Dette kan bli fremtidens keisersnitt

Lar babyen komme ut for egen maskin

KEISERSNITT: Et vanlig keisersnitt kan ta mindre enn fem minutter fra snittet er gjort til barnet kommer ut. Foto: NTB Scanpix
KEISERSNITT: Et vanlig keisersnitt kan ta mindre enn fem minutter fra snittet er gjort til barnet kommer ut. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Langt ifra alle kan ha en vaginal fødsel, tall fra Folkehelseinstituttet viser at det bare her i Norge utføres mer enn 10 000 keisersnitt årlig. 

Keisersnitt er et kirurgisk inngrep som gjøres for å få barnet ut av morens livmor og metoden blir valgt når fordelene overveier ulempene. 

Kan få pusteproblemer

Barn som fødes med keisersnitt slipper å presse seg gjennom den trange fødselsveien. En ulempe med å slippe dette er imidlertid at vannet barnet har i luftveiene ikke i like stor grad blir presset ut under fødselen og at barnet ikke får like sterke stimuli til å begynne å puste selv.

Barn som forløses med keisersnitt, kan derfor ha litt startvansker med åndedrettet

En ny type keisersnitt, kalt naturlig keisersnitt, skal redusere denne risikoen og være mer gunstig for moren som vil føle seg mer involvert i fødselen.

LIKE ETTER KEISERSNITTET: Naturlig keisersnitt skal ifølge ekspertene føre til bedre tilknytning mellom mor og barn. Foto: NTB Scanpix
LIKE ETTER KEISERSNITTET: Naturlig keisersnitt skal ifølge ekspertene føre til bedre tilknytning mellom mor og barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lar barnet komme ut for egen maskin

Det hele går ut på at man gjør et snitt i livmoren og fører barnets hodet ut. Barnet skal så, sakte på egenhånd, manøvrere skuldre ut på en måte som ligner en naturlig fødsel. Det kan ta opptil fire minutter før babyen er forløst og blir lagt til hvile på morens bryst med navlestrengen intakt. 

Ifølge Dailymail skal metoden nå testes ut ved University College Hospital i London. Legene ønsker å finne ut om denne operasjonen er mindre risikofylt for nyfødte enn standardprosedyren ved keisersnitt. 

Tilbys på et fåtall steder

Selv om dette kanskje høres oppsiktsvekkende ut, er metoden ifølge Dailymail langt ifra ny. Naturlige keisersnitt ble første gang utført for mer enn ti år siden og tilbys i dag på The Queen Charlotte’s and Chelsea Hospital i London, samt på et fåtall private klinikker i Storbritannia.

Men dersom studien får et bra resultat, kan det hende at flere kvinner vil få dette tilbudet. Jordmor Belinda Green som leder prøveperioden, sier til Daily Mail at hun opplever økt etterspørsel etter naturlige keisersnitt.

– Mange kvinner sier de knyttes sterkere til barnet sitt etter denne typen keisersnitt, og det er bevis som tyder på at det reduserer flere komplikasjoner etter fødselen. 

Bedre for mor

Jenny Smith, jordmor ved The Queen Charlotte’s and Chelsea Hospital, mener at dette er spesielt positivt for mødrene.

– Etter at snittet er gjort, vil moren få mulighet til å se sin lille baby vri seg ut. Det er et spesielt øyeblikk man går glipp av ellers, sier hun.

Naturlige keisersnitt tilbys kun kvinner som har nådd 37 uker av graviditeten og som ikke har noen komplikasjoner. Barnet må ligge med hode først i livmoren og ha normale hjerteslag.

LES OGSÅ: Hva skjer med kroppen etter keisersnitt?

VANLIG KEISERSNITT: - Det er viktig å ikke glemme at en fødsel aldri kan bli naturlig ved et keisersnitt, sier Linda Björk Helgadóttir, seksjonsoverlege ved Oslo Universitetssykehus. Foto: Dag Jenssen / NTB Scanpix
VANLIG KEISERSNITT: - Det er viktig å ikke glemme at en fødsel aldri kan bli naturlig ved et keisersnitt, sier Linda Björk Helgadóttir, seksjonsoverlege ved Oslo Universitetssykehus. Foto: Dag Jenssen / NTB Scanpix Vis mer

- Fødsel kan aldri bli naturlig ved keisersnitt

Seksjonsoverlege ved Oslo Universitetssykehus, Linda Björk Helgadóttir, påpeker at dette egentlig ikke er en ny metode for keisersnitt. 

– Selve operasjonen er utført i hovedsak på samme måte, men dette er en tilpassing som har vært utført for noen av pasientene som et forsøk i å få en mere «naturlig» forløsning og tidligere kontakt mellom mor og barn rett etter fødsel, sier hun. 

– Keisersnitt er en stor operasjon og det er viktig å ikke glemme at en fødsel aldri kan bli naturlig ved et keisersnitt. Det bør derfor alltid være en god grunn til å velge et keisersnitt fram for en naturlig fødsel. 

Kan gi økt fare for infeksjon

Helgadóttir sier risikoen for komplikasjoner er større jo lengre livmoren har et stort åpent sår. 

– Det er da spesielt faren for større blødning. Det kan blø mye på 4–6 minutter fra store åpne årer i livmoren. I tillegg kan det være utfordrende å opprettholde sterilitet i operasjonsområdet og dermed kan det være økt risiko for infeksjon, sier hun.    

Hvorvidt denne metoden har noen hensikt, synes hun det er vanskelig å svare konkret på inntil det foreligger resultat fra forskningen. 

– Metoden har vært brukt eksperimentelt og hittil er det ikke gjort noen forskning for å gi konkret svar på om metoden er et bedre alternativ for moren og/eller barnet sammenlignet med et «tradisjonelt» keisersnitt, sier hun. 

Må være bedre enn eksisterende metode

Hun tror imidlertid ikke at naturlige keisersnitt vil bli tilbudt her i Norge med det første.

– Når vi har en god, velkjent metode kommer vi ikke til å tilby en ny/alternativ metode uten at det foreligger resultater fra forskning om at den er et bedre enn den tradisjonelle metoden.

– Per i dag på Oslo Universitetssykehus tilstrebes det at tiden fra barnet forløses inntil det er hos mor er relativ kort og mor får som regel barnet på sitt bryst kun kort tid etter at det er forløst, sier hun.

LES OGSÅ: En av ti fødende får akutt keisersnitt

POSITIV: Jordmor Lena Milling synes den nye studien høres interessant ut. Foto: Privat
POSITIV: Jordmor Lena Milling synes den nye studien høres interessant ut. Foto: Privat Vis mer

- Høres interessant ut

Jordmor Lena Milling ved Familie-klinikken.no synes naturlige keisersnitt høres interessant ut.

– Det er første gang jeg hører om dette, men det låter som en god ide dersom alle kriterier er tilstede. Jeg tror at noen babyer sikkert kan få i gang adrenalinet og fightingspiriten ved å jobbe mer selv for å komme ut. Og om man involverer kvinnen i situasjonen, så føler hun at det blir en fin opplevelse for henne også. Tenk å få se barnet sitt komme ut av magen! 

– Det er klart at vi skal ha denne muligheten her i Norge også, dersom studien viser at det går bra med mor og barn. Men det krever en obstetriker som er villig til å gjøre keisersnittet på denne måten. Det tar mer tid og det er alltid en utfordring i en hektisk hverdag, sier hun.

LES OGSÅ: Hva er en normal fødsel?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer