Barn skilsmisse

Dette gjør foreldre oftest feil ved samlivsbrudd

Barneadvokat Trude Trønnes Eidsvold har sett det meste innen dårlige skilsmisser, nå har hun gitt ut håndbok til barn med skilte foreldre.

SKILSMISSE: Hvordan barn reagerer på samlivsbrudd varier, men som forelder kan du gjøre mye for at det skal bli mindre smertefullt for barna. FOTO: NTB Scanpix
SKILSMISSE: Hvordan barn reagerer på samlivsbrudd varier, men som forelder kan du gjøre mye for at det skal bli mindre smertefullt for barna. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det barn i skilte familier er aller mest opptatt av, er at foreldrene skal klare å samarbeide, sier barneadvokat Trude Trønnes Eidsvold.

Sammen med antropolog og kreativ skribent Rosa von Krogh er hun aktuell med boken «Skilsmissehelter», en håndbok til barn som har skilte foreldre.

Her får vi fra barns perspektiv se ulike problemstillinger og situasjoner mange nok vil kjenne seg igjen i. Boken tar opp temaer som hvordan det er å mislike mammas nye kjæreste, og hvordan barn kan oppleve at foreldrene ikke lenger tåler hverandre.

Fortellingene er bygget på sanne historier og er hentet fra familier med ulik sosioøkonomisk, familiær, etnisk og kulturell bakgrunn.

Boken inneholder også ekspertråd fra en helsesykepleier, en psykolog og forfatter Trude Trønnes Eidsvold selv.

Livskrise også for barna

Eidsvold har mange års erfaring som barneadvokat, hvor hun har fått se utallige eksempler på de mest negative sidene av en skilsmisse.

Idéen til boken kom imidlertid for syv år siden, da hun selv stod midt i et samlivsbrudd.

– Vi hadde tre barn som var helt prisgitt hvordan vi voksne rundt dem håndterte situasjonen. Noe av det som overrasket meg, var at det ikke fantes et klart system som ivaretok barn med skilte foreldre. Et brudd er jo en livskrise for de voksne, men også for barna, selv i tilfeller som vårt hvor det er foreldre som samarbeider og vil det beste, sier hun.

– Målet mitt med denne boken er å alminneliggjøre utfordringene, men også å løfte frem barnets stemme i de ulike settingene. Selv representerer jeg et lett brudd, og de fleste har jo det, men om en familie er dysfunksjonell i utgangspunktet slutter den ikke å være det i et brudd. Det er helt annerledes å navigere i et slikt landskap og vi ønsker å styrke disse barna.

– Men det er ikke ment som en selvhjelpsbok som legger ansvar over på barnet. Psykologen som uttaler seg i boken gir derfor ikke konkrete råd, men validerer barnets følelser.

TØFF TID FOR BARNA: En skilsmisse er også en livskrise for barn, mener forfatter og barneadvokat Trude Trønnes Eidsvold. FOTO: Guri Cathrin Pfeifer
TØFF TID FOR BARNA: En skilsmisse er også en livskrise for barn, mener forfatter og barneadvokat Trude Trønnes Eidsvold. FOTO: Guri Cathrin Pfeifer Vis mer

Føler ansvar for foreldrene

Hvordan barn reagerer på et samlivsbrudd kan variere en god del, men ett trekk synes ofte å gå igjen blant barn med skilte foreldre; de føler mye ansvar og lojalitet ovenfor foreldrene sine.

– Det gjorde også mine barn, selv om vi hadde et enkelt brudd. De strevde med at de følte ansvar for den som ble sittende alene, selv om vi var veldig gode venner, forteller Eidsvold.

– Dette er grunnleggende følelser som ligger i mange relasjoner og som barn trenger veiledning i. Da vårt brudd var et faktum, opplevde jeg at barna møtte voksne rundt seg som ikke visste hva de skulle si og gjøre. Som samfunn er vi på et vis fortsatt premature på brudd og jeg opplever at vi har utfordringer med å forstå disse barna.

Den tingen foreldre oftest gjør feil i forbindelse med samlivsbrudd, er ifølge forfatteren at de trekker barna inn i det voksne bruddet.

– Nå snakker jeg ikke om de bruddhistoriene hvor det finnes vold, overgrep, rusproblematikk eller psykiatri. De tilhører et annet landskap og der har barna en annen posisjon, naturlig nok.

– Jeg snakker om de bruddene hvor det ikke finnes bekymring for foreldrenes omsorgsevne. Hold da barna utenfor konfliktsonen. Barnet har ingenting i den bruddhistorien å gjøre, det er de voksnes brudd. Resultatet blir at du setter barnet i en lojalitetskonflikt, sier hun.

– Husk at dere er foreldre sammen. Barn trenger å se at foreldrene snakker sammen og samarbeider. Selv om fundamentet har gått i stykker, jobber dere sammen med å bygge et nytt.

Få tilbud til barn med skilte foreldre

Hun etterlyser også et bedre system som kan settes i gang ved skilsmisser for å ta vare på disse barna. Per i dag tilbyr noen skoler samtalegrupper, ofte i regi av organisasjonen Voksne for barn, men tilbudet varierer fra kommune til kommune.

Barn som reagerer sterkt på et samlivsbrudd, på en slik måte at det går ut over hverdagen, kan ifølge Bufdir få samtaletilbud hos familievernkontoret. Foreldre kan også kontakte skolehelsetjenesten og fastlegen som kan informere om eller henvise til andre hjelpetilbud.

Barn kan også selv kontakte tjenester som Sidetmedord.no og Kors på halsen.

– Noen barn vil ha problemer med å kommunisere hva som skjer og det er selvfølgelig ekstra vanskelig hvis det er en konflikt. En utfordring med dette er at familievernkontorene ikke jobber oppsøkende, slik at det er foreldrene som må ta oppgaven med å få barna dit, sier Eidsvold.

– Da vi ble skilt koblet vi inn skolen og helsesykepleier som ivaretok barna i hverdagen. Vi kontaktet også en terapeut privat, fordi det kan være fint for barn å ha noen å snakke med. Dette bør helst være en ekstern nøytral person, gjerne en felles venn av familien.

– Men det er også viktig å spørre barna om hva de ønsker. Det viste seg at mine barn ikke hadde behov for terapeuten, da de følte seg nok ivaretatt. Noen barn har såpass god relasjon til hverandre eller til venner, slik at de ikke har det samme behovet. Men det er bra at foreldre allikevel viser barna at de ser dem og at de er viktige i dette.

Merkedager kan være vanskelige

De ulike historiene i boken er inndelt i kapitler basert på merkedager, som første skoledag, julaften, påske, 17. mai og siste skoledag.

Disse dagene er ifølge forfatteren ikke tilfeldig valgt, da det ofte er på slike dager det å ha skilte foreldre kan kjennes ekstra sårt.

– Julen er for eksempel en tid på året hvor man blir minnet om hvordan ting alltid har vært og helst skulle være. Endringene blir på slike dager veldig tydelig. Hvis foreldrene er veldig ulike, kommer også dette godt frem i høytider. Barna må for eksempel delta på helt forskjellige julefeiringer, hvor mamma representerer en og pappa en annen. Barn blir gode på sjonglere ulike familiekulturer, for noen kan det være vanskelig mens andre synes det er fint.

Flytting mellom hjemmene er foreldrenes ansvar

Tall fra Bufdir viser at omtrent 20 000 barn opplevde at foreldrene ble skilt eller separert i 2017. I tillegg kommer samlivsbrudd blant foreldre som ikke er gifte.

De siste årene har det blitt stadig mer vanlig at barna bor hos begge foreldrene, andelen barn med delt bosted har tredoblet seg fra 2002 til 2012.

Et av de viktigste grepene skilte foreldre kan ta for at hverdagen til barna skal bli bedre, er ifølge Eidsvold å ta ansvaret for flyttingen mellom de to hjemmene.

– Det innebærer at foreldrene pakker sakene som skal med og sørger for at barnet har dobbelt av enkelte ting, som for eksempel mobillader. Hvis barnet har glemt noe, er det foreldene som skal ta ansvar og ikke barnet. Vær rause på å kjøre frem og tilbake når det er skifte av hjem. Hvis foreldrene ikke er i konflikt, er det fint om dere får til en kaffekopp sammen eller om dere inviterer inn ved overlevering.

Inkluder barnets liv hos ekspartneren

Eidsvoll oppfordrer også foreldre til å fokusere mer på alle fordelene som kommer med det å være en lappeteppefamilie, for eksempel at det nå er enda flere som bryr seg om barnet ditt.

– Det er også fint å være åpen og nysgjerrig mot det livet barnet lever hos den andre. Ikke vær redd for å stille spørsmål om ekspartnerens nye kjæreste eller bonussøsknene. Inkluder det livet også, hvis ikke blir barnet stående i to virkeligheter som ikke kommuniserer med hverandre, sier hun.

– Tenk hvor trist det er å ha gjort noe kjempegøy sammen med den nye stemoren din og oppleve at du ikke kan dele det med mamma. Selv er jeg takknemlig for det kjæresten til min eks tilfører av verdier og egenskaper i våre barns liv. Hun representerer noe annet enn meg og det beriker livene deres.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer