Dette er tegnene på at barnet ditt bruker narkotika

Ungdommen er streitere enn før, viser statistikken. Men ved mistanke om rusbruk bør foreldrene lete gjennom rommet, mener ekspertene.

TEGN PÅ NARKOTIKABRUK: Tegn på at barnet har begynt å røyke hasj eller marihuana kan være vanskelig å oppdage. Foto: NTB Scanpix
TEGN PÅ NARKOTIKABRUK: Tegn på at barnet har begynt å røyke hasj eller marihuana kan være vanskelig å oppdage. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tegn på at noen røyker hasj eller marihuana er vanskelig å oppdage, sier politibetjent Ole-Tom Knudsen i Forebyggendegruppa ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Han forteller at cannabis fortsatt er det stoffet mange unge starter med.

Men når foreldre først oppdager at barnet deres røyker cannabis, har det som regel foregått en god stund.

– Det mest vanlige tegnet er forandringer i pupillene, men når man røyker hasj eller marihuana gir rusen seg etter 2-4 timer. Dette betyr at barnet ofte er like fin når det kommer hjem igjen. Andre tegn kan være lukt av klær og hår, sier han.

Først når man har røyket cannabis jevnlig over tid, kan man ifølge Knudsen oppdage en mer psykisk forandring.

JOBBER MED FOREBYGGENDE TILTAK: Politibetjent Ole-Tom Knudsen. Foto: Ole Andreas Knudsen
JOBBER MED FOREBYGGENDE TILTAK: Politibetjent Ole-Tom Knudsen. Foto: Ole Andreas Knudsen Vis mer

– Barnet kan få problemer med å sove og blir trøttere om morgenen. Enkelte sliter med å komme seg på skolen og gir blaffen i egen hygiene. Noen slutter på organiserte aktiviteter eller får seg nye venner som du ikke får treffe, sier han.

LES OGSÅ: Derfor er syntetiske stoffer så farlig

Foreldre har lov til å gjøre gjøre undersøkelser

Selv om det for mange foreldre kan føles som et brudd på tilliten mellom dem og barnet, mener han foreldre ikke bør være redde for å gjøre egne undersøkelser.

– Du skal stole på barna dine, men du kan ikke stole dem i hjel! Så lenge barnet bor hjemme, er ikke rommet bare barnets rom – det er også foreldrenes. Foreldre har lov til å gå inn på barnets rom for å se etter brukerutstyr, som brente sakser, brente tapetkniver eller hullete colaflasker.

NARKOTIKATEST: På apoteket kan man få kjøpt urintester som avslører om personen har brukt kokain, amfetamin, cannabis, metamfetamin, morfin og benzodiazepiner. Foto: Apotek1
NARKOTIKATEST: På apoteket kan man få kjøpt urintester som avslører om personen har brukt kokain, amfetamin, cannabis, metamfetamin, morfin og benzodiazepiner. Foto: Apotek1 Vis mer

– En annen indikasjon kan være at enkelte ting i hjemmet stadig forsvinner, som for eksempel silen i kranen, som brukes til å lage brukerutstyr, sier han.

Knudsen opplyser om at det også er mulig å få kjøpt hurtigtester på apoteket, som viser om barnet har røyket cannabis eller har tatt andre stoffer.

– Man vil ikke få utslag dersom man bare har røyket det en gang, men ved jevnlig bruk kan man spore hasj og marihuana i cirka seks uker etterpå. Om barnet nekter å ta testen, indikerer det også noe, sier han.

LES OGSÅ: Når datteren din er sprøytenarkoman

Få barn bruker andre narkotiske stoffer

Samfunnsviter Eva Linn Lilleheil hos Borgestadklinikken ved KoRus Sør, jobber blant annet med å forebygge rusbruk blant elever. Hun forteller at tall fra Ungdata-undersøkelsen viser at det er veldig få ungdomsskoleelever som bruker illegale rusmidler.

– Det de fleste bruker er definitivt alkohol, sier hun.

– Bruk av rusmidler på ungdomsskolen henger dessuten veldig sammen med alder, slik at de fleste som har prøvd alkohol går i tiende klasse. En bitteliten del oppgir at de har prøvd å røyke cannabis én gang, mens det så å si er ingen som har brukt andre rusmidler i denne alderen, sier hun.

Tallene endrer seg noe når barna begynner på videregående, men ifølge Lilleheil er det fortsatt svært få som har prøvd andre narkotiske stoffer enn cannabis.

– Blant elever i tredje klasse på videregående oppgir 22 prosent av guttene at de har prøvd å røyke hasj en gang i løpet av det siste året, mens tallet er litt lavere for jenter. Man har de siste årene sett en oppblomstring av extacy, men dette er et stoff som først og fremst blir brukt ute på byen. Politiet finner det foreløpig svært sjelden hos ungdommer på videregående, sier hun.

LES OGSÅ: Norske kvinner drikker mer enn før

DAGENS UNGDOM ER MER ORDENTLIGE ENN TIDLIGERE: Eva Linn Lilleheil mener det i dag vil være unormalt for en trettenåring å røyke cannabis. Foto: Borgestadklinikken
DAGENS UNGDOM ER MER ORDENTLIGE ENN TIDLIGERE: Eva Linn Lilleheil mener det i dag vil være unormalt for en trettenåring å røyke cannabis. Foto: Borgestadklinikken Vis mer

Uvanlig at trettenåringer røyker cannabis

Lilleheil mener det vil være svært unormalt for en 13-14 åring å røyke cannabis.

– Generelt sett er ungdommen i dag mer skikkelig og ordentlig enn tidligere. De er en hjemmekjær generasjon som tilbringer mye tid sammen med foreldrene sine. De henger lite ute på gata og kommunikasjonen med venner foregår stort sett på sosiale medier.

– For flertallet er det ikke lenger kult å røyke cannabis. Hvis en trettenåring gjør det, tenker jeg at det er et varsko på at han sliter med noe annet. Da bør man forsøke å finne ut hva det er som er så ille i den elevens liv at den velger å ruse seg. Man må snakke med barnet om hvordan han har det hjemme, om han blir mobbet eller om han har andre plager, sier hun.

De siste årene har det vært snakket mye om syntetisk cannabis som kan bestilles over nett. Ifølge Lilleheil inntas stoffet på samme måte som den organiske, men det er mye sterkere.

– Det er som en russisk rulett, da du aldri vet hva du får i deg. I forhold til organisk cannabis, kan den syntetiske føre til dødsfall. Foreløpig har vi lave tall for bruk av syntetisk cannabis her i Norge, men vi ser at det er et stadig større problem blant ungdom i England og Sverige, sier hun.

- Be om råd fra politiet

Dersom foreldre tror at barnet deres bruker narkotika men er usikker på hvordan de skal håndtere situasjonen, anbefaler politibetjent Ole-Tom Knudsen at man ringer politiet.

– Du kan drøfte bekymringen med politiet uten at det er farlig eller at barnet får straff. Det finnes også mange andre som driver med forebyggende arbeid som kan komme med hjelpetiltak, sier han.

Knudsen mener det beste foreldre kan gjøre for å forebygge at barnet bruker narkotika, er at de engasjerer seg i barnets liv og søker kunnskap.

– Man bør være tidlig ute og ta opp temaet hjemme, men det forutsetter at du har kunnskap om det fordi ungdommen kan mye. Vær tilstede og bry deg om hvem barnet ditt er sammen med. Finn ut hvem de nye vennene på ungdomsskolen er og allier deg med foreldrene.

LES OGSÅ: Tuva var 13 år da hun kom hjem full første gang

Mulige tegn på narkotikabruk:

 • Dårlig personlig hygiene
 • Uventet eller plutselig tap av interesse for skole og deltagelse i fritidsaktiviteter
 • Vansker med å stå opp om morgenen
 • Uventet eller påfallende endringer, fra faste omgangsvenner til mer sporadiske og ubestemmelig miljø som vedkommende ikke ønsker å gjøre skikkelig greie for.
 • Bruk av solbriller, også innendørs, for å skjule endringer i pupiller og verne seg mot lys.
 • Oppfarende og irritabel, ut over det som er normalt for alderen.
 • Pratsom ut over det normale. Vedkommende hopper fra emne til emne uten skikkelig sammenheng.
 • Umotivert fnising og krampelatter, som om vedkommende er ruset uten at det lukter alkohol
 • Dårlig matlyst, men har allikevel overdrevent inntak av sukkertøy, kaker og søt drikke.
 • Flere tilfeller av snue.
 • Røde/blodsprengte og tårefylte øyne.
 • Hoste i situasjoner der det ikke er grunn til å tro at det skyldes en normal lidelse.
 • Kvalme og oppkast.
 • Generelt dårlig allmenntilstand.

Kilde: Politi.no

LES OGSÅ: Mia (46) misbrukte amfetamin i ti år

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer