Din baby sitt første smil

Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Se hun smiler! - Nei, hun har bare luft i magen! Har du hatt denne diskusjonen med noen? Les om når du kan forvente det første smilet, og hvilke forskjellige smil vi ser hos babyen de første levemånedene.

En baby kommuniserer med foreldrene helt fra den er nyfødt. Gråt får foreldrene raskt på beina, og babyen finner også snart ut at et smil får foreldrene til å bli hos henne. Smilet smitter og de gode følelsene strømmer tilbake til barnet når foreldrene smiler tilbake. Smilet varer livet ut og er et grunnleggende mennesklig signal.


Tre former for smil

En baby har tre forskjellige typer smil som dukker opp på forskjellige stadier i utviklingen.

Reflekssmilet
Reflekssmilet dukker så tidlig opp som på den tredje dagen etter at babyen er født. Det kan ses nå og da i løpet av den første levemåneden. Det er et flyktig smil som gjenkjennes fort av ivrige foreldre. Typisk oppstår smilet når babyen får en nervetrekning idet hun er i ferd med å sovne. Det kan også oppstå ved forsiktig kiling. Selv om man tydelig ser et smil, er det en muskelsammentrekning, og i denne alderen kan babyen like gjerne sette opp et sint ansiktsutrykk som et smil.

Det generelle hilsesmilet
Når babyen er mellom 4 og 6 uker, begynner han å oppvise et fullkomment hilsesmil. Du har behandlet babyen din til nå som om den skulle være sosial, og nå reagerer den også med å være sosial. Han holder blikket ditt. Ansiktet lyser og øynene stråler. Han kan smile på denne måten til hvem som helst, både til foreldre og mennesker hun aldri har sett før.

Det selektive smilet
Men dette endrer seg radikalt en gang etter at babyen er blitt 6 måneder. Babyen smiler ikke lengre til fremmede. Babyen har lært seg å skille ut ansikter på mennesker hun kjenner og ikke kjenner. Hun kjenner ansiktene til sine kjære og nære og velger å la smilet være eksklusivt forebeholdt dem. Smilet har blitt personlig!

Produserer endorfiner

Smil brukes som oftest for å uttrykke glede og vennlighet, og smilet tolkes derfor vanligvis positivt over hele verden. Å smile gjør at hjernen produserer mer endorfin, som igjen reduserer smerte. Det finnes flere typer smil, både med åpen og lukket munn. De fleste mennesker ser intuitivt forskjell på et «ekte», oppriktig ment smil og et «falskt», tilgjort smil, og tolker følelsene hos andre mennesker riktig. Et hjertelig smil vises i hele ansiktet, også i «smilende» øyne, og ikke bare i oppadvendte munnviker eller blottede tenner. 

Les også: Din babys utvikling 0-12 måneder


Skrevet av: psyk. sykepleier Elisabeth Lofthus. Denne saken ble første gang publisert november 2011.
Kilder:
- Baby - et underverk, Gyldendal 2008, Desmond Morris
- Barnets Tre første år, Cappelen 2003, Daphne Metland (red)
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer