Alkohol og barn

- Det knøt seg i magen når de la flere pakker øl i handlevogna

Gleden over julegodt og flotte julegaver var ikke nok til å fjerne Selmas redsel for at foreldrene skulle drikke.

GRUDDE SEG TIL JUL: - Det startet allerede under julehandelen, det knøt seg i magen på meg når jeg så at de la flerfoldige pakninger med øl i handlevogna, forteller «Selma». FOTO: NTB
GRUDDE SEG TIL JUL: - Det startet allerede under julehandelen, det knøt seg i magen på meg når jeg så at de la flerfoldige pakninger med øl i handlevogna, forteller «Selma». FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Julen er en sår tid for 25 år gamle «Selma», som ønsker å fortelle sin historie anonymt. Hun er nemlig oppvokst i en familie hvor alkohol hadde en sentral plass i helger, ferier og høytider.

Foreldrene hennes drakk ikke alkohol til hverdags, men når de først drakk utviklet det seg som regel til rene fyllekalas.

– Jeg ble redd fordi det var så ekkelt å se foreldrene mine drikke. De oppførte seg som fremmede og jeg kjente dem ikke igjen. Det startet ofte med en pils for å kose seg, men det ble flere og gjerne to-tre flasker vin i tillegg. Festene kunne vare helt til neste morgen, forteller hun.

– Mens festene pågikk holdt jeg meg på rommet mitt, men det var ikke lett å sove fordi det var mye høy prat og latter. Når de drakk, tok de dessuten alltid opp småting og så begynte de å krangle om det.

Grudde seg til jul

Høytider som julen var spesielt ille. Gleden over julegodt og flotte julegaver var ikke nok til å fjerne redselen for at foreldrene skulle drikke.

– Jeg grudde meg til jul. Det startet allerede under julehandelen, det knøt seg i magen på meg når jeg så at de la flerfoldige pakninger med øl i handlevogna. Utad virket vi som den perfekte familien i jula, med den fineste julepynten, klærne og julebildene, men på mange måter var det bare en fasade, sier hun.

– Jeg husker at vi før jul pleide å ha juleverksted hvor vi skulle bake og lage julepynt. Det startet med koselig stemning og julemusikk, men så skulle det drikkes gløgg med sprit. Juleverkstedet endte til slutt i en fyllefest og dårlig stemning.

– På julaften drakk de alltid og dagen etter var de helt borte. Jeg husker enda den sterke lukten av alkohol i huset dagen etter, da jeg og søsknene mine stod opp. Jeg blir fortsatt dårlig av den lukta. Ikke fordi jeg selv har drukket, men på grunn av alle minnene den gir meg.

Ingen voksne reagerte

På skolen lærte de om avhengighet. Selma tenkte at hennes situasjon tross alt ikke var så ille, da foreldrene hennes jo bare drakk i helger og i ferier. Som voksen har hun imidlertid skjønt at foreldrenes drikking ikke var ok.

– For meg var det normalt med fyllefest hver helg, men da jeg var 16-17 år gammel begynte jeg å skjønne at det ikke er vanlig. Som voksen har jeg vært ganske skuffa og irritert over at man kan oppføre seg slik når man har små barn hjemme, eller tenåringer for den del.

– Ingen voksne rundt oss så eller reagerte på det som foregikk, bortsett fra et familiemedlem som av og til var med på festene. Vedkommende drakk aldri mye og forsøkte å løse konflikter. Det husker jeg at jeg satte stor pris på, da jeg følte at denne personen så oss litt.

Endelig en stille julaften

I dag har hun et greit forhold til foreldrene sine, men hun unngår fortsatt å være tilstede ved anledninger hvor de drikker alkohol.

– Jeg husker det første året etter at jeg flyttet hjemmefra, da spiste jeg julemiddagen hos dem og dro hjem i syvtiden. Det er den beste jula jeg har hatt i hele mitt liv! Selv om jeg følte litt på at jeg sviktet familien, var det så utrolig godt å ha en stille julaften hvor jeg bare kunne se på julefilm og kose meg, uten følelsen av å være utrygg.

Hun har ikke barn selv ennå, men når den tid kommer er hun fast bestemt på at hun ikke vil drikke alkohol i høytider.

– Barn og alkohol hører ikke sammen. Jeg tror mange barn hadde satt stor pris på at foreldrene lot være å drikke i jula. Hvis de skal drikke bør de vente til barna har lagt seg og holde seg til en eller to enheter.

– Jeg synes jula er for barna. Fokuser mer på samvær og koselige ting man kan gjøre sammen, uten alkohol. Vent med øl og vin til senere, oppfordrer hun.

Kan få langtidsvirkninger

Ifølge generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, vokser 90 000 barn opp med foreldre som drikker for mye. I tillegg kommer alle de barna som har ubehagelige opplevelser med foreldres drikking innimellom.

Konsekvensene kan være mer omfattende enn mange foreldre kanskje er klar over.

– I tillegg til at barn opplever utrygghet der og da når voksne drikker, er det mange som sliter med langtidsvirkninger i hele voksenlivet. Barn kan bli utrygge av voksnes drikking lenge før mange tror, etter noen få glass alkohol forandrer vi måten vi er på og det merker barna fort, sier hun.

MERKER DET FORT: Barn blir ifølge Ragnhild Kaski utrygge av voksnes drikking lenge før mange tror. FOTO: Jorunn Valle Nilsen
MERKER DET FORT: Barn blir ifølge Ragnhild Kaski utrygge av voksnes drikking lenge før mange tror. FOTO: Jorunn Valle Nilsen Vis mer

Blir raskt utrygge

Man trenger ifølge Kaski heller ikke være tydelig full for at barna skal føle seg utrygge.

– De effektene av alkohol som vi voksne kan se på som positive, for eksempel at vi ler og snakker litt høyere, og klemmer hardere, kan oppleves utrygt for barn. Hvis du er bekymret for om et barn har foreldre som drikker for mye, er det viktig at du gjør noe med det. Det kan bety mer enn du aner for barnet det gjelder, sier hun.

Men betyr det at man bør avstå helt fra alkohol i jula, eller er det for eksempel greit etter at barna har lagt seg?

Kaski mener det viktigste er at voksne er bevisste på at barn raskt kan merke en endring, og at man stopper i god tid før man selv føler seg påvirket.

– Når barna blir spurt av oss, sier de hvert år at null, ett eller maks to glass kan være innafor. Det synes vi er en god pekepinn. For noen voksne og foran noen barn kan det beste være å droppe alkoholen helt, mens for andre igjen kan det gå helt fint med et glass eller to.

Seks gode råd til foreldre som drikker alkohol:

• Drikk null, ett eller maks to glass når du er sammen med barn: Når barn blir spurt, svarer de fleste at de vil at voksne skal drikke null, ett eller maks to glass når dere er sammen. Det er en god pekepinn. Samtidig er det viktig å være bevisst på at det i enkelte situasjoner, og med noen barn, er best å unngå alkohol helt.

• Husk at barn merker at du har drukket tidligere enn du tror: Stopp derfor i god tid før du selv kjenner deg påvirket eller brisen.

• Ha flest dager uten alkohol – også når du har fri: Vis barna at man ikke trenger å drikke alkohol hver gang man skal kose seg, selv om det er ferie eller høytid.

• Bli enige med andre voksne: Avtal hva som er greit og ikke når flere voksne er med. Det er også lurt at minst en er edru og kan kjøre bil dersom det skulle skje noe.

• Ikke glem morgendagen: Unngå å drikke på en måte som går ut over morgendagens planer med barna.

• Vær spesielt bevisst i ferier og høytider: Barn blir ekstra sårbare for endringer hos foreldrene når de er borte fra sine trygge rammer, for eksempel i et selskap i et fremmed hus eller på ferie hjemmefra.

Kilde: Av-og-til

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer