Babyklær:

- Dette klestrikset er noe alle småbarnsforeldre må få vite om!

Har du tenkt over hvorfor noen babybodyer har «klaffer» ved halsåpningen?

BABYKLÆR: Ikke alle har reflektert over hva hensikten med «klaffene» øverst på babybodyen egentlig er. FOTO: Privat
BABYKLÆR: Ikke alle har reflektert over hva hensikten med «klaffene» øverst på babybodyen egentlig er. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette er noe alle småbarnsforeldre burde ha fått vite på sykehuset etter fødselen, av helsesøster eller i butikken når man kjøper en body av den typen, sier Mina Værnes til KK.

I likhet med mange andre mødre har hun kjøpt babybodyer med «klaffer» øverst, eller konvoluttåpning som det også kalles, uten at hun egentlig har reflektert særlig over hva hensikten med dem egentlig er.

For ikke lenge siden fikk Mina, som venter sitt tredje barn, vite av venninnen sin hva disse klaffene skulle brukes til.

– Hun har selv tre unger og fant det ut via et klipp som helt tilfeldig poppet opp på Youtube. Da hun fortalte det til meg, følte jeg at jeg på en måte hadde blitt snytt for en viktig informasjon, smiler Mina.

Hensikten med å ha en så vid halsåpning er nemlig at man skal kunne brette den utover slik at man kan dra babybodyen ned over babyens kropp i stedet for å dra den over hodet. En teknikk som er spesielt praktisk når bleien ikke har vært ett hundre prosent tett.

Ukjent for mange

Etter at Mina fikk kjennskap til hvorfor babybodyene er laget på denne måten, delte hun sin nyervervede kunnskap i Facebookgruppen «Hønehjørnet». Og ut fra tilbakemeldingene hun fikk, er hun langt ifra den eneste som har misset dette.

En mamma forteller at hun har født syv barn, men at dette var ukjent informasjon for henne, mens en annen skriver «Her har jeg jobbet i barnehage i 19 år og har to tenåringssønner. Dette har jeg aldri tenkt på!».

Mina skulle også ønske at hun hadde visst om dette smarte trikset tidligere og ser det som sin nye misjon å spre kunnskapen videre.

– Dette er noe alle småbarnsforeldre må få vite og ikke minst de som jobber i barnehage, smiler hun.

– Når barna har fått avføring på bodyen, forsøker man jo å ta den av uten at ungen får mer på seg enn nødvendig. Da begynner man kanskje å rulle bodyen oppover og da blir det til slutt veldig trangt der hodet skal igjennom. Hadde jeg visst om denne metoden tidligere, hadde jeg både spart meg selv for en del frustrasjon og babyen hadde sluppet å få en trang body over hode og ikke minst avføring i håret!

DRAS NED OVER SKULDRENE: I denne videoen kan du se hvordan det fungerer i praksis.

Skånsomt og mindre skremmende for babyen

Torill H. Hartwig hos den norske barneklær-produsenten Janus, forteller at det er to årsaker til at de alltid lager babybodyer med vid og elastisk halsåpning.

– Babyer har et stor hode i forhold til resten av kroppen og skal bodyen trekkes over hodet må åpningen være stor for at det ikke skal bli ubehagelig og skremmende for barnet å ta den på. Den mest skånsomme måten å ta bodyen av og på, er riktignok å trekke den opp fra beina i stedet for ned over hodet. Når bleien er full og lekkasjen av og til er et faktum, er det også helt klart best å trekke bodyen ned og ikke opp over hodet når babyen skal skiftes på, sier hun.

Hartwig tror at det kanskje tidligere var et større fokus på at barneplagg skulle være funksjonelle, varige og praktiske.

– Nå flommer markedet over av lekre og fristende babyklær i alle varianter og da er det kanskje lett å glemme at det først og fremst skal være praktisk og behagelig for barnet å ha det på, sier hun.

I tillegg til at bodyene har vid halsåpning, har ofte de minste størrelsene av hele lekedresser eller nattdrakter, knapper eller glidelås helt ned til foten.

- Dette er for at dressen enkelt kan tas av og på mens barnet ligger på stellebordet. Ved lekkasje fra bleien er det også greit å bare kunne brette den av barnet i stedet for å trekke den ned over føttene, forklarer hun.

LES OGSÅ: Her er utstyret som vokser med barnet

- Unngå plagg med knapper i ryggen

Line Andersen hos Barnas Hus tipser om at det også finnes andre varianter av praktiske babybodyer.

– Mange foretrekker omslagsbodyer i starten. Disse trenger du ikke ta over hodet til babyen og gjør det litt enklere med påkledningen av de minste. Husk å ha mange bodyer i starten, det kan gå med flere per dag på små babyer som ammer eller får flaske.

PRAKTISK BABYBODY: Line Andersen hos Barnas Hus slår et slag for omslagsbodyer, som også gjør det mulig å skifte på babyen uten å dra plagget over hodet. Foto: Produsenten
PRAKTISK BABYBODY: Line Andersen hos Barnas Hus slår et slag for omslagsbodyer, som også gjør det mulig å skifte på babyen uten å dra plagget over hodet. Foto: Produsenten Vis mer

For at babyen skal ha det så behagelig så mulig, anbefaler hun at man unngår plagg med knapper i ryggen, harde kanter, store strikker og hetter. Det beste for en baby er myke plagg som er lette å bevege seg i og som holder varmen.

Mange kjøper inn og får mye fine klær til babyen sin, men som regel så ender man opp med å bruke body og longs eller strømpebukse den første tiden. Bukser med høyt liv og uten linning med «strikk» er også fine alternativer, sier hun.

Et annet veldig praktisk plagg, er ifølge Torill H. Hartwig «siklesmekker».

– Jeg hadde mange av disse da mine barn var små og kunne bruke flere hver dag. Babyer sikler, gulper og søler, og i stedet for å måtte skifte hele bodyen eller dressen etter måltidet, holder det å bytte ut smekken når den er våt og skitten.

– En smekke i tynn ull over bodyen eller dressen, holder huden tørr og fin uansett, og kan enkelt skiftes ut når den er våt og/eller skitten. I tillegg luner den godt på små barnehalser.

LES OGSÅ: Metoden som gjør babyen bleiefri fra fødselen av

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer