Dieproblemer hos baby 0-3 mnd.

Dieproblemer
Dieproblemer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan oppstå forskjellige problemer i forbindelse med at barnet spiser, eller like etterpå.

Søk helsestasjon/lege: Hvis du synes barnet spiser dårlig og ikke legger på seg bør du ta opp dette snarest med helsesøster eller lege. Husk at du kan få veiledning og hjelp på helsestasjonen om du opplever at barnet har problemer med å die/drikke av flaske. Ammehjelpen er også tilgjengelige for råd, og kan kontaktes døgnet rundt. Telefonnummer til din lokale ammehjelp finner du i telefonkatalogen.

 • Skriking under og etter måltidene:
  Et barn som skriker etter at det har spist kan være plaget av mye luft det har slukt. Det gir seg når barnet får rapt. Hold barnet loddrett inntil deg (hodes må selvfølgelig støttes), stryk det på ryggen, eller vugg barnet forsiktig til det kommer en rap.

  Hvis barnet fortsetter å skrike selv om det har rapt, eller fortsetter å skrike mellom måltidene kan det skyldes at det ikke får nok mat. Om du ammer må du da legge barnet hyppig til brystet. Etter en dag eller to vil melkeproduksjonen ta seg opp. Husk å la barnet selv bestemme hvor ofte det skal die om du ammer.

  En annen årsak til skriking kan være at barnet er tørst, særlig når det er varmt vær. Da bør du amme barnet oftere. Om barnet får morsmelkerstatning, kan du gi det vann å drikke, enten på flaske eller med skje.

 • Barnet sovner
  I de første ukene hender det at barnet begynner å spise godt, men sovner mens det suger. Du kan forsøke å vekke barnet forsiktig, men vær trygg på at barnet våkner igjen når det trenger mer mat. Denne fasen pleier normalt å gå over av seg selv hos et friskt barn.

 • Morsmelkerstatning:
  Det er uhyre viktig at du blander morsmelkerstatningen nøyaktig som beskrevet på pakken. Blir blandingen for spedd får barnet for lite næring. Blir blandingen for sterk vil barnet tørste, fordi det får i seg for mye salt. Ferdigblandet morsmelkerstatning holder kun 1 døgn i kjøleskap. En annen årsak til at barnet er misfornøyd er at hullet i smokken er delvis eller helt tilstoppet. Sjekk smokkene med jevne mellomrom.

 • Lett oppkast etter måltider
  De fleste barn gulper opp litt melk etter måltidet. Dette er normalt. Under normale omstendigheter kan barnet alltids unnvære melken som kommer opp igjen. Barnet vokser dette av seg. Gulping pleier å gi seg når du ved 6 måneders alder begynner å gi barnet fast føde, det er sjeldent at babyer over 9 måneder gulper.
  Hvis barnet nærmest har sprutbrekninger etter hvert måltid, mister store mengder melk og ikke legger på seg, skal man ikke nøle med å kontakte helsestasjon eller lege. Noen barn blir født med en magemunnsforsnevring som krever en mindre operasjon.

Skrevet av: Sykepleier Elisabeth L. Lofthus. Gjennomlesing og rådgivning av helsesøster Cecilie Dangmann.
Kilder:
 • Legebok for alle, red. Clayman, Cappelens forlag AS, 1994
 • Aschehougs store bok om barnet, Vibeke Manniche, Aschehoug og co 2002
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer