Dette bør gravide sjekke før de bestiller privat ultralydtime

- Kvalitetskontrollen ved private klinikker er for dårlig, varsler leger.

KJØPER ULTRALYDUNDERSØKELSE: En stor andel gravide har gjennomført tidlig ultralyd på privat klinikk. Men er det trygt? Foto: Shutterstock ©
KJØPER ULTRALYDUNDERSØKELSE: En stor andel gravide har gjennomført tidlig ultralyd på privat klinikk. Men er det trygt? Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge får alle gravide tilbud om en rutineultralyd i uke 17-19 gjennom det offentlige helsevesenet. I andre land, som for eksempel Danmark, har man en annen praksis der gravide blir tilbud to ultralydundersøkelser, en tidlig i tillegg til en rundt uke 18 som i Norge. 

LES OGSÅ: Gravide får ultralyd flere uker for sent

Uenighet om antall kontroller alle bør få tilbud om

Det har lenge vært en diskusjon i fagmiljøene i Norge hva som er det beste tilbudet for gravide. I tillegg til helsemessige vurderinger, har også 
politiske, religiøse, moralske og økonomiske motiv historisk sett hatt en avgjørende rolle.

Lov om bioteknologi og lovens retningslinjer regulerer fosterdiagnostiske undersøkelser. 

På tross av at det offentlige bare tilbyr og anbefaler en undersøkelse for gravide, gjennomfører likevel en stor andel gravide en ultralydundersøkelse på eget initiativ hos stadig flere private tilbydere. 

Gravide ønsker å se hjertet banke, ønsker bilder av fosteret, ønsker å vite om det er et eller flere fostre, gutt eller jente, men aller viktigst: Vil forsikre seg om at fosteret lever og har det bra, og vite om alvorlige avvik så tidlig som mulig med de valgmulighetene det gir. Og de ønsker ikke å vente helt til uke 18.

LES OGSÅ: Ultralyd for gravide: Alt om undersøkelsene

- Undersøkelsene utføres av folk med for lite kompetanse

- Det er mye begrepsforvirring og mørketall knyttet til tidlig ultralydundersøkelser, sa Synnøve Lian Johnsen, ved seksjon for fostermedisin og ultralyd, Haukeland Universitetssykehus til Mammanett i november 2013.

MANGE FÅR FALSK ALARM: Synnøve Lian Johansen mener undersøkelsene ofte utføres av folk med for lite kompetanse. Foto: UiB
MANGE FÅR FALSK ALARM: Synnøve Lian Johansen mener undersøkelsene ofte utføres av folk med for lite kompetanse. Foto: UiB Vis mer

 

Hun forteller at cirka 10% av alle gravide får tidlig ultralyd som del av fosterdiagnostisk undersøkelse, men lokale tall tyder på at rundt 50% av de gravide har vært til en eller annen form for tidlig ultralyd.

– Det er mange som opplever falsk alarm ved at man mistenker noe som ikke er reelt galt. Dette skyldes at undersøkelsene ofte utføres av folk med for lite kompetanse eller at man ser etter ting man ikke skal se etter veldig tidlig i svangerskapet, understreker seksjonsoverlegen. 

LES OGSÅ: Therese var ti dager i helvete


Kvalitetskontrollen er for dårlig

Og det er flere som er bekymret.

- Nasjonalt senter for fostermedisin synes det er et problem at et stort antall private undersøkere tilbyr ultralydundersøkelser til gravide , sier Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin, St. Olavs Hospital, til Mammanett.no

Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fosterdiagnostikk, St. Olavs: Bekymret for kvalitetskontrollen. Foto: privat
Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fosterdiagnostikk, St. Olavs: Bekymret for kvalitetskontrollen. Foto: privat Vis mer

Nasjonalt senter for fostermedisin er et nasjonalt spesialistsenter innen diagnostikk og behandling av fostre under svangerskapet.  Gravide kvinner fra hele landet blir henvist hit når det anses som nødvendig å få en spesialistvurdering av fosterets tilstand. 

- Kvalitetskontrollen er dårlig i det private markedet, og det gjøres mange undersøkelser uten medisinsk indikasjon. Selv om det ikke er påvist farlige følger av ultralyd hos gravide skal man være forsiktig og ikke gjøre unødvendige undersøkelser, påpeker Moe Eggebø.

Svangerskapskontrollene dine - detaljert oversikt

Dette bør gravide sjekke ved bestilling av privat ultralydundersøkelse

- Så hvordan skal gravide som ønsker en privat ultralydtime forsikre seg om at tilbyder har god nok kvalifikasjon?

Ultralydundersøkelser kan bare utføres av medisinsk utdannet personell. Den gravide må selv spørre undersøker om hvilken utdannelse og erfaring undersøker har, sier Moe Eggebø.

Han forteller også at private klinikker ikke kan gjennomføre fosterdiagnostikk, det skal kun gjøres ved de offentlige fosterdiagnostiske sentrene. 

- Ultralydundersøkelser på medisinsk indikasjon er ikke regulert på tilsvarende måte, og det blir ikke stilt krav om spesiell godkjenning, sier han.

Begrepsavklaring ultralydundersøkelser:

  • Rutineultralyd i uke 18: Alle gravide blir innkalt til undersøkelsen. Skal fastsette termin, se om det er flere fostre, morkakens plassering. Dette er den eneste ultralydundersøkelsen alle gravide tilbys i Norge. 
  • Tidlig ultralyd på medisinsk indikasjon: Fastlegen kan henvise deg til ultralydundersøkelse på et tidligere tidspunkt. De vanligste medisinske indikasjoner for ultralyd tidlig i svangerskapet er at livmorens størrelse ikke er i samsvar med antatt varighet av graviditeten, blødning, smerter eller uro for at svangerskapet ikke utvikler seg normalt, i følge Veiledende retningslinjer for bruk av ultralyd i svangerskapet (Helsedirektoratet 2004)
  • Tidlig ultralyd på eget initiativ, hos privat klinikk: Denne undersøkelsen kan du bestille selv, uten henvisning fra lege. Mange private klinikker tilbyr dette. Du trenger her ikke oppgi noen spesiell grunn for undersøkelsen, eller ha noen medisinsk indikasjon. Undersøkelsen skal ikke se etter utviklingsavvik, men ved mistanker om at noe er galt, vil du bli henvist til fosterdiagnostikk.
  • Fosterdiagnostikk: Tidligere ultralydundersøkelser med diagnostisering av fosteret, skal i følge bioteknologiloven kun tilbys kvinner med økt risiko for alvorlige avvik hos fosteret. Alle kvinner over 38 år tilbys rutinemessig denne fosterdiagnostikk, samt andre risikogrupper for genetiske tilstander eller sykdommer. Disse undersøkelsene er det kun offentlige fostermedisinske sentre som har tillatelse til å gjøre, ikke private klinikker.  

 

Hvem er kvalifisert til å utføre undersøkelsene?

- Det er ikke krav om virksomhetsgodkjenning etter bioteknologiloven for å tilby ultralydundersøkelser som er en del av den vanlige svangerskapsomsorgen, men de som utfører undersøkelsene må ha nødvendig kompetanse, forteller avdelingsdirektør Anne Forus i Helsedirektoratet.

- Helsepersonell som skal utføre ultralydundersøkelser av gravide må ha den kompetansen som kreves for å gjøre undersøkelsen på en forsvarlig måte.   

ProfesjonKan utføre UL-undersøkelse?Nødvendig tilleggsutdannelse

Jordmødre med spesialutdannelse

Ja, med tilleggsutdanning

- NTNU har en ettårig universitetsutdannelse for jordmødre som ønsker spesialutdannelse i ultralydundersøkelsen av gravide.  Dette studiet gir en grundig opplæring i rutineundersøkelsen i andre trimester, i følge seksjonsoverlege Torbjørn Moe Eggebø. 

Utdannelsen gjør dem kompetente til å gjennomføre rutineundersøkelsen rundt uke 18 i svangerskapet.

Gynekologer

Ja

Opplæring i ultralyddiagnostikk inngår som en del av utdannelsen for gynekologer. 

- De fleste gynekologer gjør daglig ultralydundersøkelser av gravide med medisinske problemstillinger (blødning, vekstavvik, tvillingsvangerskap eller andre risikosvangerskap), sier Moe Eggebø.

Radiografer

Nei

En radiograf skal ikke tilby gravide ultralydundersøkelser.

- I Norge har noen radiografer også fått utdanning i ultralyddiagnostikk, men de har ikke fått opplæring i undersøkelse av gravide, og er derfor ikke kvalifiserte til å undersøke gravide, forteller Moe Eggebø.

 

Sonografer

Ja, med spesialopplæring

Moe Eggebø forteller sonografutdannelsen er er eksempler på at det finnes utdannelser fra andre land som også kan gi god nok kvalifikasjon til å utføre medisinske undersøkelser

- I andre land (for eksempel England og USA) har sonografer en tre årig utdannelse og opplæring i ultralydundersøkelser av gravide inngår i utdannelsen. 
Hvem som skal gjøre ultralydundersøkelser avhenger ikke av yrkestittel, men om utdannelse og erfaring. Sonografer med spesial opplæring fra England eller USA kan gjøre en god ultralydundersøkelse av gravide.

Moe Eggebø understreker at enhver ultralydundersøker bør henvise videre når det oppstår en problemstilling han ikke behersker. Alle som arbeider med medisinske problemstillinger må vite sin egen begrensning og henvise videre når man er usikker. Alle fostre med avvik bør henvises til spesialavdeling.

FØRSTE KIKK: Ultralydundersøkelsen er et høydepunkt for mange gravide, og mange venter ikke helt til uke 18 for første "kikk inn i magen". Foto: Shutterstock.com ©
FØRSTE KIKK: Ultralydundersøkelsen er et høydepunkt for mange gravide, og mange venter ikke helt til uke 18 for første "kikk inn i magen". Foto: Shutterstock.com © Vis mer


Bare disse sentrene har kompetanse til å utføre fosterdiagnostikk 

- Det er den omfattende undersøkelsen av fosteret i første trimester (svangerskapsuke 11-14) som defineres som fosterdiagnostikk, og det er bare de fosterdiagnostiske sentrene ved St. Olavs Hospital, Oslo universitetssykehus, Haukeland universitetssykehus i Bergen, Universitetssykehuset i Nord-Norge og Stavanger universitetssjukehus som har godkjenning til å gjøre denne undersøkelsen, forteller Moe Eggebø

- Private ultralydundersøkere har ikke lov til å gjøre den fosterdiagnostiske ultralydundersøkelsen i første trimester. Den skal gjøres ved et fostermedisinsk senter, understreker Moe Eggebø.

De som gjennomfører undersøkelsene skal være leger eller jordmødre som har gjennomgått en internasjonal opplæring med godkjennelse fra Fetal Medicine Foundation i London .


Mener alle gravide bør få tilbud om to ultralydundersøkelser

Seksjonsoverlegen er ikke i tvil hva som ville være den beste praktisen.

- Nasjonalt senter for fostermedisin ønsker at alle gravide skal få tilbud om to ultralydundersøkelser, en i første og en i andre trimester og at disse undersøkelsene gjøres av helsepersonell med spesiell utdannelse, det er vist at kvaliteten på ultralydundersøkelsene er best hos undersøkere med utdanning og erfaring.

LES OGSÅ: Charlotte (23) fikk livet snudd på hodet etter ultralydundersøkelsen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer