Monica Nyhus

- Det kan bli kaos rundt middagstider

Men et helt enkelt grep har løst mye av logistikken hos familien Nyhus.

MONICA NYHUS: Monica har fire barn med ektemannen, Chris Nyhus. Foto: Privat.
MONICA NYHUS: Monica har fire barn med ektemannen, Chris Nyhus. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Vekkerklokken ringer. Unger skal vekkes, matpakker smøres og sekkene pakkes. Har barna nok skift i barnehagen? Og hvor er ullsokkene?

Hjemme hos familien Nyhus er det ikke mindre enn to voksne og fire barn som skal opp om morgenen.

- Det er ikke få ganger jeg har hatt på meg morgenkåpen under vinterjakken når jeg leverer i barnehagen, det er bare så dårlig med tid noen ganger, sier Monica Nyhus (36) til KK.

Likevel anser hun seg selv som heldig, ettersom verken hun eller ektemannen, Chris Nyhus (37), har et kontor de må møte opp på klokken åtte. Som tidligere modeller og influensere, kan de styre dagen mer selv.

- Det hadde krevd mye disiplin og planlegging, og jeg tar av meg hatten for andre småbarnsforeldre som kjenner på det.

Sunne rutiner

Nyhus forteller at de prøver å få alle de fire barna mellom tre og 11 år, ute av huset samtidig rundt kvart over åtte, slik at de lettere kan komme i gang med jobb selv.

Som lang fartstid som småbarnsmor, tror 36-åringen man bare må erkjenne og forvente at det vil bli stress i en periode, før hverdagen gradvis blir lettere igjen.

- Jeg prøver å få inn sunne rutiner på starten av dagen, som en treningsøkt eller en god smoothie. Det hjelper mot kaoset oppe i hodet, og gjør at jeg får litt oppløftet energi før jeg begynner å jobbe.

Noe annet Nyhus opplever hjelper i en hektisk hverdag er å planlegge. Smøre nistepakker kvelden før, kom seg opp til samme tid hver dag og etablere noen faste rutiner.

- Der er vi egentlig veldig dårlige selv, men dagen blir mindre når jeg har planlagt bedre.

TREND: Emneknaggen «butter candle» på TikTok har fått millioner av visninger. Men bør du egentlig kaste deg på trenden? Video: Storyblocks / TikTok. Vis mer

Egentid

Ingrid Blessom, KKs faste psykolog, forklarer at stress utløser en cocktail av hormoner i kroppen som er ment til å mobilisere oss når det er fare på ferde. Musklene spenner seg og gjør seg klar til å enten flykte eller sloss.

I korte perioder er ikke forhøyede nivåer av kortisol i blodet farlig, problemet er når dette blir vedvarende høyt over flere dager eller uker.

- I julestria eller bare i småbarnslivet generelt er vi spesielt utsatt for dette mer forhøyede stressnivået som ikke er bra for oss. Kronisk høyt kolesterolnivå over tid svekker blant annet immunforsvaret og gjør oss mer utsatt for sykdom, sier Blessom.

PSYKOLOG: Foto: Astrid Waller
PSYKOLOG: Foto: Astrid Waller Vis mer

Derfor er det også viktig å ta tak i stress, men hva er det egentlig som hjelper?

Her har heldigvis Blessom en lang liste med tiltak.

Aller først understreker hun viktigheten av egentid, enten det er en kveld med venninner eller en treningsøkt.

- Å få en ordentlig fin barnefri kveld med venninner er skikkelig bra mot stress. Det samme gjelder trening, gjerne utendørs i sola og med frisk luft. Da produserer kroppen endorfiner som gir oss en skikkelig god følelse.

Lag en liste

Mange, kanskje spesielt småbarnsmødre i full jobb, føler de kanskje ikke har tid til verken trening eller venninner. Hodet er bare fylt opp med oppgaver fra jobb og hjem som man bare få gjort.

Er du en av dem som ligger våken om natten og tenke over alt du må gjøre og for all del glemme, anbefaler Blessom at du setter av litt tid før man legger seg. Lag en liste, få oversikt og sorter oppgavene etter prioritering.

- Sjekk med deg selv daglig og still spørsmålet: Hva er viktig for meg? Hvis du klarer å skille dine indre verdier fra alle de ytre forventningene man bombarenes med er det så mye enklere å ta gode bevisste valg. Så finner du også kanskje ut av at det ikke er så farlig om du har glemt å svare på en e-post, eller å kjøpe inn gave til svigermor.

Logg av sosiale medier

En grunn til at mange kjenner på stress er fordi de opplever et avvik mellom der de er, og der de føler de burde være. Ofte handler dette om at du sammenligner seg med andre, ifølge psykologen. Det kan være venninne, en annen mamma i barnehagen, eller en totalt ukjent på sosiale medier som tilsynelatende har absolutt alt på stell.

- Da kan presset bli massivt, og føler du seg utsatt for dette, bør du bare logge av sosiale medier, og heller tenke over hva som er viktig for deg.

Dårlig søvn og tretthet på dagtid, problemer med å sovne, urolig nattesøvn og tanker som kværner kan være er en indikasjon på at stressnivået er for høyt. Det samme gjelder kort lunte og hukommelsestap i mer alvorlige tilfeller.

- Når stresstankene surrer og går, bør du stoppe opp, og heller prøve å fokusere på sansene dine her og nå. Når var sist du tok deg tid til å puste ordentlig, eller kjenne varmen fra kaffekoppen? Klarer du å roe ned kroppen vil du lettere klare å prioritere alt det andre.

- Kaos

For Nyhus er det hverdagene og tidspresset som utløser mest stress. Den følelsen av å måtte rekke noe.

Aller verst det på ettermiddagen, når de må hente i barnehagen samtidig som middagen må gjøres klar.

Det kan bli kaos rundt middagstider, erkjenner firebarnsmoren.

HARMONISK: - Da det var korona og hjemmeskole var alt mye mer harmonisk, for da var det ikke noe vi måtte rekke. Foto: Privat.
HARMONISK: - Da det var korona og hjemmeskole var alt mye mer harmonisk, for da var det ikke noe vi måtte rekke. Foto: Privat. Vis mer

Men et grep har gjort hverdagen litt lettere for familien, nemlig å bytte ut middag med kveldsmat. Lag heller en toast eller noe enkelt barna vanligvis spiser til kvelds i firetiden, og spar middagentil klokken seks eller syv, anbefaler hun.

- Jeg fikk det tipset av min bror, og det har løst så mye av logistikken og kaoset, og man får mer av den kosen med alle samlet rundt bordet hvor man snakker om hvordan dagen har gått. Det er helt umulig å få til i firetiden.

Selv om de er en familie med flere barn enn de fleste nordmenn, opplever Nyhus at det faktisk kan være mindre stressende til tider.

- Barna fyller ofte roller som kanskje foreldre må gjøre om man bare har ett barn. Den der, mamma kom hit, eller pappa se her, blir ofte rettet til søsknene. Med fire barn har de alltid en lekekamerat, og de er gode på å finne på ting sammen, mens Chris og jeg kan sitte sammen og slappe mer av i sofaen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet