Babynavn

Dette fenomenet har ført til at mange ikke ønsker å avsløre babynavnet sitt

– De føler nok at andre bryter seg inn på deres private område, forteller navneforsker.

BABY NAVN: Mange foreldre blir oppslukt i navnvalget, andre bryr seg ikke like mye. Det kan føre til konflikter. FOTO: NTB
BABY NAVN: Mange foreldre blir oppslukt i navnvalget, andre bryr seg ikke like mye. Det kan føre til konflikter. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Navn betyr mye for mange vordende foreldre. Prosessen med å velge ut det perfekte navnet som føles riktig kan være vanskelig, for ikke å snakke om utfordringen det kan være å bli enige om babyens navn foreldrene seg imellom.

Mange planlegger babynavn i god tid før babyen blir født, kanskje også til og med før de i det hele tatt har fått positiv graviditetstest.

En trend som vokser frem er å ikke røpe navnet før babyen kommer til verden. Det for å unngå at venner og kjente stjeler navnet foran øynene på deg. Men hvorfor er det så farlig, egentlig?

Kan bruke mye tid på avgjørelsen

Det er en krevende prosess for mange å komme frem til det riktige navnet. Vi har snakket med navneforsker ved Universitetet i Bergen, Ivar Utne, om hvorfor valg av navn kan være utfordrende for mange foreldre.

– De vil ha navn som passer for dem, for familien. Det kan være mange grunner til at de mener det passer fint for dem, sier han.

– Og de har grublet mye for å finne et navn som passer. Ofte har de brukt mye tid på å finne noe spesielt som de føler er sitt, og ikke hvem som helst andres.

Mye følelser knyttet til navn

La oss si at en venninne har termin før deg. Du velger å fortelle hvilket navn dere har bestemt for deres kommende baby, men venninnen din stjeler navnet rett foran nesa på deg. Fenomenet kalles name-sniping på engelsk og kan oversettes til navnestjeling.

Name-sniping har blitt omtalt i amerikanske medier i forbindelse med Kylie Jenner den siste tiden, fordi hun skal ha «stjålet» et navn fra en venninnes førstefødte. Det forklares med at man «øremerker» et planlagt navn på sin kommende baby, og så kaller noen andre sitt eget barn akkurat det samme navnet. Det gjelder ofte trendy eller spesielle navn.

INGEN NAVNAVSLØRING: Det virker som trenden med å holde igjen på avsløringen av navn frem til babyen er født, vokser seg større for å unngå at noen andre velger det samme. FOTO: NTB
INGEN NAVNAVSLØRING: Det virker som trenden med å holde igjen på avsløringen av navn frem til babyen er født, vokser seg større for å unngå at noen andre velger det samme. FOTO: NTB Vis mer

Fenomenet har ført til at mange ikke ønsker å avsløre hvilket navn de har bestemt seg for før babyen har kommet til verden.

– Hvorfor er navnestjeling så fortvilende og sårt for mange?

– De føler nok at andre bryter seg inn på deres private område, forteller Utne.

– De syns kanskje også at andre som har tatt i bruk navnet, har jukset når de har tatt et navn de selv har jobbet mye for å velge ut. De kan tenke at andre har gjort noe lettvint og apet etter dem.

Knyttet til tradisjon og identitet

UNIK: De aller fleste foreldre ser på barnet sitt som enestående, og ønsker derfor et navn som understreker det, følge navnforsker. FOTO: NTB
UNIK: De aller fleste foreldre ser på barnet sitt som enestående, og ønsker derfor et navn som understreker det, følge navnforsker. FOTO: NTB Vis mer

Navneforsker Benedicta Windt-Val legger til at navn er så viktig for folk fordi de er nært knyttet til en lang tradisjon som har med identitet og slektskapsfølelse å gjøre. Det kan også være en mer eller mindre ubevisst tro på navnets magiske egenskaper.

– Ansvaret for å gi et nytt menneske et navn som skal romme alt det mennesket blir til og står for, er noe som fyller utrolig mye i folks bevissthet, forklarer Windt-Val.

De fleste foreldre opplever barnet sitt som unikt, og vil derfor gjerne at barnet skal få følelsen av det samme.

– Det er vanskelig å tenke på seg selv som noe helt enestående hvis det er fem i klassen som heter det samme. En av informantene mine påpekte at hennes identitetsfølelse faktisk ble svekket fordi de var fire jenter i klassen med samme navn, forklarer hun.

Hun sier at mange vordende foreldre går rundt med en klar forestilling om hvilke navn man har lyst til å gi barnet sine, lenge før man kommer så langt som til å få noen.

– I mine undersøkelser om navn svarer folk ofte at de har tenkt at hvis de fikk en sønn eller en datter, skulle barnet hete slik og sånn. Det navnet de tenker på, kan ha en spesiell betydning for den vordende moren eller faren – kanskje er det knyttet til en person som har betydd mye for dem, eller kanskje de har en viktig opplevelse i forbindelse med det navnet, sier Windt-Val.

Det kan også være at man bare synes navnet er veldig fint.

– Og da er det selvsagt vondt hvis noen «snapper» det rett for nesen på dem!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer