- Det kunne endt med tragedie

Farens mobilfoto reddet trolig mor og barns liv

DRAMATISK FØDSEL: Det stod om minuttene da Marits lille datter kom til verden. Foto: Privat
DRAMATISK FØDSEL: Det stod om minuttene da Marits lille datter kom til verden. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trebarnsmor Marit Pettersen (34) var kommet 34 uker på vei med sitt andre barn, da hun en kveld opplevde alle gravides skrekk.

– Jeg satt og spiste kveldsmat med min syv år gamle datter da jeg plutselig kjente at noe rant ned mellom beina mine. Jeg trodde først at vannet hadde gått, sier hun.

Toalettet fylt av blod

Marit forteller at hun gikk inn på badet og da hun satte seg på toalettet hørte hun hvordan det sildret.

– Da jeg kikket ned så jeg at toalettet var fylt av blod. Det gjorde meg så svimmel at jeg kastet opp, forteller hun.

Selv om hun skjønte at dette ikke kunne være bra, forsøkte Marit å holde seg så rolig som mulig slik at datteren hennes ikke skulle bli redd. Hun fikk henne til å hente ektemannen, som straks ringte etter en ambulanse.

Ønsket å ta sparketest

Vel fremme på sykehuset var formen hennes tilsynelatende så god at legen først ville ta en sparketest (CTG).

Men da helsepersonellet så bildet mannen hennes hadde tatt av alt blodet i toalettskålen, ble det besluttet å ta en ultralydundersøkelse.

Her kom det frem at det var mellom 11-17 infarkt i morkaken og at det måtte handles hurtig. Det ble straks gjort klart til å utføre et hastekeisersnitt.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ
5 ting du ikke visste om fødselen

Jordmor forteller hva som overrasker kvinnene på fødestua. Les saken.

 

- Bildet reddet livet vårt!

Marit mener ektemannens snarrådige handling gjorde at det hele ikke endte i tragedie.

– Siden jeg var ganske oppegående tenkte legene at de hadde tid til en sparketest. Hadde de gjennomført den, kunne vi begge strøket med, sier hun. – Når babyen var ute, estimerte de at om de hadde ventet fem minutter til ville det gått galt. Femten minutter til og det ville gått galt med meg.

– Bildet som mannen min tok uten å egentlig tenke over hvorfor, reddet både meg og babyen, sier hun.

FOR TIDLIG FØDT: Marit måtte i starten mate datteren med morsmelk gjennom sonde, fordi hun ikke var sterk nok til å suge selv. Foto: Privat
FOR TIDLIG FØDT: Marit måtte i starten mate datteren med morsmelk gjennom sonde, fordi hun ikke var sterk nok til å suge selv. Foto: Privat Vis mer

VARIERENDE ÅRSAKER: Infarkt i morkaka kan ifølge jordmor Anne Kate Netskar skyldes årsaker som høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning. Foto: Privat
VARIERENDE ÅRSAKER: Infarkt i morkaka kan ifølge jordmor Anne Kate Netskar skyldes årsaker som høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning. Foto: Privat Vis mer

Som andre infarkt

Anne Kate Netskar ved Oslo Jordmor- og Ultralydklinikk forklarer at infarkt i morkaken betyr at det har oppstått en tilstopping av blodårene som går til morkaken.

– Når en eller flere av disse blodårene blir tilstoppet mister en større eller mindre del av morkaken blodtilførsel. Dette kaller man infarkt og har den samme mekanismen som ved infarkt andre steder i kroppen som for eksempel hjerteinfarkt.

Årsakene til infarkter kan ifølge Netskar være flere, høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning er de vanligste.

– 8 til10 prosent av de gravide opplever infarkt i morkaken på grunn av høyt blodtrykk eller svangerskapsforgiftning. I tillegg kan det være andre årsaker, for eksempel at den gravide røyker.

BLOGGINNLEGG: - Jordmor anbefalte meg å røyke under svangerskapet!

Varierende størrelse

Hvor stort infarktet er, bestemmer hvor store konsekvenser det har for barnet.

– Ved mindre infarkter vil ikke morkakens funksjon bli påvirket i særlig grad og vil derfor heller ikke være noe fare for fosteret, forklarer Netskar.

– Det er påvist at morkaken kan ha så mye som 30% ødeleggelse før det kan påvirke den gravide kvinnen og fosteret. Konsekvensen av infarkt i morkaken vil avhenge av hvor mye av morkaken som er affisert. Barnets vekt er i stor grad forutbestemt av foreldrenes gener. Infarkt i morkaken kan påvirke fosterveksten slik at barnet ikke oppnår sitt optimale vekstpotensial, sier hun. 

STOLT STORESØSTER: Det holdt på å gå riktig galt, men Marit kunne etter 22 dager reise hjem fra sykehuset med en sunn og frisk liten jente.  Foto: Privat
STOLT STORESØSTER: Det holdt på å gå riktig galt, men Marit kunne etter 22 dager reise hjem fra sykehuset med en sunn og frisk liten jente. Foto: Privat Vis mer

Fryktet det skulle skje igjen

Det hele endte bra for Marit og datteren. Siden hun var for tidlig født tok det litt tid før de kunne reise hjem, men etter 22 dager kunne de forlate sykehuset med en sunn og frisk liten jente.

Marit har nettopp blitt mamma igjen og forteller at hun denne gangen fikk ekstra god oppfølging i svangerskapet. – De valgte å sette denne fødselen i gang på grunn av lav tilvekst og fordi de ikke ville risikere det samme en gang til, sier hun.

– Men jeg var mer engstelig i denne graviditeten og jeg ringte til føden for ved hvert minste lille tegn på at noe kunne være galt. Heldigvis hadde alle rundt oss forståelse på grunn av det som hadde skjedd tidligere, sier hun. 

LES OGSÅ: Morkaka - fasinerende eller superekkel?

4 fakta om infarkt/blodpropp i morkaken:

1. Blodpropper er den vanligste årsaken til morkakesvikt

2. Noen få blodpropper er normalt, men blir det for mange kan det svekke morkaken.

3. Risikoen for at barnet dør på grunn av blodpropp i morkaken avhenger av hvor mye som er igjen av normalt placentavev (morkakevev), samt hvor i morkaken skaden skjer.

4. Røyking kan bidra til blodpropp, så det oppfordres til røykeslutt i svangerskapet. 

Kilde lub.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer