Dette bør gravide sjekke før de bestiller privat ultralydtime

- Kvalitetskontrollen ved private klinikker er for dårlig, varsler leger.

KJØPER ULTRALYDUNDERSØKELSE: En stor andel gravide har gjennomført tidlig ultralyd på privat klinikk. Men er det trygt? Foto: Shutterstock ©
KJØPER ULTRALYDUNDERSØKELSE: En stor andel gravide har gjennomført tidlig ultralyd på privat klinikk. Men er det trygt? Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge får alle gravide tilbud om en rutineultralyd i uke 17-19 gjennom det offentlige helsevesenet. I andre land, som for eksempel Danmark, har man en annen praksis der gravide blir tilbud to ultralydundersøkelser, en tidlig i tillegg til en rundt uke 18 som i Norge. 

LES OGSÅ: Gravide får ultralyd flere uker for sent

Uenighet om antall kontroller alle bør få tilbud om

Det har lenge vært en diskusjon i fagmiljøene i Norge hva som er det beste tilbudet for gravide. I tillegg til helsemessige vurderinger, har også politiske, religiøse, moralske og økonomiske motiv historisk sett hatt en avgjørende rolle.

Lov om bioteknologi og lovens retningslinjer regulerer fosterdiagnostiske undersøkelser. 

På tross av at det offentlige bare tilbyr og anbefaler en undersøkelse for gravide, gjennomfører likevel en stor andel gravide en ultralydundersøkelse på eget initiativ hos stadig flere private tilbydere. 

Gravide ønsker å se hjertet banke, ønsker bilder av fosteret, ønsker å vite om det er et eller flere fostre, gutt eller jente, men aller viktigst: Vil forsikre seg om at fosteret lever og har det bra, og vite om alvorlige avvik så tidlig som mulig med de valgmulighetene det gir. Og de ønsker ikke å vente helt til uke 18.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer