- Når skal jeg til svangerskapskontroll? Det er kanskje et av de første spørsmålene som dukker opp når du har testet positivt på en graviditetstest. Hva skal du gjøre hos jordmor ved første besøk? Og når skal du dit igjen? Hvor mange kontroller skal man gå på? Hva kan du som gravid vente?
Som gravid er det ofte ikke bare ett spørsmål som dukker opp i hodet ditt.
Trygge rammer
Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Rolf Windspoll, understreker at uansett hvor du går til svangerskapskontroll, er du sikret en forutsigbar, forsvarlig og effektiv svangerskapsomsorg ut i fra dine egne forutsetninger og behov.

- Svangerskapsomsorgen er et tilbud til alle gravide, og vi ønsker at den sikres trygge rammer og et tydelig innhold. Uansett hvor gravide går til kontroll, bør de være sikret en forutsigbar, forsvarlig og effektiv svangerskapsomsorg ut ifra sine egne forutsetninger og behov.
Svangerskapsomsorgen er en unik del av helsetjenesten. Den omfatter alle kontroller, tiltak og henvisninger som det er behov for i et normalt svangerskap, sier Windspoll.
Mammanett har satt sammen en guide til deg som er gravid hvor du kan lese mer om når du skal gå til kontroll og hva som undersøkes på den enkelte svangerskapskontrollen.



Symfysemål
Ved alle svangerskapskontroller i siste halvdel av svangerskapet måles avstanden fra blygdbenet (symfysen) til øvre kant av den gravide livmoren (fundus). Legen og jordmoren snakker om SF-målet (symfyse-fundus-mål). Dette målet er en bra indikator på fosterets vekst. Dersom tilveksten stanser eller bremser opp, vil det kunne avspeiles i manglende økning i SF-målet. Det tilsier nøyere kontroll, eventuelt henvisning til ultralyd for å sjekke om alt er som det skal.
Måling av SF-avstanden er en grov målemetode, men det er likevel bedre enn ikke å måle. SF-målet er heller ikke spesielt presist, og måleverdiene er avhengig av hvem som måler. Det kan variere med flere centimeter fra undersøker til undersøker, noe som skyldes forskjeller i måleteknikk.
Kilde: NHI.no
LES OGSÅ: Denne appen bør alle gravide vite om


På overtid?
Dersom du ikke har født én uke etter termindato, skal du til overtidskontroll.
Spesialist i allmennmedisin, Kari Løvendahl Mogstad forteller at på denne timen blir det blant annet bestemt om fødelsen skal settes i gang eller ikke.
- Praktisk sett gjør vi det slik at de ved 40-ukerskontrollen ved termin, får informasjon fra legen eller jordmoren, om å kontakte fødeavdelingen en uke etter termin.
De blir da satt opp på en overtidskontroll, der det så blir bestemt om fødselen skal settes i gang eller man skal avvente og se om kvinnen går i spontan fødsel, sier Løvendahl Mogstad.
- Ved denne kontrollen blir den gravide undersøkt av lege eller jordmor, og det blir vurdert om hun er fødeklar, og om livmormunnen kjennes moden ut, noe som er et tegn på at fødselen er nært forestående. Ut fra dette blir det vurdert hva som gjøres. Det tas også en ultralyd, for å se hvordan barnet har det, og om morkaken ser fin ut. Det er legen og kvinnen i fellesskap som avgjør om fødselen igangsettes, kvinnen blir så klart hørt, men det er legen om ut fra faglige hensyn tar den endelige avgjørelsen om hva som skal skje videre.
LES OGSÅ: Når graviditeten gjør at du må slutte med medisiner
Hva igangsetting av fødselen innebærer
Det er viktig at den gravide informeres om hva igangsetting, såkalt induksjon, innebærer, understreker Løvendahl Mogstad.
- Induksjon skjer enten ved at legen setter inn en stikkpille dypt i skjeden med et medikament som modner livmormunnen, eller ved at man tøyer litt på mormunnen. Er det mer åpnet, kan man ta hull på fosterhinnen, og dette skal stimulere riene til å komme igang. Noen ganger må kvinnen få drypp, med medisin rett inn i blodårene, forklarer hun.
LES OGSÅ: GBS: Bakterien alle gravide bør vite om