Rettigheter i svangerskapet:

Dette bør du vite om rettighetene dine når du går gravid

Visste du at du kan ha rett på svangerskapspenger?

RETTIGHETER I SVANGERSKAPET: Som gravid har du rett på at det tilrettelegges på arbeidsplassen. FOTO: NTB Scanpix
RETTIGHETER I SVANGERSKAPET: Som gravid har du rett på at det tilrettelegges på arbeidsplassen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Omkring 75 prosent av alle gravide kvinner i Norge er yrkesaktive, ifølge Norsk Helseinformatikk. De fleste er sykemeldte i løpet av svangerskapet. En kommende liten småtass trenger imidlertid ikke bety sykemelding, og det er selvsagt ønskelig at gravide skal kunne bli værende i jobben sin så lenge som mulig. Noen ganger kan det kreve tiltak gjort av arbeidsgiver, og da er det greit å vite litt om hva du egentlig kan be om og hva du har krav på når kulen på magen er et faktum.

- Det står i Arbeidsmiljøloven at arbeidsgiver skal sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, påpeker bedriftsjordmor Kathrine Kanebog Thorsen.

Gravide er en gruppe denne paragrafen er spesielt viktig for.

- Men det er viktig å være klar over at arbeidsgiver skal tilrettelegge så langt det er mulig. Og det er andre kolleger der også, som også skal ha et forsvarlig arbeidsmiljø, påpeker Thorsen videre.

Hun er jordmor i bedriftshelsetjenesten Sør-Troms HMS-Tjeneste, og dessuten blant de som driver Facebook-siden og informasjon- og spørretjenesten «Gravid medarbeider».

LES OGSÅ: Slik takler du forskjellsbehandling på jobb

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer