Kontaktlinser barn:

- Det finnes ingen nedre aldersgrense for kontaktlinser

Men «moro-linser» og andre kosmetiske linser, bør ifølge øyelegen ikke brukes av barn.

KONTAKTLINSER TIL BARN: Motivasjon og modenhet er viktigere enn alder, mener optiker. Foto: sirtravelalot/NTB Scanpix
KONTAKTLINSER TIL BARN: Motivasjon og modenhet er viktigere enn alder, mener optiker. Foto: sirtravelalot/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Selv om briller er moderne som aldri før og det finnes mange fine brillemodeller også til barn, har noen barn og tenåringer et ønske om å heller bruke kontaktlinser. Men kan egentlig barn bruke kontaktlinser og i hvilken alder er det ok å begynne med dem?

Optiker Rita Aadne Ludviksen hos Krogh Optikk forteller at det ikke finnes en nedre aldersgrense for når man kan begynne med kontaktlinser.

– Når det gjelder vanlig bruk av kontaktlinser er barnets motivasjon og modenhet viktige faktorer. Dersom barnet virkelig ønsker kontaktlinser og har foreldrene med på laget, kan man starte tidlig, sier hun.

Mens linser kan være det mest gunstige for noen barn, er det mest optimale ifølge optikeren en kombinasjon av briller og linser.

– I utgangspunktet kan alle barn bruke linser. Linsene finnes i de fleste styrker, også for skjeve hornhinner. Det er en fordel at barnet kan håndtere linsene selv, men det er ingen nødvendighet. Foreldrene kan enkelt lære å ta linsene av og på barnets øye, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor blir stadig flere barn nærsynte

FÅ ULEMPER: Men god hygiene er viktig, understreker optiker Rita Aadne Ludviksen. Foto: Privat
FÅ ULEMPER: Men god hygiene er viktig, understreker optiker Rita Aadne Ludviksen. Foto: Privat Vis mer

Viktig med god hygiene

En amerikansk studie publisert i Pediatrics i 2010 fant at av 70 000 barn som årlig oppsøker legevakten på grunn av skader og komplikasjoner forårsaket av medisinsk utstyr, gjaldt cirka en fjerdedel bruk av kontaktlinser.

Årsakene til skader var blant annet øyeinfeksjoner forårsaket av mangel på god hygiene og slitasje på øynene.

Men ifølge Ludviksen er det minimalt med farer eller ulemper forbundet med bruk av kontaktlinser blant barn.

– Det er viktig at man alltid vasker hendene godt før man tar linsene ut og inn. I tillegg er det viktig med pause fra linsene innimellom. For de aller fleste vil en kombinasjon av briller og linser være det beste. For mange vil det være fornuftig å bruke briller på skolen og linser på fritiden og i idrett.

– Om man har avdekket at det er et behov, barnet er motivert og foreldrene er med på laget så vil linser fungerer veldig fint. Alvorlige øyekomplikasjoner er sjeldent med kontaktlinser, men god hygiene er viktig. Faren for øyeinfeksjoner øker dersom man slumser med hygiene og ikke følger de råd som gis.

– Så lenge man sørger for god opplæring, god hygiene og tett oppfølging fra optiker, er linsebruk hos barn ingenting å bekymre seg for!

Mange fordeler med kontaktlinser for barn

Ludviksen peker på at det finnes mange gode fordeler med kontaktlinser, også for barn.

– En del barn ønsker ikke briller og kontaktlinse kan da gi en bedre selvfølelse. Med linser ser barna verden slik den faktisk er, hverken forstørret eller forminsket, noe som er en fordel blant annet ved sport og fritidsaktiviteter hvor presisjon er viktig. De kan leke fritt uten å være redd for å falle eller snuble og de slipper problematikken med dugg på brilleglassene, sier hun.

Hos Krogh Optikk anbefaler de hovedsakelig engangslinser til barn, da de mener det gir den tryggeste bruken av linser.

– Da får man rene, nye linser hver eneste gang man bruker dem. For veldig små barn som sliter med håndtering, men gjerne vil ha linser og er motiverte, kan døgnlinser være et fint alternativ. Her er det ekstra viktig med oppfølgingen og tett optiker-foreldre samarbeid. Dersom linsene blir ubehagelig eller øyet rødt skal linsene ut med en gang, understreker Ludviksen.

LES OGSÅ: Tegnene på at barnet har synsvansker

Har gitt kontaktlinser til nyfødte

Øyelege Ranjit Kaur ved Stortingsklinikken bekrefter at det ikke finnes noen nedre aldersgrense for bruk av kontaktlinser.

Som tidligere sykehuslege har hun blant annet vært med på å lære foreldre hvordan de skal sette kontaktlinser på nyfødte!

– Det har skjedd i tilfeller hvor barnet har medfødt grå stær og hvor man ha blitt nødt til å operere barnet bare noen få uker etter fødselen. Hos voksne med grå stær er det vanlig å sette en kunstig linse i øyet slik at behovet for briller blir mindre. Men hos nyfødte kan man ikke gjør dette fordi det blant annet hos dem er fare for høyt trykk i øyet, forklarer hun.

– Men ved vanlige brytningsfeil, som at et barn er veldig langsynt eller nærsynt, pleier jeg vanligvis ikke anbefale kontaktlinser. Unntaket er hvis foreldrene forteller at barnet er veldig aktiv i enkelte idretter, som kontaktsport eller svømming, sier hun.

LES OGSÅ: Maries sønn er femte generasjon med øyesykdommen kolobom

Kan få dekket briller og linser av NAV

Dersom de oppfyller visse kriterier, kan barn under 18 år få pengestøtte fra NAV til briller og kontaktlinser. Men det må ifølge Kaur dreie seg om store brytningsfeil og det er ingen automatikk i at man også får dekket kontaktlinser.

– Man kan få dekket briller dersom man har en forskjell på høyre og venstre øye som er mer enn 2,5 dioptri, hvis man har skjev hornhinne med mer enn 2,5 dioptrier og ved skjeling.

– For å få dekket kontaktlinser må det derimot begrunnes av øyelege og da kan dette for eksempel være at barnet holder på med enkelte idrettsaktiviteter som gjør at de trenger linser, sier hun.

De siste årene har det kommet en del «moro-linser» og kosmetiske linser på markedet, for eksempel kontaktlinser som gir skumle øyne og som er spesielt populære i forbindelse med Halloween. Det ser kanskje kult ut, men Kaur fraråder sterkt å la barn få bruke slike.

– Når man bruker kontaktlinser er det alltid en fare for betennelse hvis man ikke behandler dem riktig med tanke på hygiene. Barn som kjøper slike har ikke fått denne opplæringen og bruk av denne typen linser kan da i verste fall skade synet, sier hun.

LES OGSÅ: Nei, du trenger ikke å stresse. Barnet lærer å lese når det er klar for det

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer