Kontaktlinser barn:

- Det finnes ingen nedre aldersgrense for kontaktlinser

Men «moro-linser» og andre kosmetiske linser, bør ifølge øyelegen ikke brukes av barn.

KONTAKTLINSER TIL BARN: Motivasjon og modenhet er viktigere enn alder, mener optiker. Foto: sirtravelalot/NTB Scanpix
KONTAKTLINSER TIL BARN: Motivasjon og modenhet er viktigere enn alder, mener optiker. Foto: sirtravelalot/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Selv om briller er moderne som aldri før og det finnes mange fine brillemodeller også til barn, har noen barn og tenåringer et ønske om å heller bruke kontaktlinser. Men kan egentlig barn bruke kontaktlinser og i hvilken alder er det ok å begynne med dem?

Optiker Rita Aadne Ludviksen hos Krogh Optikk forteller at det ikke finnes en nedre aldersgrense for når man kan begynne med kontaktlinser.

– Når det gjelder vanlig bruk av kontaktlinser er barnets motivasjon og modenhet viktige faktorer. Dersom barnet virkelig ønsker kontaktlinser og har foreldrene med på laget, kan man starte tidlig, sier hun.

Mens linser kan være det mest gunstige for noen barn, er det mest optimale ifølge optikeren en kombinasjon av briller og linser.

– I utgangspunktet kan alle barn bruke linser. Linsene finnes i de fleste styrker, også for skjeve hornhinner. Det er en fordel at barnet kan håndtere linsene selv, men det er ingen nødvendighet. Foreldrene kan enkelt lære å ta linsene av og på barnets øye, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor blir stadig flere barn nærsynte

Viktig med god hygiene

En amerikansk studie publisert i Pediatrics i 2010 fant at av 70 000 barn som årlig oppsøker legevakten på grunn av skader og komplikasjoner forårsaket av medisinsk utstyr, gjaldt cirka en fjerdedel bruk av kontaktlinser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer