- Det var grusomt å reise hjem uten ham

Gravide Tonje Beate ble brutalt rammet av en sjelden og fryktet svangerskapskomplikasjon.

ENGLEMAMMA: Tonje Beates sønn døde i magen hennes bare fire uker før termin. Foto: Privat
ENGLEMAMMA: Tonje Beates sønn døde i magen hennes bare fire uker før termin. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Tonje Beate Brovold (27) ble gravid i mai 2013 var gleden stor.

– Sigmund var alltid like livat i magen min, med spark hele dagen, forteller hun. 

Graviditeten forgikk tilsynelatende normalt, men i uke 32 blir det påvist at hun har for mye fostervann.

LES OGSÅ: Susanne (31) har mistet seks barn

Våknet av trykk i magen

Natt til julaften, fire uker før fullgått svangerskap, våkner Tonje Beate av et lite trykk nederst i magen.

– Jeg reiste meg for å gå på do og kjente at noe rant ut. Siden jeg visste at jeg hadde for mye fostervann var det første som slo meg «Hjelp vannet mitt går!». Men jeg skjønte at det ikke var det da jeg så at det var blod fra soverommet og inn i stua, gjennom kjøkkenet, gangen og inn på badet.

– Jeg oppdaget at jeg ikke kjente sparkene hans lengre og magen var blitt hard som stein, forteller hun.

SVÆRT TUNGT: Her holder Tonje Beate barnet sitt for første og siste gang. Foto: Privat
SVÆRT TUNGT: Her holder Tonje Beate barnet sitt for første og siste gang. Foto: Privat Vis mer

Morkaken løsnet

Tre kvarter senere befinner Tonje Beate og samboeren seg på sykehuset. Her får de den fryktelige beskjeden; legene finner ingen hjerterytme. Det viser seg at hele morkaken har løsnet.

Med ett har gleden blitt snudd til bunnløs sorg. Barnet de har ventet sånn på, er dødt.

Tonje Beate beskriver de neste timene som uvirkelige. Hun blir satt på modningspiller som skal starte fødselen og ett døgn senere føder hun sitt døde barn.

– Natten var lang og julaften enda lengre. Alt virket meningsløst der og da, forteller hun.

Kunne høre barnegråt

Etter at sønnen blir født, får de være hos ham så lenge de ønsker. Tonje Beate synes det er tungt å skulle si farvel med sønnen, og det å reise hjem uten ham er ekstra vondt.

– Det var grusomt å komme hjem uten ham, se den tomme senga hver dag og hver kveld. Vi hadde kjøpt alt av barneutstyr, soverommet var klart og klær var vasket og lagt på plass. Jeg våknet om natten i håp om at han var der, og jeg kunne høre barnegråt.

– Jeg har enda ikke klart å ta bort barneutstyret, så soverommet står likt i dag, som da vi kom hjem den 27.12, forteller hun.

Tiden etter har vært vanskelig for Tonje Beate. På eget initiativ tok hun kontakt med psykolog for å bearbeide tapet. 

– Jeg får fortsatt psykologhjelp. Heldigvis har familien og vennene mine vært helt supre i tiden etterpå. Jeg hadde nok ikke klart meg så bra hvis de ikke var her, forteller hun.

LES OGSÅ: Celina fikk sjokk da vannet gikk seks uker for tidlig

TOM BABYSENG: Sigmunds soverom står fortsatt slik det gjorde den dagen han ble født. Foto: Privat
TOM BABYSENG: Sigmunds soverom står fortsatt slik det gjorde den dagen han ble født. Foto: Privat Vis mer

Vanskelig å bli gravid igjen

Tonje Beate vil gjerne bli gravid igjen, men depresjon og sorg har gjort prosessen vanskelige.

– Det er mange tanker som flyter rundt i hodet. Jeg mistet dessverre menstruasjonen på grunn av vekttap og depresjon, men jeg vil gjerne bli mamma for et barn jeg kan ta med hjem og ikke bare ha en englegutt.

– Å bli mamma er jo noe av det største man skal oppleve i verden. Det å stå i kirka og se den bittelille kista med verdens nydeligste gutt virket så meningsløst. At en hel verden kan rase på så kort tid er rett og slett ubegripelig.

– Ingen skal måtte oppleve å begrave sitt eget barn. 

BUNNLØS SORG: - Det å stå i kirka og se den bittelille kista med verdens nydeligste gutt virket så meningsløst, forteller Tonje Beate. Foto: Privat
BUNNLØS SORG: - Det å stå i kirka og se den bittelille kista med verdens nydeligste gutt virket så meningsløst, forteller Tonje Beate. Foto: Privat Vis mer

Svært alvorlig komplikasjon

Cirka en prosent av alle svangerskap kompliseres av morkakeløsning, noe som ifølge Gynekolog og fødselslege Sethi en alvorlig komplikasjon i svangerskapet.

– Det innebærer risiko for fosterdød og det kan også føre til stort blodtap hos moren, sier han. – Det krever tett overvåkning med innleggelse på sykehus og noen ganger umiddelbar forløsning avhengig av klinikken.

– Vaginal blødning, konstante smerter i magen også utenom rier, livmor kontraksjoner og irritabilitet opplevd som ømhet, kan være kjennetegn til at morkake begynner å løsne prematurt, legger han til.

Dr Sethi forklarer at enkelte faktorer kan gjøre noen pasienter mer utsatt enn andre. – Diabetes, svangerskapsforgiftning og høyt blodtrykk er noen slike faktorer, sier han. – Om man har opplevd at morkaken løsner er det også større sjanse for at det kan skje igjen.

LES OGSÅ: Endelig kan Eline glede seg over å bli mamma

Keisersnitt kan føre til komplikasjoner

Det å skulle føde sitt døde barn på vanlig måte, kan for noen oppleves som en ekstra belastning i en allerede grusom situasjon. Men ifølge jordmor Lisbeth Kopperud ved Dinjordmor.no har det en medisinsk årsak.

– Man anbefaler ikke keisersnitt ved dødfødsel på grunn av stor infeksjonsfare, forteller hun. – Kvinnen vil under fødselen få optimal smertelindring og vil fysisk komme seg raskere etterpå.

– Det kan selvfølgelig føles som en belastning å føde barnet, det er jo en traumatisk opplevelse uansett. Disse kvinnene får ekstra oppfølging under fødselen, og får tilbud om spesiell oppfølging etterpå, sier hun.

LES OGSÅ: Hva skjer med kroppen etter keisersnitt?

Gynekolog og fødselslege Vivek Sethi legger til at man ikke ønsker å utsette kvinnene for et fysisk trauma på toppen av det emosjonelle.

– Keisersnitt innebærer risiko for komplikasjoner som ved et hvert kirurgisk inngrep. Er hun da i spontan fødsel følger man standard opplegg for å få til en vellykket vaginal fødsel. Om hun ikke er i fødsel, tilstreber man fødsel ved å forsøke å igangsette. I de fleste tilfeller lykkes det og keisersnitt er unngått, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer