Navn

Dette guttenavnet er på topplista for første gang

. . . og det er helt unikt.

NAVN: Dette navnet utmerker seg i SSB-statistikken for 2023. Ja, faktisk kan det regnes som noe av en sensasjon FOTO: NTB
NAVN: Dette navnet utmerker seg i SSB-statistikken for 2023. Ja, faktisk kan det regnes som noe av en sensasjon FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hva barnet skal hete synes aldri å slutte å oppta oss. Heller ikke hvilke navn som er ute, og hvilke som er inne. Visste du for eksempel at navn med denne spesielle konsonanten spås å bli populære?

KK har tidligere omtalt et svært vanlig navn som er i ferd med å forsvinne. Vi har skrevet om de svenske navnene som vi lar oss påvirke av, navn fra verdensrommet, og de minst brukte navnene. Ikke minst har vi skrevet om navnet som er kåret til verdens verste navn, og om dette vanlige navnet som er i ferd med å forsvinne.

I februar hvert år slipper Statistisk sentralbyrå (SSB) tall over de mest brukte navnene i Norge, og for den som liker grafer, tall, og ikke minst navn, er det mye snadder å finne.

Populære navn

Tidligere år har man sett en stø kurs for gjengangere som for eksempel William og Nora, to navn som skjøt i været i bakkant av serien Skam. For statistikken for 2023 utmerker det seg imidlertid to nye trender.

Men først, litt historie. Det bibelske navnet Lucas har ligget på topplisten i 17 år og var i 2023 navnet som ble gitt til flest barn i Norge. Ser man på kartet er det fra Nordland og sørover at Lucas har slått mest an. Ja, i hele seks fylker ligger han på førsteplass: Nordland, Møre og Romsdal, Rogaland, Vestland Innlandet og Vestfold og Telemark.

På jentesiden var det mest populære navnet i 2023 Olivia, selv om hun ligger på førsteplass i kun ett fylke, nemlig i Viken.

Men det er ikke Lucas og Olivia som er det mest påfallende ved årets navnestatistikk. Inn på topplisten feier nemlig et navn man aldri tidligere har sett på topp ti, i alle år SSB har ført statistikk. Navnet vi snakkes om er …

Kasper.

Røverbande

I 2023 fikk hele 352 norske guttebarn navnet Kasper, med alternativ stavemåte Casper, noe som gjør det til Norges femte mest populære guttenavn. I snitt heter 12 av tusen gutter Kasper eller Casper, og til sammen har 4657 norske menn dette navnet.

Kanskje har nybakte foreldre latt seg inspirere av Casper Ruud, den norske tennisspilleren som er rangert som nummer elleve i verden på ATPs verdensranking?

Uansett peker grafene oppover for den lille røveren. Til sammenligning har kun 3522 norske menn Jesper som første fornavn, og 4411 norske menn heter Jonathan. Sett opp mot tante Sophie/Sofie, har imidlertid de tre røverne lite de skal ha sagt. Den gamle gode tanta danker nemlig ut alle tre, med sine 11 291 innehavere.

NAVN: Flere kjente Hollywood-stjerner heter noe helt annet enn det vi er vant til å kalle dem. VIDEO: KK Vis mer

Færre innehavere enn før

Selv om navnene på topplistene er populære, er andelen som får hvert navn langt lavere enn tidligere, skriver SSB. I «gamle dager» fikk over 3,5 prosent Jan som fornavn og på det meste 5 prosent Anne. Til sammenlikning var det i 2023 kun 1,8 prosent som fikk det populære navnet Lucas, og 1,4 prosent navnehiten Olivia. Navn lå også på topplisten over mye lengre tid før i tiden, enn de gjør i dag. I i perioden 1940-1981 var Anne det mest brukte fornavnet hele 38 ganger.

– Individet står nok mer i fokus nå enn tidligere – noe som også gjenspeiles i navnetrendene. Navn blir som en gallup over tidens mote, og i dag er vi helt tydelig mer opptatt av å velge unike navn, enn vi var tidligere, sier Anders Sønstebø, seniorrådgiver i seksjon for befolkningsstatistikk i Statistisk sentralbyrå i en pressemelding.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet