Småbarnsforeldre:

Det mest irriterende småbarnsforeldre gjør

- Jeg blir ofte provosert, sier eksperten til KK.

BARN ER BARN: Foreldre som ikke kontrollerer barna sine på offentlige steder, men lar dem herje vilt og forstyrre alle andre, er ifølge eksperten noe som irriterer mange. Foto: NTB.
BARN ER BARN: Foreldre som ikke kontrollerer barna sine på offentlige steder, men lar dem herje vilt og forstyrre alle andre, er ifølge eksperten noe som irriterer mange. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Mye endrer seg når du får barn, og både prioriteringer og energinivået kan få en helomvendig. Plutselig er det et lite menneske som krever oppmerksomhet din døgnet rundt, og du blir på magisk vis både utslitt og overlykkelig på samme tid.

Mange glemmer litt den personen de var før de ble mamma eller pappa, og i småbarnsbobla er det noen som rett og slett mister litt grepet rundt normal sosial intelligens.

Se for deg at du forteller på jobb at du enda er litt sliten etter en konsert du var på i helgen. Da bryter en småbarnsmamma inn og sier «Du aner ikke hva det vil si å være sliten! Jeg har to små barn som holder meg våken om natten.»

Det er lett å bli irritert av å bli korrigert på en slik måte.

Så hva er det mest irriterende småbarnsforeldre gjør?

IRRITERENDE BABYSPRÅK: Et høyere toneleie, overdrevet ansiktsuttrykk og å synge i stedet for å snakke, er noe som irriterer mange. Foto: NTB.
IRRITERENDE BABYSPRÅK: Et høyere toneleie, overdrevet ansiktsuttrykk og å synge i stedet for å snakke, er noe som irriterer mange. Foto: NTB. Vis mer

Dette irriterer oss mest

I en fersk undersøkelse rapporterte 69 prosent at de syntes det er irriterende når foreldre bruker babyspråk for å snakke med barna sine. Nesten like mange sa at de ikke kommer til å bruke babyspråk hvis de får barn i fremtiden. Det mest irriterende med babyspråk er et høyere toneleie, overdrevet ansiktsuttrykk og å synge i stedet for å snakke.

Undersøkelser viser også at 70 prosent av personer uten barn synes det er irriterende når foreldre nevner barna sine i alle samtaler, skriver Huffpost.

Det er også en rekke setninger mange foreldre bruker, som personer uten barn synes er irriterende. To eksempler er Du har ikke barn, så du forstår ikke dette og Du tror du er sliten nå, men bare vent til du får barn!

SLITSOMT: - Det ikke uvanlig at personer uten barn trekker seg unna venner med barn, sier eksperten. Foto: NTB.
SLITSOMT: - Det ikke uvanlig at personer uten barn trekker seg unna venner med barn, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

- Slitsomt for mange

Det er naturlig at fokuset endrer seg når du får barn, og for mange blir tilknytningen til barnet helt altoppslukende.

- Barnet tar en stor plass i familien i en lang periode, og mange får et overfokus på barn. Fokuset flyttes fra venner og partner til barnet, og det kan være slitsomt for andre å forholde seg til.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.

Noen deler gjerne en fullstendig rapport over alt som har skjedd i livet til barnet, og det blir uinteressant for de aller fleste.

- Det er lett å miste fokus på det du likte før, og den identiteten du hadde endres veldig. Vennskap og relasjoner endrer seg, og det ikke uvanlig at personer uten barn trekker seg unna venner med barn, sier Winther.

OVERFOKUS: Mange foreldre har er kun fokusert på barna sine, og glemmer alt annet. Foto: NTB.
OVERFOKUS: Mange foreldre har er kun fokusert på barna sine, og glemmer alt annet. Foto: NTB. Vis mer

Forstyrrer andre

- Hva tenker du er det mest irriterende foreldre gjør, ifølge folk uten barn?

- Listen kunne sikkert blitt veldig lang. Det jeg hører oftest er negative kommentarer om foreldre som ikke kontrollerer barna sine på offentlige steder, men lar dem herje vilt og forstyrre alle andre. Det er også mange som irriterer seg over foreldre som går helt opp i foreldrerollen, og som ikke lenger kan være sosiale, være med på voksen-aktiviteter eller som har sterke meninger om livsstilen til de som ikke har barn.

Det sier Tone Haldorsen, som er samtaleterapeut, sexolog, parterapeut og foredragsholder, til KK.

KVINNER OG KRONER: Forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, og KK-redaktør Ingeborg Heldal hjelper deg å ta gode økonomiske valg i hverdagen. Kvinner og kroner er et samarbeid mellom KK og Storebrand. Video: Storebrand Vis mer

Nedlatende mot de uten barn

Det er mange som kommenterer at foreldre ofte oppfører seg som om de er overlegne de som ikke har fått barn.

- Noen foreldre har mutert til å bli en overlegen superrase som har fått til noe som de uten barn ikke har, sier Haldorsen.

Kommentarer fra foreldre om hvor mye de uten barn går glipp av, at man ikke vet hva trøtthet er før man har fått barn, at man ikke vet hva kjærlighet er før man får barn og lignende, kan nok trigge mange.

- Jeg er tobarnsmor selv og blir ofte provosert av både småbarnsforeldre, tenåringsforeldre og folk uten barn. Mange har unødvendige kommentarer og meninger på hver sin kant, så jeg tenker at aksept for hverandres valg er veldig viktig, råder Haldorsen.

- Et minefelt

- Hvordan kan man ta opp dette problemet på en god måte?

- Dette er et minefelt, fordi foreldrenes fokus har snudd uten at de tenker over det, sier Winther.

Småbarnsfasen kan være slitsom og krever mye, så det kan være lurt å be om litt alenetid med vennen din.

- Be dem ta litt barnefri og finn på noe gøy sammen. Si gjerne at dere ikke skal snakke om barna for å få skikkelig avkobling. Da blir de dratt litt ut av bobla. Hvis det ikke hjelper bør du gi dem litt mer tid, for de fleste blir mer seg selv igjen når barna blir større, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om