Det syvende og siste forsøket

Unni får besøk av eldste datter på sykehuset, etter hun har født tvillinger. Foto: Privat
Unni får besøk av eldste datter på sykehuset, etter hun har født tvillinger. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Unni Gregersen (35) gjennomgikk seks prøverørsforsøk og tre spontanaborter. Da hadde hun fått nok. Men historien stopper heldigvis ikke der.

Unni Gregersen møtte sin 10 år eldre mann da hun var 22 år gammel. De flyttet sammen raskt og like raskt ble hun gravid, uten at de egentlig hadde planlagt det. Da hun var to og en halv måned på vei endte det i en spontanabort.

– Jeg fikk ingen behandling for spontanaborten. Jeg hadde hørt at andre som hadde gjennomgått en abort så sent hadde fått utskraping på sykehus. Jeg husker at jeg synes det var litt rart, forteller hun.

Nye barneplaner

Unni og mannen hennes gifta seg sommeren etter, og det gikk noen år før de tenkte på barn igjen. Men årene gikk og det ble ingen barn…

– Det var tungt hele tiden å måtte høre maset fra famille og venner; Når skal dere få barn da? Er det ikke på tide snart? Men de kunne selvsagt ikke vite hva vi gjennomgikk. Etter hvert fant vi ut at det beste var å være åpne om våre problemer, da slapp vi mye mas og de skjønte situasjonen bedre, sier Unni.

LES OGSÅ: Babyboom - ikke for meg

Utredning

Fire år etter spontanaborten hadde Unnis tålmodighet tatt slutt. Hun og mannen ville vite hvorfor de ikke ble gravide, og startet utredning på sykehuset. Resultatet av den første undersøkelsen ble at hun reiste hjem med hormonpiller. Men disse fikk hun en del mageproblemer av, så hun måtte avslutte kuren etter kort tid.

En ny utredning viste at Unni hadde PCOS, med cyster i magen. Cystene ble forsøkt fjernet med laser gjennom navlen.

– Vi fikk senere høre fra en spesialist at denne prosedyren hadde klinikkene sluttet å gjøre fordi cystene alltid kom tilbake. Og det gjorde de også i mitt tilfelle, så det var en totalt unødig operasjon, forteller Unni.

LES OGSÅ: PCOS vanlig årsak til barnløshet

Behandling på samlebånd

Det gikk nok et år før paret ble henvist til en fertilitetsklinikken.

–Her ble vi tatt godt var på og det var veldig hyggelige mennesker der. Likevel føler du at du er på samlebånd. Jeg tror faktisk det er verst for mannfolka som må vente i kø på ett rom for å avlevere sædprøve. Da føler du deg ikke stor tror jeg, forteller hun.

Seks ganger nederlag

En assistert befruktning krever at kvinnen gjennomgår en ganske omfattende behandling med nesespray og hormonsprøyter, uthenting av egg og innsetting av egg.  Og noen må gå gjennom prosedyren gang på gang. For Unni ble prøverørsbehandlingen starten på en lang og vanskelig periode.

Gleden var stor da den første graviditeten var et faktum, skuffelsen desto større da det igjen endte med en spontanabort noen uker senere. 

Etter dette gjennomgikk paret seks nye prøverørsbehandlinger. Spenningen var stor hver gang et egg ble innsatt og de nesten fjorten dagene før hun kunne ta en graviditetstest. Men resultatet var nedslående. Unni og mannen hennes opplevde tre nye aborter og tre ganger at egget ikke festet seg. 

– Jeg følte meg som en rugekasse i denne prosessen. Men på en eller annen måte klarte jeg på en måte å distansere deg fra følelsene og gjennomføre behandlingen.

Etter ett år med alle disse forsøkene klarte ikke Unni mer. Hun trengte en pause

Mannen hennes var også sliten og de var enige om at de trengte en periode hvor de fokuserte på andre ring. De hadde et forsøk igjen, og tenkte at det kunne de ta senere.  

LES OGSÅ: Prøverørsforsøk har sin pris 

Det syvende, og siste forsøket

Det skulle gå hele tre år. Så ringte klinikken og spurte om de var klare for et nytt forsøk. De følte seg klare og takket ja til et siste forsøk.

Unnis lenge etterlengtede datter. Foto: Privat
Unnis lenge etterlengtede datter. Foto: Privat Vis mer

Siden Unni da hadde passert 30 år, ble de tilbudt å få satt inn to egg. Et av eggene festet seg. Paret var overlykkelige, men selvsagt redd for en ny spontanabort. Men denne gang gikk alt akkurat slik det skulle, og graviditeten forløp helt perfekt.

– Fødselen min varte i 25 timer, og jeg hadde ikke behov for annen smertelindring enn  lystgass. Vår etterlengtede jente ble født klokka 03 på natta og veide 3375 gram.

Endelig etter mange år med utallige hormonkurer, prøverørsforsøk og mange spontanaborter; drømmen hadde blitt virkelighet. Unni var blitt mamma.

– Først så var jeg livredd for å komme hjem fra sykehuset og skulle ta vare på dette lille vesenet helt alene. Heldigvis fikk jeg god støtte fra min mann som var vant med små barn fra før, han har mange små nieser og nevøer, og hele familien uttrykte sin glede over det etterlengtede barnet. Vi fikk masse støtte og hjelp fra resten av familien, forteller Unni.

Hva med søsken?

Jenta var 18 måneder da Unni og mannen hennes begynte å tenke på søsken. De ønsket ikke at hun skulle være enebarn, men vokse opp med søsken, slik de selv hadde gjort. Paret kontaktet derfor fertilitetsklinikken igjen, og fikk innvilget et såkalt søskenforsøk.

– Jeg vet ikke helt hvorfor, men denne gangen føltes forsøket helt annerledes. Kanskje var kroppen min mer avslappet fordi jeg allerede hadde ett barn? Uansett - utfallet ble helt fantastisk, forteller hun.

LES OGSÅ: Gravid etter 12 år

Et sjokk!

Ved assistert befruktning får man en ultralydundersøkelse allerede i uke 5. Unnis mann tullet stadig vekk med at begge eggene som ble satt inn måtte ha festet seg, fordi hun hadde veldig tidlige og sterke graviditetssymptomer. 

Likevel var sjokket stort for dem begge da legen sa han så to hjerter som slo. 

Det eneste Unni klarte å si var: – Du kødder?

Men det gikk ikke lang tid før sjokk ble snudd til glede. 

– Vi tenkte; Dobbelt så mye jobb, dobbelt så mye glede! Dette skulle vi klare, sier Unni som også denne gangen gjennomgikk en uproblematisk graviditet. Det viste seg å etter hvert å være en liten gutt og en liten jente inne i magen.

I uke 35 viste det seg at noe var galt. Gutten hadde sluttet å vokse, og morkaka hans 

begynte å svikte. Siden de var toeggede tvillinger hadde de hver sin morkake. Jenta hadde det helt fint, men på grunn av at gutten ikke fikk nok næring ble de forløst med keisersnitt en uke senere.

Dramatisk keisersnitt

Gutten ble forløst først og han veide bare 1400 gram. Rundt 600 gram mindre enn søsteren. Det stod et helt team og ventet, i tilfelle han trengte akuttbehandling, for det var jo en risiko for at han ikke var frisk og trengte hjelp. Men det viste seg fort at denne gutten var sterk, han skrek høyt og tydelig da han kom ut. 

Nyfødt og bare 1400 gram. Men sterkere enn noen hadde trodd!
Nyfødt og bare 1400 gram. Men sterkere enn noen hadde trodd! Vis mer

Overraskende nok var det jenta det skulle bli dramatisk for. Da det ble hennes tur til å forløses, viste det seg at hun satt fast, og kirurgene brukte flere minutter før hun kom ut. De løp avgårde med henne og hun måtte ligge med blodoverføring i et døgn.

Men alt gikk bra med begge tvillingene. De måtte bli på sykehuset i 4 uker, til minstegutt hadde passert 2 kilo før de fikk reise hjem.

Tvillingjenta fikk en tøff start, men kom raskt til hektene igjen. Foto: Privat
Tvillingjenta fikk en tøff start, men kom raskt til hektene igjen. Foto: Privat Vis mer

 

Fra barnløs til en stor familie på fem

Nå har eldstejenta snart blitt 4 år. Hun går i barnehage, men tvillingene på 18 måneder er fortsatt hjemme sammen med Unni. De skal også begynne i barnehage til høsten. På tross av en litt tøff start er de begge friske, selv om de henger litt etter i vekst. Familien er komplett, det blir ikke flere barn nå.

På tross av alle årene med utredning og utallige prøverørsforsøk med nedslående resultat, og de fysiske og psykiske belastninger dette har medført - Unni er ikke i tvil: 

– Når resultatet blir så bra, er det vel ingen overraskelse at jeg synes alt jeg har gått gjennom for å få barn så aboslutt var verdt prisen. Helt klart!

LES OGSÅ:Det åttende og siste prøverørsforsøket

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer