Dette må du tenke på før du anskaffer kjæledyr

Sjansen for å få pelsdyrallergi er større hvis man har astma, matallergi eller atopisk eksem.

DYREALLERGI BARN: Mange med dyreallergi reagerer på katt, som har spesielt aggressive allergener. Foto: NTB Scanpix
DYREALLERGI BARN: Mange med dyreallergi reagerer på katt, som har spesielt aggressive allergener. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å ha et kjæledyr er et verdifullt tilskudd til familien, som ifølge forskerne både gjør oss sunnere og lettere til sinns. Men før man anskaffer hund eller katt, er det én viktig ting man bør tenke på; risikoen for at noen i familien kan ha, eller få pelsdyrallergi.

Man kan utvikle dyreallergi i alle aldre, men de fleste allergier starter i barneårene. Helle S. Grøttum, sykepleier og leder for LHL Astma og allergi, forteller at pelsdyrallergi vanligvis oppstår etter at barnet har begynt på skolen.

– Det avhenger av hvor mye omgang man har med pelsdyr, men det er sjelden det debuterer før skolestart, sier hun.

– Sjansen for å få pelsdyrallergi er riktignok større hvis barnet har astma, matallergi, atopisk eksem eller får symptomer i forbindelse med pollensesongen. Da har du vist at du har evnen til å utvikle allergi og du har en høyere risiko for å få flere.

Symptomer på pelsdyrallergi

Ifølge Astma- og allergiforbundet er det ikke bare hårene i pelsen, men også allergener i dyrenes talg- og spyttkjertler og urin man reagerer på. Dette er små luftbårne partikler som blander seg med annet støv i luften. Støv fra hest, hund og katt inneholder 10–20 ulike allergifremkallende stoffer.

Symptomene på pelsdyrallergi kan ifølge Grøttum være ganske individuelle.

– Ettersom pelsdyrallergenene er luftbårne, er det vanlig å få symptomer i øyne, nese og i luftveiene, fordi man puster det inn. Dersom dyret har slikket på deg kan du få utslett og har du astma kan det utløse astmaforverring.

Grøttum forklarer at man skiller mellom indirekte og direkte kontakt med dyret, og at de mest følsomme kan reagere uten en gang å ha vært i nærheten av et dyr.

– De kan for eksempel reagere når de sitter i en sofa hvor det har vært et dyr eller få en reaksjon av klærne til noen i klassen. Noen kan også reagere på at det har bodd et dyr i huset tidligere.

– Men det vanligste er å få symptomer ved nær omgang med dyret, legger hun til.

LES OGSÅ: Har barnet allergi eller forkjølelse?

FÅR MANGE SPØRSMÅL OM DYREALLERGI: Et av de vanligste spørsmålene LHLs rådgivningstelefon får, er ifølge Helle Grøttum hva familien kan gjøre når et familiemedlem har utviklet dyreallergi. Foto: Eirik Harstad
FÅR MANGE SPØRSMÅL OM DYREALLERGI: Et av de vanligste spørsmålene LHLs rådgivningstelefon får, er ifølge Helle Grøttum hva familien kan gjøre når et familiemedlem har utviklet dyreallergi. Foto: Eirik Harstad Vis mer

Mange ønsker å beholde dyret

LHL har en egen rådgivningstelefon hvor man blant annet kan stille spørsmål om allergi. Grøttum forteller at et av de vanligste spørsmålene de får fra barnefamilier, er hva de kan gjøre når et familiemedlem har fått dyreallergi og de ikke ønsker å kvitte seg med dyret.

– Den viktigste behandlingen for allergi er å unngå det man ikke tåler. Dersom du vurderer å skaffe deg katt eller hund og du har noen i familien som har allergi, er det derfor viktig at du har i bakhodet at du kanskje må kvitte deg med dyret. Du har både et ansvar ovenfor ungene som blir glade i dyr og dyret selv, sier hun.

Hun forteller at allergisymptomene kan behandles med øyedråper, nesespray, allergitabletter og astmamedisin dersom man har astma. Kun i helt spesielle tilfeller kan det være aktuelt med allergivaksine, som innebærer å ta en sprøyte månedlig i tre til fem år. Den er med andre ord så omfattende at den for de fleste barn ikke vil være aktuell.

– Man kan jo også forsøke å begrense omgangen med dyret. Dersom du for eksempel har hund, kan du unnlate å ha den i alle rom – i alle fall ikke på soverommet og i møbler. Enkelte som har dyreallergi kan allikevel tåle å være noe sammen med dyret.

LES OGSÅ: Noen allergier har sterk sammenheng med enkelte matvarer

Ingen allergivennlige hunder

Et annet typisk spørsmål LHLs rådgivningstelefon får, er om det finnes en allergihund.– Og det gjør det ikke, sier Grøttum.

– Det er ingen forskning som viser at en hunderase er bedre enn andre, men noen kan oppleve at de kan tåle en hund og ikke en annen. Allergener sitter jo i flasset til dyret og spres med pelsen. En hund som slipper mange hår vil derfor spre flere allergener i forhold til en som ikke røyter. Det er alltid slik at det kan være individuelle forskjeller, men vi kan ikke gi råd om valg av rase.

Hun sier det også er viktig å være klar over at katt og hest har mye mer aggressive allergener enn hund.

– Katt har mer allergener samtidig som de er veldig klebrige slik at de fester seg på ting. Har du allergi mot katt, kan det være vanskelig å vaske bort alle allergenene. Hesteallergener er også veldig aggressive og noen kan ikke være i nærheten av en stall. Det hender at søsken og foreldre som driver med ridning, må ha egne rom hvor de skifter klær, sier hun.

– Når det gjelder smågnagere som hamster og kanin, så sitter de ofte i bur slik at de ikke sprer allergener like mye som en katt som har tilgang til hele huset. Ellers er det kun dyr som skilpadder og akvariefisk som ikke har allergener.

Får inn flest katter på grunn av allergi

Dette stemmer overens med erfaringene de gjør seg hos FOD-gården i Oslo. Stine Jansen hos Foreningen for omplassering av dyr forteller at de får inn spesielt mange katter som må omplasseres på grunn av allergi.

– Jeg tror det er vanligere å reagere på katt enn på hund. Det er også lettere å bruke det som unnskyldning, hvis jeg skal være litt kynisk, sier hun.

– Vi får inn en del katter, til alle årstider, der allergi oppgis som årsak. Det er få av disse vi faktisk har kapasitet til å ta inn, da det er så mange hjemløse som trenger oss og som vi prioriterer over eide katter.

Foreningens ønske for barnefamilier som adopterer et dyr, er at de alltid sjekker allergi først.

– Da slipper man det vonde det medfører å gi fra seg et dyr som man er blitt glad i, sier Jansen.

LES OGSÅ: Barn trenger en startpakke med bakterier

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer