Det ingen fortalte deg om den første måneden etter fødselen

Dette overrasker nybakte mødre mest! 

NYBAKT MAMMA: Den første måneden etter fødselen er det fortsatt mye som skjer i kroppen din. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NYBAKT MAMMA: Den første måneden etter fødselen er det fortsatt mye som skjer i kroppen din. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som gravid leser du gjerne alt du kommer over av babystoff for å forberede deg på tiden som nybakt mamma. Men uansett hvor mye du leser, er det vanskelig å skjønne helt hvordan de første månedene med babyen vil bli.

En som kjenner godt til dette er Ingrid Eriksrød, som er mamma til Niri (3 mnd). Før hun fikk sønnen trodde hun at hun var sånn passe forberedt på hvordan den første tiden som nybakt mamma ville bli.

– Jeg hadde snakket med venninner og mamma, sett og opplevd litt hos familie og venner, og jeg hadde lest bøker, brosjyrer og masse artikler på nett, forteller hun.

Ingrid ble allikevel overrasket over hvor intens den første måneden etter fødselen ble.

– De første ukene var total unntakstilstand, særlig i forhold til hormoner, følelser og forventninger, sier hun.

– Jeg ble mest overrasket over at babyen trengte meg like tett på de første månedene utenfor magen som han gjorde da han var inni. Jeg ble også overrasket over at amming ikke kommer automatisk, og over at alt tar så lang tid. Jeg rakk faktisk ikke å dusje eller å lage mat uten hjelp de første ukene, sier hun.

LES OGSÅ: Så mye søvn mister nybakte foreldre i året

STOR OVERGANG: Ingrid Eriksrød hadde forberedt seg godt, men opplevde allikevel den første måneden som ganske overveldende. Foto: Privat
STOR OVERGANG: Ingrid Eriksrød hadde forberedt seg godt, men opplevde allikevel den første måneden som ganske overveldende. Foto: Privat Vis mer

Overrasket av hvor viktig det er å spise fiber

En annen ting som overrasket Ingrid veldig, var hvor mange «eksperter» på barneoppfostring det tilsynelatende fantes rundt henne.

– Plutselig får man en mengde mer eller mindre gode råd, helt uoppfordret. Den eneste fellesnevneren med disse rådene, er at det du selv gjør er helt feil. Du blir bombardert med overtro, visvas, «gode» råd, advarsler og skrekkhistorier, sier hun.

– Jeg ble også overrasket hvor viktig det er med fiber og store mengder vann. Jeg spiste vanlig, drakk litervis med vann, men ble likevel forstoppet. Det var vondere enn selve fødselen, smiler hun.

Jordmor Ragna ved Mamastork.no tror den største overraskelsen for mange nybakte mødre er hvor stor innvirkning det å få barn har på livet i sin helhet. Både når det gjelder påvirkningen på kroppen, søvnen og parforholdet.

– For de fleste vil ting begynne å falle mer på plass når det har gått åtte til tolv uker. Det er viktig å være raus med seg selv i disse første månedene og «go with the flow», sier hun.

Vanlig å ha smerter også etter fødselen

Mange kvinner har hørt at smertene forsvinner i det babyen kommer ut. Ikke alle tenker på at det dreier seg om selve fødselssmertene og at kroppen fortsatt kan gjøre vondt i en god stund fremover.

– Mange overraskes over den jobben livmoren gjør etterpå, det vil si etter-riene, sier jordmor Ragna.

– For at livmoren skal trekke seg sammen igjen, må den kontrahere, det vil si å trekke seg sammen mange ganger. Dette kan ta flere uker, men de fleste kjenner etter-rier de første døgnene etter fødselen – for flergangsfødende kan det vare noe lengre. Ofte utløses riene under ammingen. For enkelte kan etter-riene gi et ganske kraftig ubehag, nesten som mensverk, sier hun.

En annen type ubehag kan være smerter relatert til rifter i underlivet. – De fleste får lite plager, men noen kan være ganske hovne og ømme. Dette varer gjerne den første uken, men har man vondt over lengre tid bør man få en lege til å se på det, sier hun.

Enkelte kvinner opplever at de rett og slett har gangsperre de første dagene etter fødselen.

– Det å føde er jo en stor fysisk jobb, du trykker ut babyen og bruker kroppen din kraftig. Dette kan gi melkesyre i kroppen og man kan føle seg litt mørbanket slik man gjerne er etter en skikkelig treningsøkt. Dette varer gjerne i et par dager før det går over, sier jordmor Ragna.

Kvinner som har fått epidural kan også kjenne seg litt ømme i ryggen i området der sprøyten er satt. Dette går som regel over etter noen uker.

LES OGSÅ: Hva er en normal fødsel?

STOR PÅKJENNING FOR KROPPEN: De første dagene etter fødselen kan enkelte kvinner føle seg litt mørbanket, slik man gjerne er etter en skikkelig treningsøkt, forteller jordmor Ragna. Foto: Privat
STOR PÅKJENNING FOR KROPPEN: De første dagene etter fødselen kan enkelte kvinner føle seg litt mørbanket, slik man gjerne er etter en skikkelig treningsøkt, forteller jordmor Ragna. Foto: Privat Vis mer

Vondt å gå på do etter fødselen

Etter fødselen er det mange kvinner som gruer seg til å gå på do, spesielt for å gjøre «nummer to».

– Under fødselen har endetarmsåpningen vært helt åpen, slik at det kan gi en rar følelse når du skal på do etterpå. Et godt råd er å passe på at du drikker mye og at du holder magen godt i gang ved å få i deg nok fiber eller å spise svisker.

– Mange har skrubbsår i underlivet som kan svi når man tisser, dette heler seg ofte i løpet av en dag eller to. Men dersom det svir når man skal tisse, kan det være lurt å drikke nok slik at urinen blir så tynn som mulig. Man kan også spyle seg med dusjen mens man tisser, eller ha en halvliter med lunket vann ved toalettet som man spyler seg med. Slik blir ikke urinen så sterk, råder hun.

Mye vann i kroppen etter fødselen

Under graviditeten, spesielt på slutten, opplever mange gravide å få en del vann i kroppen og dette merkes spesielt godt gjennom at føttene hovner opp. Mange overraskes av at dette ikke gir seg umiddelbart etter fødselen.

– Dette handler om at melkeproduksjonen skal i gang, slik at kroppen holder igjen væske, sier jordmor Ragna. – De første par dagene tisser og svetter man mye, slik at man skiller ut mye væske. Da kan det av og til hope seg opp litt til melkeproduksjonen er på plass. Enkelte opplever at de først blir helt bra, og så kommer det gjerne litt tilbake igjen noen dager senere, sier hun.

At man kan blø en god stund etter fødselen, er også noe som overrasker mange.

– Dette får man mye informasjon om før man reiser hjem fra føden, da man de første par døgnene etter fødselen blør som en kraftig, frisk menstruasjon. De fleste blør mindre og mindre, men det kan vare i alt fra 4-8 uker. Langsomt blir blodet mer brunlig og mindre i mengde, sier hun.

– Mange opplever imidlertid at man etter cirka 14 dager får litt friskere og kraftigere blødninger igjen. Dette skyldes at sårflaten i livmoren der morkaken har sittet, har laget en skorpe. Når denne løsner litt, kan det blø igjen. Ikke alle opplever dette, men noen opplever å få kraftigere blødninger igjen, sier hun.

LES OGSÅ: - Som nybakt tobarnsmamma er ikke puling en prioritet!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer