Dette er tegnene på at barnet ditt bruker narkotika

Ungdommen er streitere enn før, viser statistikken. Men ved mistanke om rusbruk bør foreldrene lete gjennom rommet, mener ekspertene.

TEGN PÅ NARKOTIKABRUK: Tegn på at barnet har begynt å røyke hasj eller marihuana kan være vanskelig å oppdage. Foto: NTB Scanpix
TEGN PÅ NARKOTIKABRUK: Tegn på at barnet har begynt å røyke hasj eller marihuana kan være vanskelig å oppdage. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Tegn på at noen røyker hasj eller marihuana er vanskelig å oppdage, sier politibetjent Ole-Tom Knudsen i Forebyggendegruppa ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Han forteller at cannabis fortsatt er det stoffet mange unge starter med.

Men når foreldre først oppdager at barnet deres røyker cannabis, har det som regel foregått en god stund.

– Det mest vanlige tegnet er forandringer i pupillene, men når man røyker hasj eller marihuana gir rusen seg etter 2-4 timer. Dette betyr at barnet ofte er like fin når det kommer hjem igjen. Andre tegn kan være lukt av klær og hår, sier han.

Først når man har røyket cannabis jevnlig over tid, kan man ifølge Knudsen oppdage en mer psykisk forandring.

– Barnet kan få problemer med å sove og blir trøttere om morgenen. Enkelte sliter med å komme seg på skolen og gir blaffen i egen hygiene. Noen slutter på organiserte aktiviteter eller får seg nye venner som du ikke får treffe, sier han.

LES OGSÅ: Derfor er syntetiske stoffer så farlig

Foreldre har lov til å gjøre gjøre undersøkelser

Selv om det for mange foreldre kan føles som et brudd på tilliten mellom dem og barnet, mener han foreldre ikke bør være redde for å gjøre egne undersøkelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer