<b>BARNS UTEKLÆR</b>: Er alle trykknappene en ekstra belastning for de ansatte i barnehagen? Foto: Anette Snarby
BARNS UTEKLÆR: Er alle trykknappene en ekstra belastning for de ansatte i barnehagen? Foto: Anette Snarby Vis mer

Dette vil ikke danske barnehageansatte gjøre

Redd for å få gikt.

Publisert
Sist oppdatert

Radiokanalen P4 København melder om at mange danske barnehageansatte oppfordrer foreldrene om å ikke sende barna i barnehagen med klær som har mange trykknapper.

I følge en ringerunde som radiokanalen har gjort, frykter pedagogene at de vil få slitasjegikt i fingrene.

Dersom foreldrene allikevel velger å sende barna av sted med denne typen klær, må de belage seg på at personalet velger å bare kneppe én knapp.

Ingenting å frykte

I følge overlege Jane Frølund Thomsen ved Arbeids- og Miljømedisinskavdeling på Bisbebjerg Hospital, har de ansatte ikke noe å frykte.

– Det er ikke noe belegg for at dette øker risikoen for å utvikle slitasjegikt i fingrene, sier hun til radiokanalen. – Det er ikke snakk om en så kraftig bevegelse at det i seg selv kan forårsake slitasjegikt.

LES OGSÅ: Er barnehagene for gammeldagse?

Ny problemstilling

– Dette er en problemstilling som er helt ny for meg. Jeg har aldri hørt noen av barnehagemedarbeiderne si noe om dette, sier vikarierende daglig leder i Støperiet Barnehage i Oslo, Tom-Erik Stein.

En av årsakene kan være at de i denne barnehagen jobber veldig mye med selvstendighet. Fra barna er ett år gamle oppfordres de til å kle av og på seg selv.

– Når de får det til, gir det barna en stor mestringsfølelse. Men i startfasen hjelper vi selvsagt til, sier Stein.

<strong>VIKTIG MED SELVSTENDIGHET:</strong> - Vi oppfordrer tidlig barna om å kle på seg selv, forteller daglig leder i Støperiet Barnehage. Foto: Anette Snarby
VIKTIG MED SELVSTENDIGHET: - Vi oppfordrer tidlig barna om å kle på seg selv, forteller daglig leder i Støperiet Barnehage. Foto: Anette Snarby Vis mer

Hjelper få barn

Som en av Oslos aller største barnehager er det lett å anta at hver ansatt må hjelpe mange barn med klærne, men daglig leder forteller at hver medarbeider som regel hjelper to til fire barn. Med andre ord, er det ikke det helt store grunnlaget for å få slitasjegikt i fingrene.

– Da må du nok kun jobbe med å kle på barn, sier Stein med et smil. – Personlig synes jeg heller ikke at klærne har så mange trykknapper, legger han til.

Ingen strenge retningslinjer

– Vi gir foreldrene ganske mye rom når det gjelder bekledning. Vi anbefaler for eksempel utedresser istedenfor boblejakke og bukse, fordi det blir mindre jobb for de ansatte. Men det er ikke noe problem om de heller vil bruke det.

- Vi ønsker ikke å pålegge foreldrene for mye, blant annet med hensyn til folks økonomi. Så lenge det er slitesterke og varme klær, er de gode nok, sier han.

LES OGSÅ: Bør barnehagen ligge unna matboksen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer