Jentenavn:

Dette er verdens mest populære jentenavn

Gjettet du riktig?

POPULÆRT JENTENAVN: En undersøkelse som nettopp ble sluppet viser at det er ett jentenavn som dominerer verden over! Foto: Scanpix
POPULÆRT JENTENAVN: En undersøkelse som nettopp ble sluppet viser at det er ett jentenavn som dominerer verden over! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Man skulle kanskje tro at det var Noora og William som tronet på topp over verdens mest populære navn. «Skam» tar vel snart over verden, eller hva? Men det er faktisk ikke navnene til de fiktive karakterene som ligger øverst på lista.

Navneekspert Laura Wattenberg har nemlig sluppet en undersøkelse hun har gjort over hvilke navn som er de mest populære i verden. I undersøkelsen hun har publisert på Babynamewizard.com, spør Wattenberg: «Hva er det Italia, Slovakia, Mexico, Estland, Chile og Russland har til felles?»

I alle disse landene er det nemlig navnet Sofia som troner på topp. Eksperten forteller at hun har hentet ut statistikker fra 49 forskjellige land og at det er helt utrolig at ett navn dominerer så mange forskjellige steder. Hun nevner også at hun har inkludert de ulike formene av Sofia i undersøkelsen: «Sophia i USA, Sofie i Norge og Zsófia i Ungarn», skriver hun.

Det er ingen tvil om at Sofia er et populært navn. Flere av verdens største kjendiser bærer navnet som nå dominerer verden over. Som Wattenberg trekker frem i undersøkelsen sin, er det et hot navn i flere land og du kjenner sikkert til damene du ser i kollasjen under. Prinsesse Sofia (32) er som mange vet fra Sverige, Modern Family-skuespiller Sofia Vergara (45) er fra Colombia og modell Sofia Richie (19) er fra USA.

LES OGSÅ: Dette er barn aller mest redd for

POPULÆRT NAVN: Kjendiser som prinsesse Sofia av Sveriga, skuespiller Sofia Vergara og modell Sofia Richie, datteren til Lionel Richie, bærer verdens mest populære navn. Foto: Scanpix
POPULÆRT NAVN: Kjendiser som prinsesse Sofia av Sveriga, skuespiller Sofia Vergara og modell Sofia Richie, datteren til Lionel Richie, bærer verdens mest populære navn. Foto: Scanpix Vis mer

Navnene som er forbudte i Norge

Undersøkelsen viser at både Sofia og Sofie er svært popoulære navn her til lands. Men har du fått med deg navnene som er forbudte i Norge? Etter at den nye navneloven kom i 2003 er det blitt lettere for norske foreldre å få godkjent spesielle navn som ikke så mange andre har.

Når du sender inn søknaden om navn er det Folkeregisteret som i første omgang avgjør om et navn kan godkjennes eller ikke. Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen blir ofte brukt som rådgiver i saker hvor saksbehandlerne hos Folkeregisteret er usikre på om et navn skal godkjennes. Han forteller at det i hovedsak er tre retningslinjer som skal følges når de vurderer navn;

– Ifølge navneloven skal navnet ikke være til vesentlig ulempe for personen, fornavnet må ikke være i bruk som etternavn og det må ikke være likt et navn som brukes av det motsatte kjønn, har Utne tidligere sagt til KK.no.

LES OGSÅ: Dobbelt så mange føder i 50-årene: - Dette er et resultat av eggdonasjon

NAVN PÅ DEN LILLE: Blir det Sofia eller noe mindre vanlig, kanskje? Foto: Scanpix
NAVN PÅ DEN LILLE: Blir det Sofia eller noe mindre vanlig, kanskje? Foto: Scanpix Vis mer

Råder foreldre til å velge et annet navn

Navn som er til vesentlig ulempe, kan ifølge Utne dreie seg om navn som også er tabu- eller banneord.

– Men det skjer så godt som aldri, da foreldre generelt ikke ønsker å gi barna sine navn som er veldig stygge, sier han.

– Det kan riktignok være tilfeller hvor innvandrerforeldre ønsker et navn som blir brukt i deres hjemmekultur, men som i Norge blir regnet som noe vanskelig å hete. Et eksempel på et slikt navn er Diaree, som ligner for mye på diare. I dette tilfellet valgte saksbehandlerne å råde foreldrene til å velge et annet navn, noe de også gjorde da de forstod at det kunne bli et problem.

– Andre navn som vil kunne bli stoppet, er navn som ligner på medisiner og rusmidler. For eksempel Morfina eller Morfine. Det lyder jo fint, men betydningen er ikke spesielt bra, smiler han.

Visste du at det er tillatt å kalle barn Adolf og Vidkun? Les resten av saken her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer