Solomødre

Det tok single Karin 12 forsøk å få to barn

– Jeg føler meg på en måte avkriminalisert nå som det er lov.

TOBARNSMOR VED HJELP AV DONOR: Single Karin har fått begge barna sine ved hjelp av donor, først i Danmark og deretter i Norge. FOTO: Privat
TOBARNSMOR VED HJELP AV DONOR: Single Karin har fått begge barna sine ved hjelp av donor, først i Danmark og deretter i Norge. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

1. juli 2020 ble det tillatt å tilby assistert befruktning til enslige kvinner her i Norge. Har det ført til en boom av «solomødre» slik en del spådde?

Karin (33) har nylig blitt mor for andre gang. Den to uker gamle sønnen hennes er en av de aller første barna som er født av en enslig mor etter at hun fikk assistert befruktning her i Norge.

Karin fikk også sitt første barn alene, sønnen som nå er 3,5 år fikk hun etter IVF-behandling (prøverørsbehandling) ved en klinikk i Danmark. Hun var godt i gang med søskenforsøk ved den danske klinikken da korona-nedstengningen førte til at det ikke lenger var mulig for henne å reise ut av landet.

Da hun forstod at det gikk mot en lovendring i Norge, var hun derfor raskt på ballen og kontaktet en fertiltetsklinikk i Oslo.

– De var veldig positive og lot meg starte opp med alt som det var tillatt å gjøre før loven gikk gjennom, slik at vi var klare til å begynne med en gang dersom det gikk seg til, forteller hun.

– Jeg visste jo hvilket behandlingsopplegg jeg trengte på grunn av tidligere prøverørsbehandlinger og alt det medisinske var kartlagt på forhånd. Alt jeg behøvde å gjøre var å bestille en barneomsorgsattest hos politiet for å vise at jeg er skikket til å ha barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer