Dette vil barn EGENTLIG gjøre i ferien sin

Nye og spennende opplevelser er vel og bra, men for barn kan det være helt andre ting som kjennetegner den perfekte ferien.

BARNAS DRØMMEFERIE: De små, nære opplevelsene sammen med familien er de vi husker best fra barndommen, mener familieterapeut. Foto: Alliance / Shutterstock / NTB scanpix
BARNAS DRØMMEFERIE: De små, nære opplevelsene sammen med familien er de vi husker best fra barndommen, mener familieterapeut. Foto: Alliance / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Barn vil gjerne ha repetisjon av det de har gjort tidligere. De har ikke behov for å ha variasjon fra ferie til ferie eller år til år, sier familieterapeut Eva Henriette Mohn ved Barn Voksen Senteret.

Hvis man spør tenåringer og unge voksne hva de satte mest pris på fra sommerferiene da de var yngre, tror hun de aller fleste vil trekke frem de små, nære opplevelsene sammen med familien.

– Man husker kanskje ikke noe særlig fra typiske utenlandsferier, men setter mer pris på at man var på besøk hos besteforeldrene eller at man var på en fisketur sammen. Barn liker å gjøre det samme hvert år. Repetisjon gir dem forventning om hva som skal skje, slik at de kan glede seg til det og se det for seg. De kan lage historier som de kan fortelle vennene i barnehagen før de drar og fortelle gode historier om det etterpå, sier hun.

Tilstedeværelse viktigere enn opplevelser

Enkelte hevder at dagens foreldre lider av FOMO (Fear Of Missing Out) på vegne av barna våre, da vi for eksempel føler at barna reise på All Inclusive i Syden eller oppleve alle de største fornøyelsesparkene før de blir for gamle.

Men Mohn tror ikke det å kjøre karuseller eller besøke dyreparker nødvendigvis er noe som gir barn et varig, godt minne fra sommerferien med foreldrene.

– Det å ha vært i alle parker blir en slik øyeblikks-opplevelse. Man kan virkelig tro at det er viktig for barna fordi de er veldig begeistret i øyeblikket, men det er ikke noe som planter seg i hjertet og minnet.

– Du kan si at det dessverre er slik, men også heldigvis. Det er godt å vite at det er vi foreldre som kan gi barna den beste ferieopplevelsen, bare ved å være til stede.

LES OGSÅ: - Nei, det er ikke synd på barn som ikke får reise på ferie

LEGG BORT MOBILEN I FERIEN: Familieterapeut Eva Henriette Mohn tror mange barn blir lei seg av at foreldre stadig bryter kontakten for å sjekke mobilen. Foto: Privat
LEGG BORT MOBILEN I FERIEN: Familieterapeut Eva Henriette Mohn tror mange barn blir lei seg av at foreldre stadig bryter kontakten for å sjekke mobilen. Foto: Privat Vis mer

Påvirkes av foreldrenes stress

Det å skulle dra på en lengre ferie betyr mye planlegging og ting som skal med. Mohn sier mange barn observerer at foreldrene er stressa, selv om foreldre selv tror de takler stresset godt.

– Foreldrene legger kanskje ikke selv merke til at de blir irritable. Det blir på samme måte som på julaften; barn har en tanke om at julaften skal være en dag hvor de ikke får kjeft. Hvis mamma eller pappa da kjefter litt på barnet på formiddagen, er hele julaften ødelagt for ungene. Både jul og ferier skal være litt «hellige», barn ønsker ikke at foreldrene skal være irriterte eller stresset.

– Slike ting skaper engstelse, de ønsker at alt skal være forutsigbart og trygt, sier hun.

Velger innholdsrik hjemmeferie

Fembarnsmor Nina Maaø-Ruden fra bloggen Småbarnsforeldre forteller at hun og ektemannen Jan-Anders i år har bestemt seg for å ha hjemmeferie. Det betyr imidlertid ikke at barna Jonatan (1,5), Matilde (5), Markus (6,5), Amalie (10) og tre uker gamle Oda, vil få en kjedelig og innholdsløs ferie.

– Det vi har sett er at vi har mange muligheter rundt oss, så planen vår er at vi sammen med barna skal sette opp en liste med ting vi kan gjøre i sommer. Det kan være aktiviteter som konglesafari i skogen, besøke en lekeplass, tur til Tusenfryd, tur på stranda eller å besøke naboen. Alle mulige aktiviteter som både koster og som ikke koster penger.

– Så skal vi huke av på listen etter hvert og se hvor mye av dette vi faktisk får gjort, smiler Nina.

VELGER HJEMMEFERIE: Man kan ha en aktiv og spennende ferie, selv om man «bare» er hjemme i sommerferien, mener familien Maaø-Ruden (yngste datter Oda var ikke født da bildet ble tatt). Foto: Privat
VELGER HJEMMEFERIE: Man kan ha en aktiv og spennende ferie, selv om man «bare» er hjemme i sommerferien, mener familien Maaø-Ruden (yngste datter Oda var ikke født da bildet ble tatt). Foto: Privat Vis mer

Vanskelig å fortelle at man ikke har råd

Tidligere har familien som regel hatt for vane å reise bort i sommerferien og har blant annet vært på turer til Danmark og på charterferier.

– I år har vi rett og slett ikke råd. Vi har prioritert å flytte og har brukt opp budsjettet på å pusse opp både inne og ute, forteller Nina.

Hun opplever at det å fortelle andre om årets ferieplaner fort kan bli en samtalestopper.

– Når noen spør oss om hvor vi skal i ferien og vi svarer at vi skal være hjemme, så kan det fort bli litt slik «å ja» og så er samtalen over, ler Nina.

– Det er nok lett å konkludere med at vi kommer til å få det kjedelig, og da hender det jeg minner dem på at det er mange muligheter her hjemme. Jeg har ikke noen problemer med å argumentere for hvorfor vi skal være hjemme, men jeg føler samtidig at vi ikke gjøre det heller. Det at vi har brukt opp pengene våre på oppussing er en ærlig sak, men det sitter nok langt inne hos folk å fortelle at de ikke har råd, sier hun.

Nina tror i likhet med familieterapeuten at det viktigste for mange barn er å få tid sammen med foreldrene sine. – Selv om det nok kan være på godt og vondt, smiler hun.

– Jeg tror også at det er viktig for barna at vi opplever noe sammen. En sommerferie hvor man ikke har noen drømmer og planer, kan i alle fall bli en lang sommerferie for oss med fem barn. Men jeg tror at det å gå på konglesafari og male dem etterpå, kan være en likeså fin opplevelse som å ligge ved bassenget i Tyrkia. Jeg tror barn ønsker å oppleve noe nytt og det vil vi foreldre også.

LES OGSÅ: Samlivsbrudd - ti gode råd som gir barna en fin sommerferie

- La mobilen ligge igjen på badet!

Mohn synes foreldre også godt kan ha fokus på å bruke minst mulig tid på mobiltelefonen sin i sommerferien.

– Selv under et brettspill med ungene, har enkelte foreldre en tendens til å ville sjekke mobilen sin. Hvis man har et behov for å sjekke om det har kommet mail i forbindelse med jobb, er det bedre at man gjør det i en time om morgenen – i stedet for å dra det ut over hele dagen. Det er det ingen som har behov for, sier hun.

Et annet tips for å regulere mobilbruken, er ifølge Mohn å rett og slett la den ligge på badet.

– Da går det an å sjekke mobilen et stjålent øyeblikk mens man sitter på do eller pusser tennene. Det har blitt gjort flere eksperiment som viser at selv babyer i tre-fire måneders alderen blir lei seg når kontakten mellom barn og mor blir brutt på grunn av mobilbruk. Det er klart at når man blir så påvirket i ung alder, blir det enda mer merkbart når barna er fem og ti år gamle, sier hun.

Ikke alle barn vil reise bort i ferien

Mohn tror slett ikke barn har noe imot å ikke reise noe sted i ferien. Hun peker på at de færreste barn er veldig glade i å reise over lengre avstander, uansett om det dreier seg om bil, fly eller tog.

– Det går fint an å bare ha noen dagsturer i nærheten hvor man har med deilig niste eller griller pølse. Foreldre kan kanskje lage et lite orienteringsløp for barna som foregår rett utenfor huset eller blokka hvor man bor, foreslår hun.

– Det kan også være greit at ferien ikke består av så mye av besøk som kommer og går. Når man har besøk har foreldrene en tendens til å gi oppmerksomheten sin til de voksne som kommer, mens barna får beskjed om å klare seg selv eller å leke med unger de egentlig ikke vil leke med.

– Unger gleder seg til å ha ferie sammen med foreldrene sine. Nå har foreldene tid, sier hun.

LES OGSÅ: - Det er ikke prislappen som definerer en god oppvekst

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer