Gravid og sex:

Dette kan skje med sexlivet under svangerskapet

Å gå gravid kan påvirke både sexlysten og selve orgasmen.

GRAVID: Sex under graviditeten kan være litt tricky. Da gjelder det å prøve seg litt frem. FOTO: NTB Scanpix
GRAVID: Sex under graviditeten kan være litt tricky. Da gjelder det å prøve seg litt frem. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det kan skje en del forandringer i sexlivet under graviditeten, og noen av endringene kan i blant oppleves som litt skumle. Noen gravide og vordende fedre engster seg for om sex under svangerskapet i det hele tatt er helt trygt, mens andre opplever at sexlivet får en skikkelig boost i denne perioden.

En del gravide kan oppleve både litt smerter og blødninger etter sex, men det er veldig sjelden tegn på at det er noe galt. Å få litt blødninger etter sex er helt normalt, og som gravid har du litt mer blod i kroppen. Likevel skal blødninger under svangerskapet alltid tas opp med lege eller jordmor slik at dere kan følge med litt ekstra.

- Men det er helt normalt, påpeker Cathrine Trulsvik, som jobber med svangerskapsomsorg og oppfølging i Jordmornaturligvis i Drammen.

LES OGSÅ: 10 spørsmål du bare har som gravid

Kynnere etter orgasme

I tillegg til en økt sannsynlighet for å blø litt, så er det heller ikke uvanlig å oppleve å få litt smerter. Det kan ha den enkle forklaringen at du er ekstra følsom under svangerskapet,og at det derfor kan være lurt å eventuelt prøve andre stillinger. Det kan også være at du får kynnere eller litt murring etter sex – noe som heller ikke er verken uvanlig eller farlig.

- Oksytocin er det hormonet som utløser riene. Når du får orgasme så frigjøres det samme hormonet, og det kan gjøre at livmoren trekker seg sammen, forklarer Trulsvik.

Det betyr imidlertid ikke at du setter i gang fødselen. Det er langt mer som må være på plass for at det skal skje, og både sex og orgasmer er helt trygt under et friskt svangerskap.

- I utgangspunktet kan man beskrive det som skjer under en orgasme som mye av det samme som skjer når du får kynnere – det er muskelsammentrekninger, så det er litt av den samme mekanismen, forklarer sexolog Siv Gamnes.

- Det er nok ikke uvanlig, og det er heller ikke farlig.

Faktisk er det de som mener at orgasmen kjennes som en mild massasje for barnet, og dessuten øker altså frigjøringen av kjærlighetshormonet oksytocin, noe både mammaen og babyen merker.

LES OGSÅ: Derfor er sex annerledes etter fødsel

Blir kåtere og får sterkere orgasmer

At sexlysten svinger litt, skjer de fleste, og dette gjelder også under graviditeten. Her er det både hormoner, følelser og kroppslige forandringer som kan spille inn. Noen får økt sexlyst under svangerskapet, for noen blir den helt borte, og for andre igjen varierer det gjennom hele perioden. Dessuten er det kanskje lettere å være til stede og stenge omverdenen litt ute i denne tiden?

- Det er veldig individuelt og handler, slik det gjør ellers i livet, ofte om balanse – om du føler du har overskudd og tid til å ha sex. Hormonelt så er det en del som opplever å være mer kåte når de er gravide, uten at det nødvendigvis betyr at de orker å ha sex, forteller Trulsvik.

Grunnen til dette kan være at den økte produksjonen av oksytocin gjør at behovet for nærhet øker. For noen betyr det mer hverdagsintimitet, for andre betyr det mer sex.

Noen opplever også å få sterkere orgasmer som gravide.

- Det tror jeg har å gjøre med økt følsomhet. At man trigges fortere, at man stimuleres fortere og at man har mer «eksplosiv» oksytocin liggende, sier jordmor Trulsvik.

Dessuten er det kanskje lettere å være helt til stede og stenge omverdenen litt ute i denne tiden?

- Akkurat som at man føder mer optimalt for seg selv om man er inne i sin egen boble, så tenker jeg at gravide kanskje har lettere for å være helt til stede – man er mer intuitiv og kan ha sterkere opplevelser, sier Trulsvik.

OKSYTOCIN: Noen opplever at sexlysten øker under graviditeten. Andre er ikke særlig interessert i sex i akkurat denne tiden, men blir ekstra kosete. FOTO: NTB Scanpix
OKSYTOCIN: Noen opplever at sexlysten øker under graviditeten. Andre er ikke særlig interessert i sex i akkurat denne tiden, men blir ekstra kosete. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Når du får orgasme trekker musklene i underlivet seg sammen. Når du er gravid, kan det at livmoren vokser gjøre at orgasmen blir mer intens, forklarer Gamnes.

- Livmoren er jo del av underlivet, og når den tar mye plass og presser på de musklene som står for orgasmen så kan det forsterke den. Det kan gi en helt annen opplevelse.

Også sexolog Ulla Aasland har tidligere forklart KK.no at økt blodvolum og puls kan gjøre at du som gravid føler du er mer i kontakt med underlivet. Ifølge henne kjenner flere at sexlysten øker omkring tre måneder inn i svangerskapet, men dette varierer.

- Noen føler seg usexy med de kroppslige og hormonelle endringene, for eksempel med kvalme og at man er ukomfortable med vektøkningen, og noen kan være engstelige for å skade barnet. Andre føler seg bedre enn noen gang, med frodige former og full av lyst.

LES OGSÅ: Ekspertenes tips for sex under graviditeten

Sex kan fremskynde fødselen

Du har helt sikkert også hørt at det å ha sex kan fremskynde fødselen? Dette stemmer faktisk, forteller Gamnes.

- I sæden så finnes noe som heter prostaglandiner. Det samme stoffet bruker i modningspillene du får om dere skal sette i gang fødselen på sykehuset, så det er noe i dette. Men det setter ikke i gang en fødsel om ikke alt er klart, sier Gamnes.

Er du over termin og utålmodig kan det imidlertid være verdt et forsøk.

- Da kan en jo godt øke frekvensen litt. Det blir jo en litt morsommere måte å prøve å fremskynde fødselen på.

Svangerskapet kan altså påvirke sexlivet på flere måter. En del menn kan også synes det er vanskelig å ha sex i denne tiden, kanskje av frykt for at det kan være skadelig for barnet, eller rett og slett fordi hodet er et litt annet sted i perioden rett før han blir pappa. Med andre ord kan det skje endringer for begge to - både den ene og den andre veien.

- Det å skulle bli foreldre er en stor omveltning, og det er lurt å ta høyde for at du og din partner kan være på forskjellige stadier i prosessen, påpeker Trulsvik.

Hun råder til å likevel prøve å prioritere parforholdet også i denne perioden, ikke stresse for mye og være litt forberedt på at dere ikke vet akkurat hva som kommer.

LES OGSÅ: Kan mors stress skade fosteret?

LES OGSÅ: Løfter du babyen riktig? Mange gjør den samme feilen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer