Det har vært spesielt mange tilfeller av RS-virus i vinter

To måneder gamle Nicolai er en av mange babyer som har blitt innlagt på sykehus. Her er symptomene du bør være oppmerksom på!

RS-VIRUS HOS BABY: Nicolai (2 mnd) er en av mange babyer som har blitt innlagt på sykehus med RS-virusinfeksjon i vinter. Foto: Privat
RS-VIRUS HOS BABY: Nicolai (2 mnd) er en av mange babyer som har blitt innlagt på sykehus med RS-virusinfeksjon i vinter. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Denne sesongen har det vært veldig mange tilfeller av RS-virus. Det brakte løs i uken før jul, men det har kanskje begynt å roe seg litt nå, forteller Astrid Rojahn, overlege ved barnemedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus.

Rojahn forteller at det er utfordring for avdelingen og personalet når det kommer så mange pasienter samtidig.

– Det er typisk for vintersesongen, men antall tilfeller av RS-virus svinger en del fra år til år. Ofte er det slik at når det har vært et år med et stort utbrudd, er det mindre året etter, sier hun.

De fleste som blir lagt inn på sykehus på grunn av RS-virus, er ifølge Rojahn bare noen få uker gamle.

– Barna kan være syke i varierende grad. Noen få trenger å ligge på intensivavdelingen og få respiratorbehandling, men de fleste blir friske igjen gjennom å få ekstra surstoff og ernæring fra sonde.

– Innleggingstiden kan være alt fra et par dager til kanskje ti dager eller lengre, det varierer veldig. Prognosen er god, men noen av barna får bronkial hyperaktivitet etter en slik infeksjon. Det betyr at de kan bli tette i luftveiene når de får andre infeksjoner senere i livet, forklarer hun.

Vær oppmerksom på anstrengt pust

Dersom man har hatt RS-virus ett år, kan man ifølge Rojahn godt oppleve å få det igjen.

– Det ser ut til at viruset endrer karakter fra år til år, slik at man ikke klarer å opparbeide seg immunitet, sier hun.

– Men det er spesielt de minste barna som blir hardest rammet, de fleste får bare en vanlig forkjølelse.

– Symptomer man bør være oppmerksom på, spesielt hos spedbarn, er om pusten er anstrengt og rask, og om barnet er slapt og har en dårlig almenntilstand. Eller om det ikke orker å ta bryst eller flaske. Noen har en lett grad av feber, men man trenger ikke ha feber, sier hun.

MANGE SYKE BARN: Overlege Astrid Rojahn forteller at de har hatt spesielt mange innleggelser av barn som er smittet av RS-virus i vinter. Foto: Ingar Storfjell / NTB Scanpix
MANGE SYKE BARN: Overlege Astrid Rojahn forteller at de har hatt spesielt mange innleggelser av barn som er smittet av RS-virus i vinter. Foto: Ingar Storfjell / NTB Scanpix Vis mer

Ble syk bare en uke etter fødselen

Nicolai (2 mnd) er et av mange spedbarn som i vinter har blitt innlagt på sykehus med en RS-virusinfeksjon.

– Selv om det var en skummel opplevelse, var det betryggende å vite at han var i de beste hender, sier mor Maja Tofteng.

Hun forteller at de første symptomene kom en uke etter at sønnen ble født. – Han virket litt «snufsete» og det rant fra nesa hans. Jeg har også en to år gammel sønn som har vært en del forkjølet, og ble derfor ikke så veldig bekymret over dette, forteller hun.

Etter hvert merker Maja og samboer Allan at sønnen deres gradvis blir mer utilpass og grinete, og at han har litt vanskeligere for å sove. De er fortsatt usikre på om han er syk eller ikke.

– Han var jo bare tolv dager gammel og i den alderen har de ingen dagsrytme. De endrer de seg hele tiden. Men på kvelden merket vi at han var blitt noe mer varm og tungpustet. Da jeg sjekket temperaturen hadde han 38,2 i feber, noe som i utgangspunktet ikke er så mye. Vi ringte legevakten for sikkerhetsskyld og de sa at det var viktig å få ham inn til en sjekk så raskt som mulig, forteller hun.

Måtte tilbringe ni dager på sykehus

Maja bestemmer seg for å ta med seg Nicolai på en liten «svipptur» til legevakten. Det skal imidlertid vise seg at det vil ta ni dager før de to får reise hjem igjen.

Etter en kontroll hos legevakten blir de nemlig sendt videre til barnemottaket på Ullevål som velger å legge Nicolai inn for observasjon og nærmere undersøkelser. Dagen etter får de vite at Nicolai har RS-viruset og de blir begge lagt inn på isolasjonsrom.

LES OGSÅ: Så lenge bør barn være hjemme ved smittsomme sykdommer

MÅTTE HA PUSTEHJELP: – Han var så sliten at han ikke orket å spise og vi fikk nesten ikke øyekontakt med ham, forteller mamma Maja. Foto: Privat
MÅTTE HA PUSTEHJELP: – Han var så sliten at han ikke orket å spise og vi fikk nesten ikke øyekontakt med ham, forteller mamma Maja. Foto: Privat Vis mer

Måtte legges inn på intensivavdeling

Siden Nicolai ikke virket veldig syk, hadde Maja hele tiden håp om at de raskt skal få reise hjem igjen.

– De to første dagene fikk han pustehjelp fra en «low flow» oksygenmaske som lå løst ved siden av ham i sengen. Men på dag tre ble han merkbart dårligere. Han hadde 39,5 i feber og måtte ha mer pustehjelp.

– Han var så sliten at han ikke orket å spise og vi fikk nesten ikke øyekontakt med ham. Han bare sov og reagerte ikke på å få sprøyter eller at de sugde slim ut av nesen hans. Det var en veldig ekkel opplevelse for meg som mor og jeg begynte å bli engstelig, forteller Maja.

– Det var ikke slik at jeg gikk rundt og tenkte at vi skulle miste ham hele tiden, men tanken streifet meg jo. Jeg forberedte meg på at situasjonen kunne bli verre.

Etter hvert blir Nicolai flyttet over til intensivavdelingen for kontinuerlig overvåkning av sykepleiere og hjelp til å puste.

– Selv om det var skummelt at han ble dårligere og måtte flyttes til intensivavdelingen var det også betryggende å vite at han var i de beste hender. Jeg visste at han fikk all den hjelpen han kunne få og at det ikke kunne skje noe som ingen fikk med seg.

LES OGSÅ: Bør søsken holdes hjemme for å unngå smitte?

TAKKER SYKEHUSET: Maja Tofteng synes det var skummelt når sønnen Nicolai ble så syk, men følte hele tiden at han var i gode hender hos barneavdelingen på Ullevål. Foto: Privat
TAKKER SYKEHUSET: Maja Tofteng synes det var skummelt når sønnen Nicolai ble så syk, men følte hele tiden at han var i gode hender hos barneavdelingen på Ullevål. Foto: Privat Vis mer

Skjønte hvor svak han hadde vært

De neste tre dagene blir tøffe for lille Nikolai. Han får morsmelk via sonde, og må både ha pustehjelp og hjelp for å holde trykket i lungene oppe. Men etter seks dager på sykehuset begynner endelig situasjonen å snu seg. Nicolai blir gradvis bedre og klarer etter hvert å puste helt på egenhånd.

– Jeg husker godt den morgenen jeg kom og så at han lå i sykesengen uten aktiv pustehjelp. Da visste jeg det at han var over det verste og det var en stor lettelse.

– Det var så godt å holde ham uten alle ledningene og å kjenne at han begynte å få kreftene tilbake i armer og ben. Først da skjønte jeg hvor svak han egentlig hadde vært. Jeg kjente med ett at jeg kunne senke skuldrene mine og skjønte at jeg nok hadde vært reddere enn jeg egentlig hadde turt å innrømme ovenfor meg selv, forteller Maja.

Hun roser barneavdelingen på Ullevål som hun synes gjør en helt fantastisk jobb. – De er utrolig rutinerte og jeg opplevde at de ikke tok noen sjanser, men at de heller lå i forkant for å ta vare på både Nicolai og meg, sier hun.

LES OGSÅ: For syk til å være i barnehagen eller på skole?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer