HØYSESONG FOR TRAMPOLINESKADER: Å hoppe på trampoline er både kjempegøy og godt for barnas fysiske utvikling, men det kan være lurt å ta enkelte forhåndsregler. Foto: NTB scanpix
HØYSESONG FOR TRAMPOLINESKADER: Å hoppe på trampoline er både kjempegøy og godt for barnas fysiske utvikling, men det kan være lurt å ta enkelte forhåndsregler. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dette er de vanligste trampolineskadene

Og denne aldersgruppen er mest utsatt ...

Publisert

– Majoriteten av trampolineskadene vi får melding om er tannskader. De oppstår som oftest ved at barn hopper i hverandre og får kneet eller albuen til et annet barn i munnen, forteller Anthon Andreassen, kommunikasjonssjef i Storebrand.

For et par år siden skjerpet norske myndigheter sikkerhetskravene til trampoliner. Mens trampoliner til hjemmebruk tidligere ble klassifisert som sportsutstyr, blir de nå ansett som leketøy. Dette betyr at forretningene er påbudt å selge mellomstore og store trampoliner med sikkerhetsnett og kantbeskyttelse.

LES OGSÅ: Forbrukerrådet advarer mot leker: Fremmede kan avlytte barnet ditt

Risikofaktor når barn av ulik vekt hopper sammen

Selv om dette er viktige og gode forebyggende tiltak, oppfordrer Andreassen foreldre til å fortsatt følge godt med når barna hopper på trampolinen. Spesielt dersom barn med ulik vekt hopper sammen.

– Det øker sjansen for ulykker. De minste og letteste barna har dessuten mindre kontroll over egen kropp og kan lett skade seg når det er flere sammen. Vi anbefaler også folk å være forsiktig med å ha baller eller andre leker på trampolinen, sier han.

Dette bekreftes av professor Christina Brudvik ved Universitetet i Bergen, som har forsket på trampolineskader. Før beskyttelsesnett ble vanlig å bruke, oppstod mange skader fra fall mot ytterkantene av trampolinen og hardt underlag utenfor trampolinen. Dette resulterte i mange stygge ankel-, legg- og albuebrudd.

Men selv om man bruker kantbeskyttelse og beskyttelsesnett på trampolinen, advarer hun foreldre mot å la barna hoppe flere enn to om gangen.

– Foreldre bør holde jevnlig øye med de som hopper og ha klare regler for maksimalt to om gangen og med noenlunde samme størrelse. Hvis det er stor forskjell i størrelsen må den største hoppe mer forsiktig enn den minste, da det er en risikofaktor at den ene er mye større eller hopper mye høyere enn den andre, sier hun.

– Men ellers vil jeg si at lek og trening på trampoline er en veldig god og fysisk utviklende aktivitet, både for barn, unge og voksne.

LES OGSÅ: Nå skal du hoppe deg i form!

Riktig bruk av trampoline: 

  • Definer klare regler for antall barn samtidig på trampolinen. Det ideelle er kun én. Jo flere som hopper, jo større er risikoen for skader. Dette gjelder spesielt hvis de som hopper har forskjellig vekt.
  • Voksne bør vurdere barnas ferdigheter og følge med når barn hopper.
  • Dekk til trampolinen med presenning når den ikke er i bruk. Da blir det vanskeligere for barn å bruke trampolinen uten at det er voksne til stede.
  • Ikke hopp på trampolinen når den er våt.
  • Salto på trampolinen kan gi alvorlig nakkeskade hvis du lander feil.

Kilde: Sikkerhverdag.no

De fleste trampolineskader er mindre alvorlige

– De fleste skader på trampoliner er heldigvis mindre alvorlige, som benbrudd, hjernerystelser og mindre tannskader. De alvorligste skadene vi får rapport om er nakkeskader, som regel i forbindelse med forsøk på å ta salto, forteller Anthon Andreassen i Storebrand.

Mindre tannskader behandles av det offentlige helsevesenet og behandlingen er gratis. Men i tilfeller med mer alvorlige skader sier han at en barneforsikring kan være verdifull.

– Skader man permanente (voksne) tenner så blir det fort kostbart. Ved ulykker dekker barneforsikringen permanent tannbehandling, som kan gjennomføres når kjeven er utvokst ved 18-20 års alder.

– Generelt anbefaler vi foreldre barneforsikring som en sikkerhet om barnet skulle bli langvarig og alvorlig syk eller utsatt for en ulykke. Fra 1. mai 2017 omfatter også barneforsikringen sykehusopphold når barnet har vært sammenhengende innlagt på sykehus i minst syv netter.

Ifølge Andreassen er det barn i alderen seks til tretten år som skader seg mest.

– Men vi har også registrert et tilfelle av en voksen som har skadet seg på trampoline. Det var en person som prøvde å ta salto og landet på nakken. Ingen alvorlig skade, men en skikkelig strekk og nakkevondt en tid etter fallet – og sikkert en viss skadet stolthet, sier han.

LES OGSÅ: Lekene du ikke bør gi barna

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer