Hyperemesis gravidarum

- Det var en kamp for å komme seg gjennom det, sekund for sekund

En dag klarer ikke Marie Christin stå oppreist, hun skjelver ukontrollert og er delvis bevisstløs. Diagnosen rammer cirka en til tre prosent av gravide.

HYPEREMESIS GRAVIDARUM: Etter et fullgått svangerskap med invalidiserende kvalme, kunne Marie Christin og Raymond endelig få holde datteren sin. FOTO: Privat
HYPEREMESIS GRAVIDARUM: Etter et fullgått svangerskap med invalidiserende kvalme, kunne Marie Christin og Raymond endelig få holde datteren sin. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Da Marie Christin Fagerli (38) ventet sitt første barn i 2006, ble hun så syk at det skulle ta hele 15 år før hun klarte å snakke om det som hadde skjedd.

Marie Christin bor i Tønsberg sammen med ektemannen Raymond (36) og deres to barn på ni og 14 år. Hun jobber som kunstner, men er opprinnelig utdannet sykepleier. Til tross for denne helsefaglige bakgrunnen forstod hun ikke helt hva som traff henne, da hun under sitt første svangerskap plutselig ble overveldet av en voldsom kvalme.

Bare tre uker etter at de oppdaget graviditeten, hadde nemlig ektemannen Raymond laget middagsretten «oksesmåsteik». Et ord som skulle få henne til å brekke seg i flere år fremover.

– Jeg tok én bit og uten forvarsel kastet jeg opp ut over gulvet. Det var starten på en kvalme som skulle følge meg gjennom hele svangerskapet, forteller hun.

Spiste én nudel på fire uker

De neste fire ukene klarer Marie Christin bare å få i seg én eneste nudel og minimalt med drikke. Hun forstår at den intense kvalmen må skyldes noe mer enn bare vanlig morgenkvalme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer