Dette sjekkes på ultralydundersøkelsen

lle gravide i Norge får tilbud om ultralydundersøkelse i uke 17-19. Ved denne undersøkelsen kan man se om fosteret utvikler seg slik som det skal og oppdage eventuelle avvik.

INGEN GARANTI: Selv om svært mange avvik kan oppdages, kan ultralyd aldri gi noen garanti for at fosteret er friskt. Foto: NTB scanpix
INGEN GARANTI: Selv om svært mange avvik kan oppdages, kan ultralyd aldri gi noen garanti for at fosteret er friskt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LOMMELEGEN.NO: Alle gravide i Norge får tilbud om ultralydundersøkelse i uke 17-19. Ved denne undersøkelsen kan man se om fosteret utvikler seg slik som det skal og oppdage eventuelle avvik.

Hensikten med undersøkelsen er å fastsette termin, se om det er flere enn ett foster, bestemme hvor morkaken ligger og gjøre en orienterende undersøkelse anatomien til fosteret, ifølge helsenorge.no.

Ved undersøkelsen starter man med å gjøre målinger av fosterhodet, kroppen og av lårbeinet. Disse målene brukes til å bestemme svangerskapslengden og til å beregne termin.

LES OGSÅ: Fosterets utvikling fra uke til uke

Ultralyd utføres av jordmødre eller leger

- Ultralydundersøkelsen gjøres av jordmødre eller leger med spesialtrening i ultralyd. De fleste foster er friske, men noen foster har alvorlige avvik.  Her er det et stort spekter fra bagateller til store alvorlige og dødelige tilstander som kan oppdages, sier Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin (NSFM). Ifølge Helsedirektoratet forekommer det utviklingsavvik hos ca. 3 % av alle fostre.

Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin Foto: privat
Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin Foto: privat Vis mer

Eggebø forteller at det er mulig å oppdage både mindre alvorlige avvik som leppe, -kjeve, -ganespalte eller klumpfot og alvorlige tilstander som manglende nyrer, hjerne og hjertefeil. 

- Selv om svært mange avvik kan oppdages, kan ultralyd aldri gi noen garanti for at fosteret er friskt. Fosteret kan ligge vanskelig til for undersøkelse, overvekt hos mor begrenser billedkvaliteten og noen avvik er alltid vanskelig å oppdage. Spesielt gjelder dette hjertefeil. 50-70% av alvorlige hjertefeil blir oppdaget før fødselen.

LES OGSÅ: Komplikasjoner i svangerskapet

Dette sjekkes ved ultralydundersøkelse av foster:

Ifølge Eggebø kontrolleres dette::

 • Hjernen:
  Hos noen foster mangler kraniet, og da vil ikke hjernen utvikles. Dette er selvsagt et svært alvorlig avvik, og barnet vil dø straks etter fødselen. Ved undersøkelsen ser man også etter tegn til hydrocephalus (vannhode) og om lillehjernen ser normal ut.
 • Ansiktet:
  Ser etter leppe, -kjeve, -ganespalte.
 • Ryggraden:
  Man undersøker om det er tegn til ryggmargsbrokk.
 • Ekstremiteter:
  Armer og føtter blir undersøkt og man ser spesielt etter  skjevstillinger i anklene, såkalt klumpfot.
 • Brystkassen og lungene:
  Blir nøye undersøkt, og man ser etter tegn til brokk i mellomgulvet. Dette er et alvorlig avvik fordi tarmene kommer opp i brysthulen og hindrer lungene i å utvikle seg normalt.
 • Hjertet: 
  Et stort spekter av hjertefeil, alt fra mindre alvorlige til svært alvorlige feil kan oppdages. Det er viktig å oppdage hjertefeil som skal opereres straks etter fødselen. Disse kvinnene henvises til Rikshospitalet før fødselen.
 • Buken:
  Man undersøker om magesekken er synlig. Hvis den mangler kan det tyde på stenose (fortetting) i spiserøret. Det kan også oppstå fortetninger lenger ned i tarmen (tolvfingertarm, tynntarm eller tykktarm). Tarmen blir i slike tilfeller utvidet.
 • Bukveggen:
  Ser etter brokk i navlen eller om tarmene er kommet ut i fostervannet gjennom et hull i bukveggen (gastroschise). Denne siste tilstanden er viktig å oppdage fordi det er ganske greit å operere barnet like etter fødselen.
 • Urinveiene:
  Ser om nyrene er tilstede, om de er normale og om det er tegn til hydronefrose (utvidelse av nyrebekkent). Urinblæren blir også undersøkt. Foster som mangler nyrer eller har nyrer som ikke fungerer vil ikke produsere fostervann, og da vil heller ikke lungene utvikles.

LES OGSÅ: Alt om ultralydundersøkelse hos gravide

Tilbys fostervannsprøve

- Uke 17-19 er den beste tiden til å gjøre ultralydundersøkelsen. Fosteret er da blitt så stort at det oftest er lett å undersøke. Dette er vanskeligere i første del av svangerskapet (første trimester). Sent i svangerskapet kan det også være vanskelig å se detaljer fordi beindannelsen i skjelettet lager skygge, sier Eggebø.    

- Hvis det oppdages avvik får paret nøye informasjon om det som er funnet. Man pleier å tilby fostervannsprøve fordi en del avvik kan være forbundet med kromosomavvik, forklarer Eggebø.

LES OGSÅ: Artikler og legesvar med fagfelt graviditet

Svangerskapsavbrudd ved alvorlige avvik

Noen avvik er så alvorlige at det kan være snakk om svangerskapsavbrudd.

- Vår jobb er å gi informasjon slik at paret kan ta en veloverveid beslutning på hva man skal gjøre videre. Noen søker om svangerskapsavbrudd. Etter svangerskapsuke 12 må en slik søknad behandles av ei nemnd. Ved alvorlige avvik kan svangerskapsavbrudd innvilges fram til uke 22.  Ved helt sikkert dødelige tilstander (for eksempel manglende hjerne) kan avbrudd også innvilges seinere i svangerskapet.

- For de fleste er ultralydundersøkelsen en stor glede og de fleste tenker ikke på at noe kan være galt. Det blir derfor et stort sjokk hvis noe er galt med svangerskapet. Nøye informasjon og god oppfølging er svært viktig for disse kvinnene, sier Eggebø.

Har du spørsmål om svangerskap, fødsel eller barseltid? Spør Lommelegens gynekolog Liv Bente Romundstad eller  jordmor Marit Karlstrøm.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer