Adhd

Dette øker risikoen for å få en ADHD-diagnose

– Tvillingstudier viser at arveligheten ved ADHD er omtrent 75 prosent.

ADHD: De fleste forstår at ADHD ikke bare er et resultat av dårlig oppdragelse. Og nå kan ny forskning bekrefte at det er en nevrologisk lidelse. Foto: Shutterstock / Syda Productions
ADHD: De fleste forstår at ADHD ikke bare er et resultat av dårlig oppdragelse. Og nå kan ny forskning bekrefte at det er en nevrologisk lidelse. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig at barn med ADHD blir sett på som vanskelige og trøblete, men det er slett ikke så enkelt at vi bare kan skylde på oppdragelsen.

– I Norge har vi generelt et høyt kunnskapsnivå og et godt helsevesen. De fleste fagpersoner og meningsytrere i Norge forstår at ADHD ikke bare er et resultat av dårlig oppdragelse. Likevel har denne misoppfatningen fått fotfeste i noen miljøer, særlig i utlandet. Det er viktig å korrigere dette, sier professor Jan Haavik ved K.G. Jebsen Senter for nevropsykiatriske lidelser, UiB til KK.no.

Han ble i fjor tildelt Helse Vests forskningspris for sin forskning på å avdekke biologiske mekanismer som kan forårsake ADHD-symptomer. Og noen svar har man fått.

LES OGSÅ: Kvinner med ADHD er sjeldent hyperaktive bråkmakere

Viste forskjell i størrelsen på hjernen

En stor internasjonal studie som nylig ble publisert i The Lancet Psychiatry viste at barn med ADHD faktisk har en litt mindre hjerne enn barn som ikke har diagnosen. 

Det var 1,713 personer med ADHD og 1,529 personer uten ADHD som deltok i studien, fra ni ulike land. Deriblant 135 ADHD-pasienter og kontrollpersoner fra Bergensområdet, og flere forskere fra KG Jebsen-senteret har også bidratt i studien. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer