- Det var bare snakk om timer, og han hadde ikke overlevd

Sjeldent fenomen rammet Therese Catrin sin sønn.

Det var dramatisk når Thereses lille gutt ble født.  Foto: PRIVAT
Det var dramatisk når Thereses lille gutt ble født. Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sorg og uro

Therese Catrin (29) var 22 uker på vei, da hennes far brått ble syk, og døde av kreft fem uker etterpå. Hun hadde noen tøffe uker bak seg da hun oppsøkte jordmorkontoret for kontroll i uke 29. Jordmoren fortalte henne at babyen hadde lav hjerterytme, og at hun derfor ville sende henne til sykehuset.

- Jeg ble kjemperedd. Jeg hadde jo nettopp mistet faren min, og tenkte at «nå mister jeg babyen også», forteller Therese Catrin.

Lav puls

- På sykehuset ble jeg grundig sjekket, og alle var enig i at pulsen var litt lav, men alle prøver var bra og jeg ble sendt hjem igjen.

Det samme skjedde på nye kontroller, og Therese ble fulgt opp tett med undersøkelser på sykehuset. Legene vurderte at det var best å vente frem til uke 37. Prøvene og ultralyd viste en baby i god form, til tross for den noe lave pulsen. 

Men Therese Catrin var bekymret.

- Jeg var så lei meg, redd og fortvila, for meg var gravidteten blitt et eneste stort mareritt, bare bekymringer og tårer, erindrer hun.

Plutselig var rommet fylt med personer med operasjonstøy

I uke 37 ble hun innlagt på fødeavdelingen. Fostervannsmengden hadde økt ytterligere, og Therese Catrin følte seg dårlig. 

Planen var å sette i gang fødselen fire dager senere, men slik ble det ikke.

- Bestevenninna mi var på besøk, men reiste sent på kvelden, da jeg skulle ha en ny CTG-registrering. Jeg lå på senga og sjekket Facebookoppdateringer, da plutselig rommet ble fullt av personer med operasjonstøy. Det første jeg tenkte var nå er babyen død, og jeg fikk helt panikk. Men da legen sa «hvis vi ikke går til operasjonstua NÅ så mister du sønnen din»

Therese Catrin skjønte at hun måtte forholde seg rolig.

 

LES OGSÅ:

Johan ble reddet i siste liten

Reddet takket være snrrådig jordmor. Les mer

 

På hengende håret

 

- Fire sykepleiere løp avgårde med senga mi mens dem kledde av meg på vei mot operasjonsstua. Jeg fikk ikke engang ringt til mamma, barnefar eller noen for å gi beskjed. Det var ikke tid. 

Jordmødrene forsikret Therese Catrin om at de skulle ringe for henne.

Therese husker bare at hun fikk kraftig smertestillende og beroligende medisiner, men var våken under keisersnittet. 

- Jeg lå bare å ventet på skrikelyden...men den kom jo aldri, forteller hun.

NI MÅNEDER ETTER: Therese Catrine med sin sønn. Foto: PRIVAT
NI MÅNEDER ETTER: Therese Catrine med sin sønn. Foto: PRIVAT Vis mer

 

Han levde!

En liten stund etterpå spurte en av jordmødrene om hun ville se sønnen sin, før de sendte han til avdelingen for nyfødt overvåkning.

- Da dem holdt han foran meg og jeg kikket rett inn i øyene hans, hadde jeg aldri sett noe så vakkert. Alle tanker var borte, jeg var helt tom, tårene trillet og det eneste som betydde noe var å se han og at han levde, erindrer Therese.

Senere da hun var ferdig sydd ble hun trillet ned til rommet og møtt av sin mor, bror og sin nyfødte sønn.

- Jeg har ikke ord som kan beskrive følelsen jeg fikk se ham igjen. Det var fantastisk.

LES OGSÅ: Johan ble reddet i siste liten

Hadde navlestrengen syv ganger rundt halsen

Dagen etterpå fortalte legene som opererte henne hva de trodde hadde skjedd, uten at de var helt sikre, i følge Therese Catrin.

- Fra uke 25 hadde navlestrengen satt seg fast rundt halsen til sønnen min. Og denne hadde antageligvis blitt strammere og strammere ettersom fosteret vokste. Grunnen til at mengden fostervann økte, var at han ikke klarte svelge så mye fostervann som han burde, forteller Therese.

Og rett før fødselen eskalerte sannsynligvis problemet.

- Da han ble født var navlestrengen 7 ganger rundt halsen. Han var helt lilla! Dette er svært sjeldent, og det er noe som er vanskelig å se på ultralyd. Jeg fikk beskjed om at det bare var snakk om timer, så hadde han ikke overlevd. Hadde jeg ikke vært på sykehuset, kunne jeg ha mistet ham. Det er helt forferdelig å tenke på.

Samtidig er Therese takknemlig for at gutten var frisk og uten varig mén etter hendelsen. Han er i dag snart 10 måneder gammel, og da navnet var hun aldri i tvil om. Hun kalte han opp etter sin far. 

- Jeg er nå verdens lykkeligste mamma til gutten min. Selv om starten var tøff, har jeg valgt å legge det som hendte til side og ikke tenke så mye på det. Vi var heldige, og alt i alt er dette en solskinnshistorie!

SOLSKINNSHISTORIE: I dag er den nydelige gutten snart 10 måneder. Foto: PRIVAT
SOLSKINNSHISTORIE: I dag er den nydelige gutten snart 10 måneder. Foto: PRIVAT Vis mer

 

Navlesnor rundt halsen ikke i seg selv farlig

Ved navlesnoromslyng har fosteret fått navlesnoren tvunnet en eller flere ganger rundt halsen. Tilstanden medfører en mulighet for forstyrret blodgjennomstrømming i navlesnoren, men som regel gir det ikke noen livstruende komplikasjon for fosteret.

20% av normalt fødte barn fødes med navlesnoromslyng, i følge Store Medisinske Leksikon

- Jeg vil understreke at svært mange barn er født med navlesnoren rundt halsen uten at dette har noen som helst innvirkning på barn eller fødselen. I de aller aller fleste tilfeller går det helt fint, og snoren er lang nok til å følge med helt ut under fødselen, skriver gynekolog Peer Høvik, på Lommelegen.no 

- Fosteret ligger godt beskyttet i vann, men har liten mulighet for å vende seg, eller rotere i livmoren. Navlesnoren med sine 3 blodårer er beskyttet ev en geléaktig, ytre vegg, som virker som en buffer eller støtpute. Denne vil hindre at fosteret blir truet om navlesnoren skulle komme til å vikle seg rundt fosterets hals.

- Når dette er sagt hender det en sjelden gang at fosterets halsårer blir avklemt av navlesnoren. Det kan skje hvis navlesnoren er unormalt kort eller tynn uten tilstrekkelig støtpute, skriver Høvik

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer