RETTIGHETER I SVANGERSKAPET: Som gravid har du rett på at det tilrettelegges på arbeidsplassen. FOTO: NTB Scanpix
RETTIGHETER I SVANGERSKAPET: Som gravid har du rett på at det tilrettelegges på arbeidsplassen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Rettigheter i svangerskapet:

Dette bør du vite om rettighetene dine når du går gravid

Visste du at du kan ha rett på svangerskapspenger?

Publisert

Omkring 75 prosent av alle gravide kvinner i Norge er yrkesaktive, ifølge Norsk Helseinformatikk. De fleste er sykemeldte i løpet av svangerskapet. En kommende liten småtass trenger imidlertid ikke bety sykemelding, og det er selvsagt ønskelig at gravide skal kunne bli værende i jobben sin så lenge som mulig. Noen ganger kan det kreve tiltak gjort av arbeidsgiver, og da er det greit å vite litt om hva du egentlig kan be om og hva du har krav på når kulen på magen er et faktum.

- Det står i Arbeidsmiljøloven at arbeidsgiver skal sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, påpeker bedriftsjordmor Kathrine Kanebog Thorsen.

Gravide er en gruppe denne paragrafen er spesielt viktig for.

- Men det er viktig å være klar over at arbeidsgiver skal tilrettelegge så langt det er mulig. Og det er andre kolleger der også, som også skal ha et forsvarlig arbeidsmiljø, påpeker Thorsen videre.

Hun er jordmor i bedriftshelsetjenesten Sør-Troms HMS-Tjeneste, og dessuten blant de som driver Facebook-siden og informasjon- og spørretjenesten «Gravid medarbeider».

LES OGSÅ: Slik takler du forskjellsbehandling på jobb

Stor forskjell på hva man har behov for

Tilrettelegging for gravide kan være mye. Noen jobber på steder der en er utsatt for smitte eller kjemikalier, og må dermed omplasseres. For andre handler det mer om å ikke sitte i samme stilling hele dagen, litt hyppigere toalettpauser eller at de må få plass til et lite mellommåltid.

- Og det er svært stor forskjell på gravide. Noen trenger mye tilrettelegging, andre trenger lite. Det er viktig at arbeidsgivere har en gravidpolitikk med generelle rutiner for hvordan gravide skal ivaretas, og så tilpasser individuelt, påpeker Thorsen.

En undersøkelse blant 2918 gravide og yrkesaktive kvinner registrert ved Akershus Universitetssykehus i 2012, viser at 75 prosent var eller hadde vært sykemeldt i løpet av svangerskapet, dog var ikke alt sykefraværet knyttet direkte opp til svangerskapet.

60 prosent av kvinnene oppga at det var gjort tilpasninger for dem på arbeidsplassen, og disse rapporterte i gjennomsnitt mellom en og to ukers kortere sykemeldingsperiode enn de som ikke hadde fått tilrettelegging på arbeidsplassen.

LES OGSÅ: De ukjente tegnene på at du er gravid

Viktig med dialog og trygghet på arbeidsplassen

Thorsen mener det aller viktigste som skjer på en arbeidsplass når en medarbeider er gravid er at det legges opp til en samtale, der også en eventuell bedriftsjordmor er involvert. Målet med samtalen er å snakke om mulighetene og behovene som finnes.

Denne samtalen er ikke bare viktig for å kartlegge hva som bør og kan gjøres for at den gravide skal kunne være lenge i jobb, men den er viktig for å gjøre den gravide tryggere, og senke terskelen for å be om hjelp eller si ifra om hun trenger tilrettelegging senere.

- For noen gravide så er det nok med denne samtalen. Det er noe med å bli sett og å høre at «vi trenger deg her, også når du er gravid.» Det er også fint å høre at det gjør ikke noe om kollegene dine må ta i et ekstra tak fordi du trenger litt mer pauser eller litt mer tid. Man gir og tar på en arbeidsplass, du er ikke en byrde for dine kolleger.

Tilrettelegging på arbeidsplassen gjelder altså for alle. En arbeidsgiver skal gjøre det han eller hun kan for at alle som trenger tilrettelegging får det. Men når du går gravid er det flere det skal tas hensyn til.

- Det skal da gjøres en vurdering av om arbeidsmiljøet er forsvarlig både med tanke på barnets og kvinnens behov, forteller Lisa Lorentzen ved Arbeidstilsynets svartjeneste.

- Det kan da dreie seg om at du jobber med kjemiske stoffer eller det er biologiske forhold som kan skade barnet, og du trenger omplassering. Det kan også være at det må tilrettelegges med flere pauser, at du for eksempel ikke kan stå like mye eller at du trenger andre typer arbeidsutstyr.

Det er imidlertid ikke slik at det alltid må tilrettelegges, men om det er noe du trenger, og det er mulig å gjennomføre, så skal det altså gjøres.

- Men det er viktig at det inngås en dialog. Det er ikke sikkert sjefen tenker på alt, så du må fortelle arbeidsgiveren om hva du trenger, påpeker Lorentzen.

LES OGSÅ: Får du det du bør få i lønn?

Kan ha krav på svangerskapspenger

I noen tilfeller er det imidlertid ikke mulig å tilrettelegge godt nok slik at den gravide kan bli i jobben. Da kan det være du har krav på svangerskapspenger.

- Hvis det er på grunn av helsen til den gravide, om hun for eksempel har bekkenløsning, og det er derfor hun ikke kan jobbe, så kan sykemelding være aktuelt. Men er hun frisk, men jobber med kjemikalier som kan være skadelig for barnet, og det ikke er muligheter for omplassering eller tilrettelegging, så kan hun ha krav på svangerskapspenger utbetalt fra NAV, forteller Lorentzen.

Svangerskapspenger er altså en stønad du får når det ikke er mulig for deg å gjennomføre arbeidet, uten at det er fordi du er syk og trenger sykemelding. Stønaden beregnes ut fra inntekten din.

LES OGSÅ: Hvorfor virker det som om noen kvinner er hyperfertile?

- Involver bedriftshelsetjenesten

Ifølge bedriftsjordmor Thorsen er det en del gravide som har spørsmål rundt rettighetene sine, og det er forskjell på i hvilken grad man føler man blir hørt og møtt av arbeidsgiver. Ennå er det mange gravide som ikke er klar over at det finnes to ytelsesordninger dersom man har behov for fravær fra jobb; sykepenger dersom man er syk, og svangerskapspenger dersom jobben kan utgjøre en fare for fosteret. Både for den gravide og arbeidsgiver er det viktig at man benytter rett ytelse, påpeker hun.

- Jeg har jobbet i denne regionen siden 2004, og her har det på en måte satt seg. Arbeidsgivere har sett at det lønner seg å beholde gravide i jobb så lenge som mulig, men jeg vet jo at det kan være forskjeller, sier hun.

- Mitt heteste tips er å involvere bedriftshelsetjenesten og bedriftsjordmor. Er man ikke tilknyttet bedriftshelsetjeneste, så kan du bruke «gravid medarbeider» eller svangerskapsjordmor, sier hun.

Hun påpeker samtidig at tilrettelegging på arbeidsplassen gjør lite nytte om den gravide ikke også følger opp, også på privaten. Mye av tilretteleggingen er det den gravide som har ansvar for, som å bruke pauser, spise og drikke med jevne mellomrom, trene, bruke gode sko og støttestrømper, samt benytte tilgjengelige hjelpemidler.

- Vi er 24 timers mennesker, og det er viktig at gravide balanserer livet sitt og også reduserer belastninger hjemme når de har muligheten til det. Det er mye press fra sosiale medier med tanke på alt man skal klare også når man er gravid. Å være gravid er ingen sykdom, men i aller høyeste grad en unntakstilstand som krever at man tar hensyn. Både på jobb og i privatlivet, sier Thorsen.

LES OGSÅ: Dette skjer på svangerskapskontroll

Når må du si ifra om svangerskapet?

Som gravid i jobb har du ikke bare rettigheter, du har også plikter. Din arbeidsgiver skal for eksempel få vite at du skal ut i permisjon minst fire uker før permisjonen starter, som igjen gjerne er tre uker før termin.

- Om du skal ha permisjon i under et år, må du melde fra før det er fire uker igjen til permisjonen. Skal du ha permisjon mer enn et år må du melde fra 12 uker i forveien, forteller Lorentzen.

- Når du velger å si ifra om graviditeten må du kjenne på selv. Du er ikke pliktet til å si noe før du må melde fra om permisjon, men det kan jo være en fordel, og i noen tilfeller nødvendig, å si ifra tidligere, så du blant annet også får tidligere tilrettelegging.

LES OGSÅ: Å slanke seg i ammeperioden kan være ugunstig for barnet

Når sjefen ikke tilrettelegger

Opplever du at arbeidsgiver ikke tar deg på alvor, kan du ta opp saken på samme måte som du ville tatt opp andre forhold på arbeidsplassen.

- Da kan du snakke med verneombud eller tillitsvalgt, og du kan snakke med bedriftshelsetjenesten, sier Lorentzen.

Om du er usikker på dine rettigheter eller hva du har behov for, så kan du rådføre deg med jordmor og lege, og de er også involvert når du søker om tilrettelegging, omplassering eller svangerskapspenger.

Du kan også sjekke ut «Gravid medarbeider» på Facebook.

LES OGSÅ: Mobbing på arbeidsplassen kan føre til posttraumatisk stresslidelse

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer