Dette bør du gjøre ved hoggormbitt

Barn, gravide og eldre som blir bitt av hoggorm bør oppsøke lege

HOGGORM I HAGEN: Hoggormen er lett gjenkjennelig med sitt karakteristiske sikksakkmønster på ryggen. Enkelte hoggormer kan imidlertid være helt mørke eller svarte.  Foto: Derek Middleton / NTB Scanpix
HOGGORM I HAGEN: Hoggormen er lett gjenkjennelig med sitt karakteristiske sikksakkmønster på ryggen. Enkelte hoggormer kan imidlertid være helt mørke eller svarte. Foto: Derek Middleton / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et sikkert men kanskje ikke alltid like hyggelig vårtegn i Sør-Norge er møte med hoggorm. Som regel dukker de opp i parringstiden i maimåned og ses stadig oftere utover sommeren. Siden våren i år har vært kaldt er det grunn til å tro at det er juni som blir måneden med flest bitt.

Fine sommerdager med mange folk ute i terrenget fører til at flere kommer i nærkontakt med hoggormen og blir bitt.

Skal litt til å bli bitt

Men ifølge ekspert på slanger, Pål Sørensen, skal det litt til for at man skal bli bitt av hoggorm.

– Du må ta på den, trå på den eller like ved den, eller sette deg på ormen for at den skal bite. Hoggormen biter i forsvar når den føler seg truet, den vil aldri angripe uprovosert, sier han.

LES OGSÅ: Sommerplagene barnefamiliene hater

HOGGORMBITT: Fingeren til venstre er rød og mørkere ved selve bittstedet etter virkningen av hoggorm gift.  Foto: Ove Bergersen / NTB Scanpix
HOGGORMBITT: Fingeren til venstre er rød og mørkere ved selve bittstedet etter virkningen av hoggorm gift. Foto: Ove Bergersen / NTB Scanpix Vis mer

Kan bli svært dårlige

Hoggormen er Norges eneste giftige slange og enkelte mennesker kan reagere kraftig når de blir bitt. Ifølge Fhi.no er typiske symptomer på bitt; smerte, hevelse og rødme rundt bittstedet.

Alvorlige tilfeller kan gi reaksjoner som hevelser over hele kroppen, oppkast, kvalme, magesmerter, hjerte-bank, sjokk, svimmelhet og bevisstløshet. 

Dødsfall er imidlertid svært sjelden og cirka 30 % av hoggormbitt er bitt der det ikke sprøytes inn gift i det hele tatt – såkalte «tørrbitt».

Det vil si at dyret bare hugger ut i forsvar, nærmest som når en hund glefser. Slike tørrbitt er helt ufarlige og sees oftest som to små prikker med 3 til 9 millimeters avstand.

LES OGSÅ: Stor test av solkremer for barn

SVART HUGGORM: Enkelte hoggormer kan imidlertid være helt mørke eller svarte.  Foto: Wikipedia/Malene Thyssen
SVART HUGGORM: Enkelte hoggormer kan imidlertid være helt mørke eller svarte. Foto: Wikipedia/Malene Thyssen Vis mer

- Barn bør alltid til lege!

Dersom man blir bitt av huggorm sier lege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, at man bør holde bittstedet mest mulig i ro.

– Ta kontakt med legevakt for råd. Hvis man kjenner seg allment dårlig, bør man ringe 113, sier hun.

– For de fleste voksne går dette bra, noen reagerer dog med en allergisk reaksjon som påvirker alle organsystem og det er farlig. Det er for de fleste en lokal reaksjon mot selve giften som sprøytes inn og den kan bli kraftig, sier hun.

Ifølge Helsedirektoratet bør barn som blir bitt alltid tas med til lege.

Man bør også reise til sykehuset når om man har blitt bitt i hode, hals, bryst, mage eller rygg. Eldre, gravide, personer med redusert allmenntilstand eller personer som bruker ACE-hemmere (en spesiell blodtrykksmedisin) bør også dra til sykehus.

Hvis du er en frisk ung eller voksen, bør du kontakte Giftinformasjonen for råd om hvordan du skal forholde deg om du blir bitt.

LES OGSÅ: Mange barn reagerer kraftig

KAMUFLERT: Hoggormen ligger i vegetasjonen og de som har en brunlig farge kan være vanskelig å få øye på.  Foto: Ove Bergersen / NTB Scanpix
KAMUFLERT: Hoggormen ligger i vegetasjonen og de som har en brunlig farge kan være vanskelig å få øye på. Foto: Ove Bergersen / NTB Scanpix Vis mer

Slik unngår du å bli bitt

For å unngå møter med hoggorm, tipser Sørensen om at man kan holde gresset kortklipt rundt hus og hytter. Dette fordi hoggormen vanligvis unngår helt åpent terreng.

Sko, strømper og langbukser vil som regel være god nok beskyttelse mot bitt, da rekkevidden av et hugg ikke er stor og tennene er korte.

– Hoggorm flykter vanligvis inn i tett vegetasjon når mennesker dukker opp. Dersom den er i en oppvarmingsfase, og ikke har oppnådd høy kroppstemperatur, kan den allikevel bli liggende en stund.

– Hoggormen hører ikke lyd, men vil kunne bli skremt av vibrasjoner i bakken. Det hjelper altså ikke å rope til den, på den annen side kan det fort bli slitsomt å gå å trampe når man er på tur, smiler Sørensen.

LES OGSÅ: - Har du myggtekke?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer