Krybbedød:

- Det var julaften og jeg våknet uthvilt og forvirret. Jeg var ikke vant til å få sove hele natten uten å bli vekket

Miriam var kun 20 år gammel da hun mistet datteren i krybbedød.

KRYBBEDØD: Céline fikk bare leve i litt over én måned, før hun døde brått og uventet i krybbedød. Nå sitter moren igjen med alle spørsmålene. Foto: Privat
KRYBBEDØD: Céline fikk bare leve i litt over én måned, før hun døde brått og uventet i krybbedød. Nå sitter moren igjen med alle spørsmålene. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Miriam Raanes Labreche (28) var ung da hun oppdaget at hun var blitt gravid for første gang, og hadde ikke rukket å bli ferdig med frisørutdanningen. Likevel var hun overlykkelig da Céline kom til verden 19. november 2008. Datteren var prematur, født 1,5 måned før termin, men var sterk og frisk.

- Hun var den minste på avdelingen, kun 1810 gram og 40 cm, og vi kledde henne i dukkeklær i starten. Hun hadde mørke øyne og masse hår, og lignet veldig på meg. De ansatte på sykehuset var imponert over hvor frisk og livlig hun var, med tanke på at hun var så liten, mimrer Miriam.

NYFØDT BABY: Miriam husker datteren Céline som livlig og frisk. Hun ble bare litt over 1 måned gammel. Foto: Privat
NYFØDT BABY: Miriam husker datteren Céline som livlig og frisk. Hun ble bare litt over 1 måned gammel. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Mariell døde i krybbedød da hun var 1,5 år

På grunn av sin unge alder valgte Miriam å flytte hjem til sin mor i tiden etter fødselen. Det var moren som hørte datterens hyl om morgenen 24. desember 2008.

- Det var julaften, og jeg våknet litt over klokken åtte, uthvilt og forvirret. Med en 1 måned gammel baby var jeg ikke vant til å få sove hele natten uten å bli vekket. Jeg forsto med én gang at noe var galt, sier hun.

Datteren Céline lå livløs ved siden av henne i dobbeltsengen.

- Jeg husker ikke så mye av det selv, men mamma har fortalt at jeg hylte skikkelig. Ambulansen kom fort, og prøvde gjenoppliving, men det var ikke noe de kunne gjøre. Det gikk ikke lang tid før jeg fikk vite at datteren min hadde dødd i krybbedød, forteller hun.

LES OGSÅ: – Jeg er glad jeg vet at han døde uten smerte

Søker etter svar på hva som skjedde

Miriam var på denne tiden den yngste i landet som hadde opplevd å miste et barn i krybbedød. Tiden etter dødsfallet har vært preget av skyldfølelse, forvirring og en evigvarende søken etter svar.

Jeg ble sint og frustrert. I flere år lette jeg etter mulige årsaker.

- Jeg fikk aldri vite hvorfor hun døde, men var lettet over at hun ikke hadde noen smerter. Likevel ble jeg veldig sint og frustrert. I flere år lette jeg etter mulige årsaker. Burde jeg ikke fyrt i peisen den dagen, burde jeg brukt et annet materiale på sengetøyet? Jeg ble helt opphengt i det, fordi krybbedød er så diffust. Det er ingen konkret sykdom eller årsak som jeg kan slå meg til ro med, sier hun.

MOR OG DATTER: Miriam var 20 år da hun ble mamma for første gang. Lille Céline ble født 1,5 måned for tidlig, men var frisk og sterk.  Foto: Privat
MOR OG DATTER: Miriam var 20 år da hun ble mamma for første gang. Lille Céline ble født 1,5 måned for tidlig, men var frisk og sterk. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Sove på magen medfører økt risiko for krybbedød!

Hva er krybbedød?

Krybbedød betyr at et tilsynelatende friskt barn dør plutselig og uventet. Obduksjoner og undersøkelser gir ikke noen forklaring på hva som har skjedd, og eksklusjonsdiagnosen krybbedød kan settes.

- Krybbedød kan gis som diagnose inntil barnet er fire år. Vi vet ikke hva årsaken til krybbedød er, men forskere har funnet mange risikofaktorer som kan gi økt sårbarhet for krybbedød, sier Trine Giving Kalstad, som er fagsjef ved Landsforeningen uventet barnedød.

I 2014 døde 13 barn i krybbedød i Norge, mens i 1989 var det hele 145 barn som døde i krybbedød. Den drastiske nedgangen skyldes i stor grad at spedbarn i dag legges på ryggen i stedet for på magen.

- De fleste som dør i krybbedød, dør mens de sover og lider ikke. Det kan også ramme barn som ikke har sovet på magen, selv om dette er en risikofaktor. Noen barn kan også være ekstra sårbare for risikofaktorer som i seg selv ikke er årsak til død, som for eksempel mageleie og overoppheting. Vi vet ikke nok om hvem disse sårbare barna er per i dag, sier Kalstad.

Landsforeningen uventet barnedød opplyser at følgende er risikofaktorer for krybbedød:

  • Sove på magen.
  • Røyking og nikotin.
  • CO2-opphopning.
  • Overoppheting.
  • Utrygg samsoving.
  • Lavvektige og for tidlig fødte barn.


LES OGSÅ: Theo nær kvalt av sengebeskytter

KLARER SEG BRA: Selv om sorgen aldri vil forsvinne, klarer Miriam seg bra etter forholdene. I dag jobber hun som frisør i Trondheim.  Foto: Privat
KLARER SEG BRA: Selv om sorgen aldri vil forsvinne, klarer Miriam seg bra etter forholdene. I dag jobber hun som frisør i Trondheim. Foto: Privat Vis mer

Lever videre med sorgen

I dag går det etter forholdene bra med Miriam, og hun har slått seg til ro med at hun aldri vil få et ordentlig svar på hva som skjedde med datteren.

- Tiden mellom 19. november og 24. desember er vond hvert eneste år, og jeg lever i en liten boble. Jeg tenker mye på hva som skjedde, hvor stor hun hadde vært nå og hva hun ville gjort. Dager som 17. mai, som er barnas dag, er også tung. Jeg pleier å kjøpe en gassballong som jeg tar med til kirkegården, forteller hun åpenhjertig.

Tiden rett etter dødsfallet var vanskelig, og Miriam fikk ikke prate med et kriseteam fordi det var jul. Hun ble henvist til ansatte som ikke hadde noe erfaring med mennesker i sjokk. Etter hvert fikk hun god hjelp av en psykolog, som hun i starten gikk til to ganger i uken. I dag kan hun fortsatt få time dersom behovet melder seg.

LES OGSÅ: Da Chanette ventet sitt første barn, ble hun og kjæresten påkjørt bakfra av en annen bil. Barnet i magen døde under fødselen få dager etter

LES OGSÅ: Livet etter krybbedøden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer