Leppe-kjeve-ganespalte

– Det var en veldig tøff beskjed å få, fordi vi på godt og vondt visste hva vi hadde foran oss

Heges to døtre er begge født med leppe-kjeve-ganespalte

FØDT MED LEPPE-KJEVE-GANESPALTE: Mathilde og Oline er født med ulike grader av leppe-kjeve-ganespalte og har vært gjennom flere operasjoner. FOTO: Privat
FØDT MED LEPPE-KJEVE-GANESPALTE: Mathilde og Oline er født med ulike grader av leppe-kjeve-ganespalte og har vært gjennom flere operasjoner. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Foreldre til spaltebarn får ofte høre at de ikke trenger å bekymre seg, fordi barna vil bli så fine til slutt. Folk skjønner ikke at barna er fine i utgangspunktet og at den virkelige utfordringen er hele prosessen rundt, sier Hege Stokvold Lønseth (39).

Hun er mamma til Mathilde (12) og Oline (2) som begge er født med ulike grader av leppe-kjeve-ganespalte.

Ifølge Store medisinske leksikon er dette en fellesbetegnelse på barn som er født med misdannelser som består i at overleppen og/eller ganen er spaltet.

Hos noen barn er kløften bare i leppen og kjevekammen eller bare i ganen, men det vanligste er en kombinasjon av leppe- og ganespalte.

Ba om unnskyldning

Hege forteller at sjokket var stort da eldstedatter Mathilde ble født. Pappa Birger Lønseth (44) er selv født med ganespalte og paret hadde derfor på ultralydundersøkelsen spurt om dette også kunne være tilfelle med datteren.

De får beskjed om at dette ikke er noe de behøver å bekymre seg over og er derfor helt uforberedte da de får se datteren for først gang.

– Birger reagerte nok enda sterkere enn meg, det første han sa var «unnskyld!». Det var veldig sårt å høre at han følte det sånn, det var jo absolutt ikke hans feil, sier Hege.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer