiale medier, eller ved støtte - og minnemarkeringer. De fleste barn synes det er fint å være med på dette.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer