Navnevalg

Dette er de mest populære navnene – i ditt fylke

Nei, Emma og Jacob er ikke nødvendigvis de mest populære navnene over hele landet.

NAVNEVARIASJONER: Navn er mote, og akkurat som ved mote, er det lokale varianter. FOTO: NTB
NAVNEVARIASJONER: Navn er mote, og akkurat som ved mote, er det lokale varianter. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK skriver stadig vekk om navn, og kommentarfeltet vårt på Facebook flommer gjerne over av lesernes egne navneanekdoter. Det er spesielt saker om sjeldne og uvanlige navn som fenger, men også om de mest brukte.

Emma og Jakob/Jacob har ligget på toppen av navnestatistikken en stund, og i 2019 var det ifølge SSB 423 gutter i Norge som fikk navnet Jakob, mens 393 jenter ble hetende Emma. Det tilsvarer ca 1,5 prosent av alle nyfødte.

Det kan synes mye, men er likevel lysår unna 70-tallet, da hele fem prosent av alle jentebarn fikk navnet Anne.

Regionale variasjoner

Men tro ikke at landsoversikten nødvendigvis representerer en trend gjennomgående for landet. Det er nemlig noen regionale forskjeller i vårt langstrakte land på hva som er de mest populære navnene.

La oss ta en titt i navnestatistikken til Statistisk Sentralbyrå, over de 20 mest bruket jentenavnene i 2019, rangert etter fylke. Oversikten opererer riktignok med den gamle fylkesinndelingen, men vil likevel gi en pekepinn på hva som er de mest brukte navnene i ditt distrikt:

Hva heter jentene i ditt distrikt?

I det som tidligere het Østfold toppet navnet Maja listene i 2019, tett fulgt av Ella, Sofia og Sara.

Går vi til Akershus, som nå heter Viken, lå Ella og Emma helt i topp i fjor, etterfulgt av Sofia og Olivia.

I Oslo toppet Nora og det mer overraskende Astrid statistikken i 2019, mens Hedmark hadde Emma og Nora helt i topp.

I Oppland kom Emilie inn på delt førsteplass sammen med Emma og Ada, og Buskerud hadde Nora og Ella på topp, etterfulgt av Leah og Ada.

Troms bryter trenden

I Vestfold tronet klassikeren Sofie, etterfulgt av Nora og Olivia, og også i Telemark havnet Sofie i toppen, etterfulgt av Thea, Nora og Eva.

Både Aust- og Vest-Agder hadde navnet Nora på topp, mens man i Vest-Agder så at Alma var inne på topp tre.

Rogaland og Hordaland kunne skilte med Emma som det mest brukte pikenavnet på nyfødte i 2019, mens begge fylkene hadde Sofie og Nora inne på topp fem.

Sogn og Fjordane klinket til med Maja som det mest brukte jentenavnet, i knivskarp konkurranse med Emma og Olivia, mens Møre og Romsdal fulgte landstrenden og hadde Emma på topp, etterfulgt av Olivia, Ada og Ingrid.

Også Trøndelag og Nordland fulgte trenden med populære Emma i topp, mens i Troms var det eneste fylket der flest jenter i 2019 fikk navnet Ingrid.

I nabofylket Finnmark gikk imidlertid Emilie av med seieren, tett fulgt av Sara.

Det skal sies at det er snakk om små variasjoner på topplistene, og at de samme navnene gjerne går igjen i de forskjellige fylkene.

Men det er verdt å merke seg at et navn som Tiril, som ligger på topp 20 i landet, ikke kommer inn på topplistene i mange av fylkene. Det samme gjelder for Mia, Frida og flere andre navn. Så om du vil ha et sjeldent navn skulle det bare være å begynne å finlese statistikkene for ditt distrikt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer