Dette er de dyreste idrettene barna dine kan drive med

- Enkelte idretter har fått et så høyt kostnadsnivå at selv de med normal inntekt sliter med å henge med, sier ekspert. 

DYR BARNEIDRETT: Kostnadene kan variere veldig i forhold til hvor i landet du bor og hva idrettslaget velger å bruke penger på. Foto: NTB Scanpix
DYR BARNEIDRETT: Kostnadene kan variere veldig i forhold til hvor i landet du bor og hva idrettslaget velger å bruke penger på. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange barn ønsker å delta i idrett og enkelte steder i Norge er tilbudet av aktiviteter stort. Men hvilke idretter gjør egentlig størst innhugg i foreldrenes lommebok?

Mads Andreassen er leder for aktivitetsutvikling hos Norges idrettsforbund.

Han sier det er vanskelig å fastsette hvilke idretter som er de dyreste, fordi det varierer veldig fra idrettslag til idrettslag.

– Generelt sett er det større forskjell mellom idrettslagene enn det er mellom idrettene. Både hvor idrettslaget holder til og hvilken kultur de har for å bruke penger, avgjør hva kostnaden blir for den enkelte, sier han.

Langrenn og alpint kan være dyre

Han sier imidlertid at idretter som krever mer utstyr enn andre, som regel gjør at det blir dyrere.

- Padling kan for eksempel bli veldig dyrt dersom man velger å kjøpe egen kajakk, men de aller fleste klubbene har utlånsutstyr. Andre idretter som krever mye utstyr er alpint og langrenn. I alpint må man ofte tillegg til utstyret betale for heiskort i kommersielle anlegg og det innebærer ofte en del reising.

– Langrenn kan bli veldig dyrt når laget skal på skisamling til en bre i Norge eller til utlandet og bor på hotell. Smøring kan være billig men også ekstremt dyrt for dem som ønsker å legge penger i det, sier han.

Når det gjelder idretter som fotball og svømming, sier han at kostnaden kan variere veldig fra sted til sted.

– Dersom idrettslaget må leie seg inn i et kommersielt anlegg som for eksempel en hall, blir treningsavgiften dyrere. Betalte trenere drar også opp kostnaden, samt hvor ofte man trener, sier han.

LES OGSÅ: «Kan noen se til helvete å få den jævla ungen opp på beina igjen?! Han filmer jo for faen!»

KOSTBARE IDRETTER: - Kostnader er en barriere for å delta i idrett og det gjelder i nesten alle idretter, sier Mads Andreassen i Norges idrettsforbund. Foto: Norges idrettsforbund
KOSTBARE IDRETTER: - Kostnader er en barriere for å delta i idrett og det gjelder i nesten alle idretter, sier Mads Andreassen i Norges idrettsforbund. Foto: Norges idrettsforbund Vis mer

Å delta i organisert idrett blir stadig dyrere

Jorid Hovden er professor i idrettssosiologi ved NTNU. Hun trekker også frem alpint og langrenn som dyre idretter.

– Langrenn har blitt veldig dyrt i dag og krever dessuten veldig mye oppfølging av foreldrene. Skal du drive med langrenn i dag må du ha flere par ski og smøringen som brukes til konkurranser er veldig dyr. I tillegg må man ha penger til transport til og fra konkurranser og trening.

– Ishockey er en annen dyr barneidrett, det samme er ballett fordi det blir drevet av private aktører, sier hun.

– Å delta i organisert idrett har blitt stadig dyrere, blant annet fordi konkurranseidretter for barn og unge også blir drevet stadig mer profesjonalisert. Det er ikke uvanlig at for eksempel fotballag i aldersbestemte klasser drar på internasjonale turneringer eller på treningsleirer, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor er konkurranseidrett sunt for barn

KOSTBART FOR FORELDRE: – Å delta i organisert idrett har blitt stadig dyrere, blant annet fordi konkurranseidretter for barn og unge også blir drevet stadig mer profesjonalisert, sier Jorid Hovden ved NTNU.
KOSTBART FOR FORELDRE: – Å delta i organisert idrett har blitt stadig dyrere, blant annet fordi konkurranseidretter for barn og unge også blir drevet stadig mer profesjonalisert, sier Jorid Hovden ved NTNU. Vis mer

Hovden har forsket på forholdet mellom fattigdom og idrett. I dag lever cirka 90 000 barn i fattige familier i Norge og omtrent halvparten av disse er innvandrerfamilier.

– Disse familiene hadde stort sett ikke råd til at barna deres kan trene og drive idrett med kameratene sine i idrettslag, sier hun.

– For eksempel var det flere som fortalte at de ikke hadde råd til å la barna spille fotball. De hadde ikke penger til treningsavgift, til reiser og opphold på turneringer, til utstyr og så videre. De syntes det var hardt å måtte nekte barna dette, fordi de ville så gjerne være med på det som kameratene var med på.

LES OGSÅ: Kan du trene styrke med barna?

Jobber for å gjøre barneidretten rimeligere

Norges idrettsforbund jobber systematisk med å gjøre barneidretten rimeligere slik at den skal være tilgjengelig for alle.

– På den ene siden har man familier med lav inntekt som ofte ikke har råd til medlemskontingenten på 100 kroner eller treningsavgiften på 1000. I slike tilfeller er vi avhengige av et samarbeide med det offentlige for å finne løsninger individuelt. Alle kommuner bør ha støtteordninger for disse familiene slik at ikke alle kostnadene faller på frivilligheten, sier Mads Andreassen.

– På den andre siden har enkelte idretter fått et så høyt kostnadsnivå at selv de med normal inntekt også sliter med å henge med. Her utfordrer idrettsforbundet de ulike særidrettene til å gjennomføre både strukturelle tiltak og informasjonsarbeid. Det er viktig at man i idrettslaget diskuterer hvordan kostnader påvirker muligheten for å delta, og for eksempel tar i bruk verktøyet allemed.no.

Andreassen forteller at det i de forskjellige særidrettene er gjort enkelttiltak som skal begrense kostnadene.

Svømmedrakter kan koste tusenvis av kroner, men i barneidretten har de satt en makskostnad. På samme måte er det satt en minimumsvekt på sykler, for å unngå at noen kjøper de dyreste syklene.

Mange idrettslag arrangerer også byttekvelder eller bruktkvelder, slik at alle skal få mulighet til å kjøpe rimeligere utstyr.

– Vi vil gjerne se enda flere slik enkelttiltak. Kostnader er en barriere for å delta i idrett og det gjelder i nesten alle idretter.

LES OGSÅ: Barnefotball: foreldrevettreglene du bør kunne

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer