Kjenner du én eller flere som heter Emma? Det er ikke så rart, for ifølge Statistisk sentralbyrå er det hele 13 062 kvinner i Norge som har Emma som sitt første fornavn og 7422 kvinner som har det som eneste navn.
Navnet, som opprinnelig er tysk kortform av kvinnenavn som begynner på Erm- eller Irm-, gikk nesten helt ut av bruk i Norge tidlig på 1900-tallet, men kom tilbake i 1990-årene, og har faktisk vært blant topp 10 helt siden 1998.
Emma har vært utrolig populært på 2000-tallet, med førsteplasser i 2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2018 og 2019. Og siden 2007 har faktisk ikke navnet vært utenfor topp 3.
I 2021 var Emma på 2. plass og 369 barn fikk navnet.
Hva er det egentlig med dette navnet som gjør at så mange velger det?

Dette var de to mest populære navnene i 2021
Kort og ender på «a»
Ivar Utne, som er navneforsker og førsteamnuensis ved Universitetet i Bergen, forteller til KK at Emma har mange trekk som populære navn har nå.
- Det er kort, har den tydelig stemte m-en som er mye brukt, og ender på «a». I tillegg er det blant navn brukt for rundt hundre år siden og litt mer.
- Det er også populært i ganske mange andre land i Europa, og i USA, av stort sett samme grunner. Hvis et navn skal nå til topps i Norge, må det normalt også være et toppnavn i flere andre land, slik det er med Emma, sier han.
Utne får støtte av navneforsker og oversetter Benedicta Windt-Val, som mener vi nordmenn ofte henter inspirasjon fra utlandet, og da spesielt Sverige, hvor Emma er veldig mye brukt.
- Navnet er lett å uttale og skrive, og det kan brukes internasjonalt - også treffer det «tidsånden».
- Men det kan jo også være at foreldre ikke er klar over hvor populært det egentlig er, og tror at de velger et navn som er litt utenom, sier hun.
Pssst, disse navnene er ulovlige i deler av verden!


Dette var de mest populære navnene da du ble født
Hvorfor er det så populært med navn som slutter på «a»?
- Slike navn er mye brukt internasjonalt, både på engelsk og særlig i Sverige. Dessuten har «a» sist gammel tradisjon i Norge, som i Maria, Maja, Sofia og Julia, sier Utne og legger til:
- Selv om navn i Norge ofte ble skrevet med «e» sist for hundre år siden og mer, ble de til vanlig uttalt med «a» sist. Som for mye annet i navnetrendene nå, møtes norsk tradisjon og internasjonal popularitet.

Er du klar for 70-tallsnavnene?

Synkende popularitet
Som nevnt har ikke navnet Emma vært utenfor topp tre siden 2007. Det får oss til å undre om det noen gang kommer til å synke i popularitet?
- Emma er allerede sakte på vei ned, og har vært det fra og med 2010. Siden det ser ut til å gå sakte nedover, kan Emma kanskje ligge blant ti på topp i fem år til, sier Utne.

Hva er årsaken til nedgangen?
- Navn er gjerne knyttet til en generasjon eller bare noen årskull av foreldre. Nye generasjoner med foreldre som kommer til, vil gjerne sette egne preg på navnebruken. De vil etter hvert oppleve navn fra tidligere år som litt gammeldagse for barn.
- Det er oftest de yngre foreldrene som slår an nye toner, og de eldre holder på navn som de likte som yngre. Derfor er det sannsynlig at de yngre nå er først ute med å svikte Emma, forklarer han.

Det «nye» Emma
Hvis Emma er på vei ut, hvilke navn tror Utne at vil bli etterkommerne?
- For tiden er Olivia det sterkeste internasjonalt. Men etter 20 år rundt toppen i flere land, er det neppe kandidat som arvtaker etter Emma. Og i Norge ser Olivia ikke ut til å være et navn på vei til toppen. Sophia (og Sofia) er på vei opp i flere land, men ser ikke ut til å nå toppen verken i Norge eller andre land.
Videre forteller han at Ella er godt likt i Norge. Det har gammel tradisjon og godt likte lyder, men vil neppe nå toppen fordi det er ganske likt Emma. Og det ligger litt langt nede i andre land.
- Maja er på vei opp i Norge, og i ande land som Maya. I Norge har det tradisjon som muntlig form for Marie. Og vi har Nora som har slått an i Norge de siste årene, men står svakere internasjonalt.
- Det er sannsynlig med Nora som første arvtaker i alle fall et par år, og kanskje Maja etter det, sier han.
LES OGSÅ: Disse navnene ble minst brukt i 2020
Hvis Emma var en gutt
Helt til slutt, hvilket eller hvilke navn vil dere si at er «gutteversjonen» av Emma?
- Internasjonalt har det vært og er Noah og Oliver. Begge har godt likte stemte konsonanter som N, L og R, og godt med vokaler. De ser ikke ut til å nå opp i Norge trolig helst fordi de har lite gammel tradisjon hos oss.
- Emmas mest likeverdige i Norge oppfatter jeg som Jakob. Det har toppet noen år. Det er også mye brukt internasjonalt. Og foreldre i Norge begynner å like litt harde konsonanter, som k og p. B-en i Jakob blir gjerne uttalt som p. Dessuten har Jakob trygg tradisjon i Norge. Det er ikke lett å se hvilket navn som skal slå ut Jakob et par år framover, sier Utne.

Windt-Val vil derimot trekke frem Lukas/Lucas, som betyr «Mann fra Lukania».
- Det har vært det mest brukte guttenavnet i perioden 2009 – 2019. Lucas/Lukas lå på topp for femte gang i 2018, og på 11. plass i 2019 og 2020. Det er det mest brukte guttenavnet de siste ti årene.
- Også her er det snakk om inspirasjon fra Sverige, og om et generelt oppsving for bibelske/kristne navn som har preget navnevalgene de siste årene, sier hun.