Dette kan du gjøre sammen med babyen

Tilbudet av permisjonsaktiviteter er stort - spesielt i byene.

ORGANISERTE TRILLETREFF: Bare en av mange muligheter for deg som er i foreldrepermisjon. Foto: Shutterstock
ORGANISERTE TRILLETREFF: Bare en av mange muligheter for deg som er i foreldrepermisjon. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en mamma eller pappa i foreldrepermisjon som lurer på hva du skal finne på sammen med babyen din?

Trilleturer, kafébesøk og avslapning er vel og bra, men om det blir kjedelig i lengden finnes det nok av organiserte permisjonsaktiviteter. Her er noe av det som tilbys!

Organiserte trilleturer 

Trilleturer sammen med andre er sosialt både for deg og babyen, fin trim og en mulighet til frisk luft.

Trilleturer i skog og mark passer for deg som har lyst til å bli en del av et sporty miljø, puste inn frisk skogsluft og oppdage nye, hyggelige tursteder.

Turene går gjerne til turisthytter/kafeer hvor man kan få både mat og mulighet for stell. Noen turer passer også for bruk av bæresele eller bæremeis i steden. Ta kontakt med Den Norske Turistforening der du bor for å finne ut om det tilbys trilleturer i ditt nærområde.  

LES OGSÅ: Babyaktiviteter - er det verdt pengene?

Treningstimer med baby

Stadig flere treningssentre tilbyr treningstimer hvor man kan ha babyen med seg. Disse timene er ofte spesielt tilrettelagt med trening for deg som nettopp har født, med fokus på kjernemuskulatur, bekkenbunn og stabilisering. Mange av øvelsene gjøres med babyen som en naturlig vekt og er derfor en fin måte å få trent uten å måtte skaffe seg barnevakt.

Mer informasjon finner du blant annet hos Myrens Sportssenter (Oslo), Oslo Turnforening og Femme (Trondheim). 

Mange steder tilbys det også en såkalt «Baby Bootcamp», som er en mer intens trening utendørs. Under disse treningene sitter babyen stort sett i vognen. Mer info finner du blant annet på Sissels (Bergen) Minibootcamp (Oslo)

Dans er også et fint alternativ til foreldre som ønsker å røre litt på kroppen under permisjonen. Madam Qadam orientalske magedansskole tilbyr timer i magedans med babyer for foreldre i Oslo-Akershus. I Bodø tilbyr danseskolen Streetjazz egne kurs i babydans, mens man i Oslo kan delta på bæreseleballett.

BÆRESELE-BALLETT: Pappablogger Ole Morten, aka «Superpapsen», er en av dem som har testet ballett med baby på magen. Foto: Privat
BÆRESELE-BALLETT: Pappablogger Ole Morten, aka «Superpapsen», er en av dem som har testet ballett med baby på magen. Foto: Privat Vis mer

Babysvømming

Babysvømming er en vannaktivitet for barn fra 0-2 år hvor foreldrene også deltar aktivt. Babysvømming vektlegger nærkontakt mellom foreldre og barn og skal foregå på barnets premisser. Hovedmålet er at barnet skal bli trygg både over og under vann og bli selvstendig når man er i vannet.

Ifølge Norges Svømmeforbund er det ikke rapportert ulykker i forbindelse med babysvømming og barn som har deltatt på det og senere falt i vannet, skal ha reddet seg selv. Så dette skal være både en trygg og nyttig aktivitet. For mer informasjon se svomming.no eller ta kontakt med nærmeste svømmehall.

LES OGSÅ: Alt om babysvømming 

BABYSVØMMING: Vektlegger nærkontakt mellom foreldre og barn. Foto: Shutterstock
BABYSVØMMING: Vektlegger nærkontakt mellom foreldre og barn. Foto: Shutterstock Vis mer

Babykino 

Babykino arrangeres på kinoer i hele landet. Her får man som regel flere seter for seg selv og babyen, belysningen i salen er delvis på, og forholdene lagt til rette for at man kan amme, gå litt til og fra og ha barnevognen på et trygt sted.

Filmutvalget vil være rettet mot voksne, men det tas hensyn til barna i forhold til lydnivå og billedtrykk. Se nettsidene til kinoene for mer informasjon, for eksempel bergenkino.notrondheimkino.no eller oslokino.no .

Matkurs

Høres det ikke kjekt ut å kunne overraske partneren med noen nye kokkeferdigheter? Flere steder tilbys det nå matkurs hvor man kan ta med seg babyen.

Et av dem er Mathallen i Oslo som blant annet arrangerer egne «Pappaonsdager».  Dette er et gratis kurs hvor fedre får lære å trylle frem de lekreste retter.

Margit Vea er kjent både som forfatter og barnematentusiast. Hennes dyktige kursholdere arrangerer barnematkurs flere steder i Norge. På disse kursene får man blant annet lære hvordan man kan lage hjemmelaget babygrøt og babymos. Kurset berører også tema som barnestyrt mattilvenning, tilsetningsstoffer, samt allergier og intoleranser.

LES OGSÅ: Hjemmelaget babymat på 1-2-3

PAPPAONSDAG. Matlagingskurset i Mathallen er populært hos fedre i permisjon.
 Foto: Mathallen
PAPPAONSDAG. Matlagingskurset i Mathallen er populært hos fedre i permisjon. Foto: Mathallen Vis mer

Åpen barnehage

Åpen barnehage er tilbud for barn under seks år ifølge med foreldre. Her det oftest ikke forhåndspåmelding.

Man møter opp og deltar på ulike aktiviteter sammen, som maling, sangstund, matlaging og utelek. Det finnes åpne barnehager over hele landet.

LES OGSÅ: Slik leker du med din baby 

Kurs i babytegn

Kurs i babytegn retter seg mot foreldre med barn i alderen 0-24 måneder. Her får man skritt for skritt lære seg å kommunisere med babyen gjennom tegn. I følge kursholderne vil dette gjøre overgangen til talespråk lettere og er med på å utvikle barnets språklige, sosiale og intellektuelle evner. 

Babytegn finnes foreløpig bare i Oslo, men skal etter planen også starte opp flere steder i landet i løpet av høsten 2015. 

Mor & barn-yoga

Her blir yoga-timen spesielt tilrettelagt for både mor og barn. Timene byr på lek og ulike øvelser som skal gi barnet økt kroppsbevissthet gjennom blant annet babymassasje. Mor får hjelp til å få kroppen restituert etter fødselen, med øvelser for bekkenbunn, mage og rygg.

Timene har gjerne et uformelt preg med både sovende og deltakende barn. Det er gjerne mulighet for bleieskift og amming på stedet. Se for eksempel Yogarommet.no (Bergen) og mamayoga.no (Oslo). 

LES OGSÅ: Tobarnsfar Ole Morten går «all inn» når han tester aktiviteter i pappapermisjonen

NÆRT SAMSPILL: Babyyoga er ikke bare trening, det innbyr også til en kosestund med babyen. Foto: Finn Ståle Felberg
NÆRT SAMSPILL: Babyyoga er ikke bare trening, det innbyr også til en kosestund med babyen. Foto: Finn Ståle Felberg Vis mer

Babymassasje

På babymassasjekurs lærer foreldre å massere sine barn og gjennom kjærlighetsfull berøring øke de positive bindingene mellom mor, far og barn. Du kan få hjelp til å lære såkalt kolikkmassasje som skal lindre luftsmerter, og massasje som skal bidra til et godt søvnmønster.

Kroppskontakten en får kan også gjøre foreldrene bedre kjent med barnets kroppsspråk, slik at man lettere kan forstå hva babyen vil formidle.

Ta kontakt med for eksempel Norsk Babymassasje Forbund eller Babymassasje i Norge (BIN).

Guidet tur på Munch Museet

Klokken 13 den første onsdagen i hver måned arrangerer Munch Museet «Babyskrik». Her kan barselgrupper, mødre eller fedre sammen med babyen få en guidet omvisning. Man kan ta med egen barnevogn inn dersom barnet er under tre måneder. Til større barn må man benytte bæresele eller låne en av museets trillevogner.

KUNST FOR STORE OG SMÅ: Den første onsdagen i hver måned arrangerer Munch Museet «Babyskrik». Foto: Munch Museet
KUNST FOR STORE OG SMÅ: Den første onsdagen i hver måned arrangerer Munch Museet «Babyskrik». Foto: Munch Museet Vis mer

Babysang

Har du tenkt over at din trygge og glade stemme kan være det fineste babyen din vet?

Babysang arrangeres gjerne av lokale menigheter eller foreninger. Tilbudet er gjerne for foreldre og barn i alderen opp til ett år. Sangstundene varer gjerne en halv time, og det synges barnesanger, rim og regler.

I Oslo arrangeres det babysang på Oslo Bymuseum og i flere kirker. I resten av landet kan du delta på babysang for eksempel i Sandnes, Grimstad, Lillestrøm, Hamar, Trondheim, Bodø og Tromsø.

Kjenner du til flere babyaktiviteter som burde være på denne listen? Tips oss gjerne!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer