Redsel hos barn:

Dette er barna aller mest redd for

- Alle barn vil på et eller annet tidspunkt i barndommen oppleve en redsel for å miste omsorgspersonene sine.

REDSEL HOS BARN: Det å ha perioder hvor man er redd for ulike ting er en helt normal del av alle barns oppvekst. Foto: A3pfamily/NTB Scanpix
REDSEL HOS BARN: Det å ha perioder hvor man er redd for ulike ting er en helt normal del av alle barns oppvekst. Foto: A3pfamily/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nekter barnet ditt å legge seg om kvelden fordi det er redd for monstre under sengen? Eller har du en ekstrem mammadalt som mer eller mindre er klistret til kroppen din 24 timer i døgnet?

Det å ha perioder hvor man er redd for ulike ting er ifølge Bente Storm Mowatt Haugland, en helt normal del av alle barns oppvekst. Haugland er forsker og klinisk psykolog ved Regionalt Kunnskapssenter for barn og unge, Uni Helse, og har jobbet mye med ulike angstlidelser hos barn.

– Den normale angsten eller redselen som barn opplever i oppveksten kaller vi ofte for «utviklingsangst» og avhenger av barnets alder.

– Barn i alderen 6-9 år er for eksempel ofte redd for atskillelse eller separasjon fra omsorgsgivere. Mens barn i alderen 10-13 år vil oftere være redd for ulike farer, og ungdom i alderen 14-17 år vil være redd for å komme til kort og bli evaluert og kritisert, forklarer hun.

Hva vi er redde for er ifølge Haugland til en viss grad kulturelt betinget, men noen redsler går likevel igjen på tvers av ulike kulturer.

– Hos yngre barn kan det være redsel for tap av kroppslig støtte, høyder, fremmede, atskillelse eller separasjon fra primær omsorgsperson og mørke. Hos litt eldre barn kan det dreie seg om en sterk redsel for at mor eller far skal dø, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer