– Det var vondt å se de ligge der helt utslått med pustehjelp

Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tvillingene Johannes og Benedict ble født for tidlig.

Det gikk troll i ord

Da Lena Johansen (26) og samboeren Bent fikk beskjed om at de skulle få tvillinger, fikk de et aldri så lite sjokk.

- Jeg fikk vite det allerede i uke 8, da jeg hadde en liten blødning og var på ultralydsjekk.  Bent ble med inn siden jeg var litt nervøs. Vi sa til gynekologen at vi hadde tøyset mye med at det  var det to inne der, forteller Lena.

Bent sto å så ut vinduet da gynekologen sa: – Men her er det faktisk to! 

– Begge to ble veldig sjokkert over at det hadde gått troll i ord, forteller Lena.

Samboerparet fra Vesterålen grublet over hvordan det skulle gå med to barn på en gang og økonomiske utfordringer, men gledet seg masse også.

LES OGSÅ: Fikk trillinger: Fra single til familie på åtte - på fire år

LENAS MAGE UKE 34:  Dette ble siste magebilde før barna ble født. Ingen tvil om at det er to inni her! Foto: PRIVAT
LENAS MAGE UKE 34: Dette ble siste magebilde før barna ble født. Ingen tvil om at det er to inni her! Foto: PRIVAT Vis mer

 

Klarte å stoppe fødselen 

Da det var ti uker igjen til termin startet fødselen. Alt for tidlig! Lena ble innlagt på sykehuset, og legene klarte å stoppe fødselen.

Fire uker og fire dager senere (svangerskapsuke 34+4) fikk Lena igjen tegn på at fødselen var i gang igjen.  Hun reiste inn til sykehuset og ble lagt på CTG-registrering. 

– Etter noen minutter spurte jordmoren om jeg kjente noe smerte eller ubehag. Jeg hadde kun litt ubehag nede i ryggen, utenom det hadde jeg det veldig bra. Hun sa at hun hadde overvåket riene mine litt og sett at de kom regelmessige og var oppe i 100%. Hun ville da undersøke meg for å sjekke om noe var på gang.

Lena og Bent forsto at noe var galt da hun sa "OJ" mens hun undersøkte henne. – Hun sa at jeg hadde 5 centimeter åpning! Med andre ord - fødselen var godt i gang.

Du BLIR MAMMA I DAG: Her har Lena akkurat fått beskjed om at barna skal ut med keisersnitt. Foto: PRIVAT
Du BLIR MAMMA I DAG: Her har Lena akkurat fått beskjed om at barna skal ut med keisersnitt. Foto: PRIVAT Vis mer

 

Måtte ha keisersnitt

Jordmoren sa at de skulle prøve å stoppe fødselen, men Lena og Bent måtte forberede seg på å bli mamma og pappa i løpet av kort tid. 

Femten minutter senere var det klar at de ikke klarte å stoppe fødselen. 

Tidlig i svangerskapet hadde det blitt avtalt at barna skulle tas med keisersnitt hvis de ble født før uke 35 og nå var det heller ikke nok tid å sende Lena til et annet sykehus. Barna måtte tas i mot på lokalsykehuset, og det var tryggest med keisersnitt. Barna måtte ut nå!

– Etter jeg var klargjort nede på operasjon fikk Bent komme inn og sitte ved hodet mitt. Selv klarte jeg ikke å ta inn over meg hva som var i gang å skje, alt skjedde så fort. Personalet på sykehuset var fantastiske! De holdt roen hele veien, så ingen av oss ble stresset og vi følte oss ivaretatt. 

Etter kort tid var det noen som sa at nå er tvilling nummer en var på tur ut! Lena og Bent hørte ingen barnegråt, men han hadde det bra, og de fikk så vidt se han før de tok han med seg ut. Kun sekunder etterpå hørte de barnegråt og da var tvilling nummer to ute. Bent gikk ut sammen med dem mens de jobbet for å få livmoren til å trekke seg sammen og sy Lena igjen. 

LES OGSÅ: Englene sang for sønnen min

Barna trengte pustehjelp 

Tvilling 1 slet litt med pusten da han kom til, mens tvilling 2 var litt sterkere. 

En time etter de var født fikk Lena se dem et kort øyeblikk igjen. Og så ble det bestemt. Barna trengte pustehjelp. Et team fra nyfødtavdelingen i Bodø skulle komme og hente barna. Lene og Bent skulle reise i forveien.

- Jeg var veldig engstelig på om det kom til å gå bra med dem, og om de hadde fått noen skade av å komme for tidlig, erindrer Lena. 

Det ble 12 lange timer før de fikk se guttene sine igjen.

Da de endelig fikk komme inn i nyfødtavdelingen viste det seg at Johannes, tvilling 2, hadde blitt dårligere rett etter foreldrene hadde reist, og måtte legges i respirator. 

Benedict, tvilling 1, hadde kommet seg, men fikk også pustehjelp. 

LES OGSÅ: Renates gutt ble født ni uker for tidlig 

TØFFE DAGER: De første dagene var tøffe, forteller Lena. Foto: PRIVAT
TØFFE DAGER: De første dagene var tøffe, forteller Lena. Foto: PRIVAT Vis mer

 

– Det var en ubeskrivelig følelse å endelig få se dem igjen. Men det var vondt å se de små ligge helt utslått med pustehjelp. De første dagene etter fødsel var tøffe, forteller Lena.

Gode nyheter 

Men allerede dagen etter fikk foreldrene gode nyheter. Johannes hadde blitt så sterk at han var tatt av respiratoren og over på pustehjelp. 

Etter noen dager ble ungene målt og veid, Benedict var 2345 gram og 47 cm. Johannes var litt større med sine 2526 gram og 48 cm. 

– Vi ble på sykehuset i 15 dager før vi ble overflyttet til lokalsykehuset. Etter to dager der fikk vi endelig reise hjem med to nydelige, friske gutter. 

I dag er guttene seks måneder gamle, og de er på ingen måte lengre «små». Selv om de var født seks uker for tidlig har de blitt solide karer som veier over 8 kilo hver. 

IKKE LENGER MINIGUTTER: Johannes og Benedict og pappa - tre Liverpoolsupportere.  Foto: PRIVAT
IKKE LENGER MINIGUTTER: Johannes og Benedict og pappa - tre Liverpoolsupportere. Foto: PRIVAT Vis mer

 

– Ingen av dem har noen skade eller har noen plager, legger på seg og vokser som de skal. Vi gleder oss til hva fremtiden bringer, avslutter Lena og Bent.

Følg familien på Mammanetttbloggen Små Skatter

 

Fakta: For tidlig født

7% av barn som fødes levende, fødes for tidlig. Andelen for tidlig (prematur) fødsel har vært svakt økende de siste årene. 

Flerlinger har en tendens til å bli født for tidlig, og det er også en viss risiko for andre komplikasjoner. Av denne grunn skal flerlingesvangerskap følges opp av spesialist. (Kilde: Nhi.no)

Hva er prematur fødsel?
Et svangerskap varer vanligvis mellom 37 og 42 uker. Hvis fødselen skjer før uke 37 er fullendt, er det en prematur fødsel, det vil si for tidlig fødsel. Prematur betyr egentlig "førmoden". På engelsk kalles det ofte preterm birth, altså fødsel før termin.

Hva er prognosen?

Spedbarn som fødes etter uke 32, klarer seg som regel fint. De er som regel små og kan ha bruk for noen flere dager på sykehuset enn andre spedbarn. På lengre sikt har de imidlertid like gode helseutsikter som barn født rundt termin. (Kilde: Helsenorge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer